想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

我唔知係探熱針有問題定係自身問題,基礎體溫好似好跳脫咁,有無jm可以幫手睇睇? 我係12號深粗,13中午變弱

伯爵府

kkp730 發表於 18-10-21 15:41
我唔知係探熱針有問題定係自身問題,基礎體溫好似好跳脫咁,有無jm可以幫手睇睇? 我係12號深粗,13中午變 ...

量度基礎體溫的正確方法係最好擺一支小數後兩個位的電子體溫計在枕頭底,每朝早醒來第一件事(唔好講野、飲水、食野、走動)就係把體溫計放在脷底,直到聽到咇一聲,把基礎體溫用app紀錄下來,你就會睇到自己個pattern,排卵日會係最低,排完會升高,我要升3日先到高溫區。高溫區會比低溫區相差0.3至0.5度,如果持續16日高溫很有可能懷孕了。正常會持續最少12日高溫,一跌溫就好快來經。
我都share下體溫圖,但我前後係用左3支體溫計,第一支係小數後兩個位,因換電時爛左,用住舊有嘅單位數頂住先,最後先用返支新嘅小數點後兩個位繼續。

大宅

ipcs 發表於 18-10-21 21:26
量度基礎體溫的正確方法係最好擺一支小數後兩個位的電子體溫計在枕頭底,每朝早醒來第一件事(唔好講野、 ...

多謝解答,我就係每朝早未開眼就探熱,但唔覺自己有高溫期(36.7以上),所以問下係咪測錯左,或者無排卵

伯爵府

kkp730 發表於 18-10-21 21:42
多謝解答,我就係每朝早未開眼就探熱,但唔覺自己有高溫期(36.7以上),所以問下係咪測錯左,或者無排卵
...

我試過如果唔夠瞓起身量體溫係會令體溫突然低左,我地最好每晚都差不多時間瞓,差不多時間起床,等佢唔好浮動得太勁。

大宅

ipcs 發表於 18-10-21 21:45
我試過如果唔夠瞓起身量體溫係會令體溫突然低左,我地最好每晚都差不多時間瞓,差不多時間起床,等佢唔好 ...

最大獲我係12:30瞓,朝朝7:40測,不過有幾晚比C6 批手肘批醒左,又有幾晚比C6反瞓整醒左

首頁

尾頁

跳至