自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆樓主:

我感受到父母和老爺奶奶好錫我同先生同d孫,但佢地沒有皇上皇/太后式要求。或者每個人不一樣,不能一概而論吧

珍珠宮

王國教室勳章

kk880 發表於 18-10-21 16:47
有這麼一位媽媽。自從丈夫離她而去,她帶著三個孩子,即使心底深處難免有怨有悔,但仍咬緊牙關,堅持下去。 ...

最近睇左一本書關於emotional blackmail

子爵府

熱媽 發表於 18-10-21 16:58
老一輩的女人,大多是這樣。我老公亦成日提我,不要為女兒想太多,不要眼中只有女兒,到佢大了會有自己世 ...

我又覺得仔女係自己辛苦生出黎,尤其是母乳媽媽。d爸爸唔會明白仔女對媽媽黎講有幾重要。當男人們話不要為女兒想太多時,女兒出左咩意外,邊個賠返個女比我?

我覺得最重要係不要求回報,求仔女身體健康快樂便夠。同埋要有心理準備,等小朋友自立了便要開始適應同放手。

子爵府

香港熊貓 發表於 18-10-21 21:11
我一向都是為仔女仆心仆命,但人大了,仔女上大學,難得找到了一份工作,但仔女唔希望我出去工作(因為我必 ...

你仔女好醒目睇你仲願唔願意付出。

伯爵府

我一向都是為仔女仆心仆命,但人大了,仔女上大學,難得找到了一份工作,但仔女唔希望我出去工作(因為我必 ...

做 part time 可以嗎?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

你意思係佢地唔想你做野係因為佢地想你煮埋俾佢地食, 埋佢埋地返學?

佢地都讀大學啦, 你都好應該有自己生活, 做你想做既事.

珍珠宮

回覆樓主:

所以,不要全心全意地為仔女而生活,每個人要為自己而活

子爵府

父母唔收家用,唔講錢就偉大!

子爵府

回覆樓主:

唔會,我父母性格豁達,從不管我,亦依從我的意願做任何事。尤其我阿媽,她非常開通 !
所以,我以他們為榜樣,如何和自己兒子相處

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

不論是仔女,伴侶,家人,事業,興趣也好,有多愛他們也好。做人永遠都唔應該全世界只有一樣野。這樣的關係和身心都不是健康的。

水晶宮

yurijm 發表於 18-10-21 19:07
在香港來講
新一代父母知識水平提高
文章講既父母只會越來越少

上一代、唔係唔錫、係控制慾太強、養大你就叫盡責了

珍珠宮

畀面勳章

我媽一定系,仔女大咗就為啲孫。。。

侯爵府

陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

老一輩成日話“養兒防老”,已經根深蒂固
加上依家呢輩d人愛比較,真係班小朋友

琥珀宮

畀面勳章

上一輩既女人係咁,都無可厚非既

男爵府

維仔媽媽 發表於 18-10-22 08:10
我媽一定系,仔女大咗就為啲孫。。。

我媽都係,唯一唔好就係成日提邊個邊個請工人,因為我沒請

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆 香港熊貓 的帖子

我都係一個為子女仆心仆命既媽媽, 但唔代表要委屈自己。但仔女都讀大學了, 係時候多D做自己喜歡做既事。

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔會想回報

男爵府

熱媽 發表於 18-10-21 16:58
老一輩的女人,大多是這樣。我老公亦成日提我,不要為女兒想太多,不要眼中只有女兒,到佢大了會有自己世 ...

我老公都係咁提醒我
小B係29/04出世,3.1kg07May ~ 3.33kg19May ~ 4.08kg04Jun ~ 5.05kg09Jul ~ 6.64kg, 61cm height, 39.5cm head10Sep ~ 8.16kg, 65.5cm height, 42.5cm head05Nov ~ 8.85kg, 70cm height, 44cm head06May ~ 10.24kg, 45.9cm head

男爵府

回覆樓主

我都不望回報,只希望他們長大後生活得好
小B係29/04出世,3.1kg07May ~ 3.33kg19May ~ 4.08kg04Jun ~ 5.05kg09Jul ~ 6.64kg, 61cm height, 39.5cm head10Sep ~ 8.16kg, 65.5cm height, 42.5cm head05Nov ~ 8.85kg, 70cm height, 44cm head06May ~ 10.24kg, 45.9cm head

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

首頁

尾頁

跳至