有左第二胎,大女扭抱時點處理?

leungna520
|
有了第二胎後,身心都覺好攰,大女仲細,21個月,經常扭抱,仲好粘身,我多數吾想拒絕,但抱的耐肚會吾舒服!腰都好酸!其他人女又吾比抱!希望有經驗的媽媽講下,大肚時抱大b要注意咩?

我要做媽媽
|
佢心情好既時候,你嘗試下同佢溝通喇,不過又唔可以忽略佢既感受,所以真係幾難做架
GCHK
|
我嘅話,就會同佢講下,慢慢講
leungna520
|
GCHK 發表於 18-10-22 16:00
我嘅話,就會同佢講下,慢慢講

系,我有同佢講,但還是細的過,當聽下得個知字,扭抱時還是要抱!可能再大些才會體量下媽媽!
RubyYu07
|
你宜家幾多個月?初期唔好抱,盡量推車出去
RubyYu07
|
leungna520 發表於 18-10-22 16:17
系,我有同佢講,但還是細的過,當聽下得個知字,扭抱時還是要抱!可能再大些才會體量下媽媽!
...

的確係,先21個月,好難體諒媽媽,你同佢講話媽咪抱你手手痛痛。
leungna520
|
RubyYu07 發表於 18-10-22 22:01
你宜家幾多個月?初期唔好抱,盡量推車出去

我5w幾,我女吾中意坐車
ngaiiii
|
leungna520 發表於 18-10-21 17:21
有了第二胎後,身心都覺好攰,大女仲細,21個月,經常扭抱,仲好粘身,我多數吾想拒絕,但抱的耐肚會吾舒服 ...

其實真係好難同咁細bb講道理,我之前同妳情況一樣,陀細b時大b都未夠歲半,日日痴住我,真係好辛苦,唯有讓屋企人分擔下,陪佢玩多d,喊都盡量講道理,忍住心抱少啲,我當初就係抱得多,太辛苦,累細b早產,所以喊都盡量忍住
leungna520
|
ngaiiii 發表於 18-10-22 22:30
其實真係好難同咁細bb講道理,我之前同妳情況一樣,陀細b時大b都未夠歲半,日日痴住我,真係好辛苦,唯有 ...

好似講後期吾可以抱甘多?第一胎時小心翼翼,第二胎根本咩都做!所謂的危險動作一日不知做了幾多次!
bchuma
|
leungna520 發表於 18-10-21 17:21
有了第二胎後,身心都覺好攰,大女仲細,21個月,經常扭抱,仲好粘身,我多數吾想拒絕,但抱的耐肚會吾舒服 ...

我係咁照抱
leungna520
|
bchuma 發表於 18-10-22 23:37
我係咁照抱

我基本都照抱!但有冇話肚大左抱的姿勢要轉下,好易壓到肚
GCHK
|
leungna520 發表於 18-10-22 16:17
...

嗯嗯,其實佢慢慢就會明白喇
RubyYu07
|
leungna520 發表於 18-10-22 22:02
我5w幾,我女吾中意坐車

咁就更加唔好抱啦,初期。驚拉扯到子宮。
leungna520
|
RubyYu07 發表於 18-10-23 14:21
咁就更加唔好抱啦,初期。驚拉扯到子宮。

頭先流血去左急症了,話太細照吾到,要明早見產科醫生,我肚吾系好痛所以未流院
RubyYu07
|
leungna520 發表於 18-10-23 18:13
頭先流血去左急症了,話太細照吾到,要明早見產科醫生,我肚吾系好痛所以未流院
...

流血就更加要臥床休息啦,唔好抱。
bchuma
|
leungna520 發表於 18-10-22 23:39
我基本都照抱!但有冇話肚大左抱的姿勢要轉下,好易壓到肚

咁米打側抱咯 中間抱唔到啦。
haha748494
|
BB好醒架,邊個湊,就親邊個,最好請屋企人幫手,你可以陪BB。
leungna520
|
haha748494 發表於 18-10-24 17:13
BB好醒架,邊個湊,就親邊個,最好請屋企人幫手,你可以陪BB。

系。最近都系要放手,比婆婆帶,佢好乖,現在發夢都叫媽媽抱抱我,我真的抱少左好多!佢可能未適應
sammiso
|
睇BB心情,真係好差就會抱下佢。
leungna520
|
sammiso 發表於 18-10-25 09:11
睇BB心情,真係好差就會抱下佢。

系,我都系甘想