自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

剛剛因為整日看手機,睇片,要佢温下書,佢吾溫,又吾肯停,我就停wifi ,跟住就大声閙我,我就同佢嘈交,跟住就出街(之前試過二次,第一次,我拉住佢,就左佢,佢可能覺得用呢招得,到第二次,我無拉佢,只系過左一個鐘,我打比佢,叫佢返家,今次第三次,我無拉住佢,由佢出街,我吾想佢食住我。無辦法我無理由比佢由朝睇片,打機(由今朝6:45至12:00,跟住吃午餐,再由1:00至5:00都吾停,初初佢話3:30會停會温書,跟住一路拖,到5:00我就熄wifi,佢就發脾氣,我真係吾知点做?

男爵府

回覆樓主:

成日聽人講,尼啲反叛期,最緊要兼住關係,吾想同佢嘈,為有就佢,但佢吾識自律,我無理由吾理,由得佢由朝到晚機不離手,其實一路都有約法三章睇幾耐時間,就停幾耐,中一都做到,但今年中二,完全吾跟規舉做,發脾氣就大声鬧,跟住現在重出埋街(應該系樓下M記玩电話)。有無人比啲意見我?

水晶宮

我明你果種 "唔想比個仔食住" 的心情.

兩母子嘈完, 大家都有氣, 需要d 時間去沉澱,
是但一方之後先講野才會走得出困局.
到果陣時, 媽媽再講以後想年青人要點做,
(但最好避免指責之前年青人的錯).
年青人應該會聽.

以上係一個 cycle, 嘈 --> 冷靜 --> 溝通 ,
不斷重複, 但如果每個 cycle 之間的時間長o左,
已經係叫做有進步.

有時d 年青人係好奇怪,
自己本來諗住3pm 停打機, 但當阿媽2:50pm 叫佢玩多10分鐘就停,
年青人反而會鬥氣, 唔肯停.

所以, 媽媽幾時出聲, 要點同年前人講話, 都係一個學問,
我都仲係學習中.

水晶宮

fanny2014 發表於 18-10-21 18:00
成日聽人講,尼啲反叛期,最緊要兼住關係,吾想同佢嘈,為有就佢,但佢吾識自律,我無理由吾理,由得佢由朝 ...

家中有冇另一個大人可以做 peace maker?
如果有, 叫佢去商場試下找找年青人,
同年青人傾下, 然後兩個一同上番來屋企.

你忍下道氣, 今日唔好再同年青人再嘈,
然後搵個機會心平氣和再提番年青人做事要自律+節制,
你出聲亦只係想佢好.

以上, 知易行難 (尤其性子急的媽媽).
大家共勉之.

男爵府

birdbird 發表於 18-10-21 18:04
我明你果種 "唔想比個仔食住" 的心情.

兩母子嘈完, 大家都有氣, 需要d 時間去沉澱,

我就系吾知今次應吾應該打比佢叫佢返家,因為第二次出街一個鐘,系我打比佢,氹佢返家,所以今次第三次,我打吾打好呢?打又驚佢以後繼續用尼招,吾打又擔心佢,好煩。

男爵府

birdbird 發表於 18-10-21 18:09
家中有冇另一個大人可以做 peace maker?
如果有, 叫佢去商場試下找找年青人,
同年青人傾下, 然後兩個一 ...

我系單親,所以覺得比較辛苦,得我一個教佢,做好人,醜人又系我。其實第二次回家都有大家倾過,佢話吾會再咁做,点知今日又系咁。

子爵府

fanny2014 發表於 18-10-21 18:13
我系單親,所以覺得比較辛苦,得我一個教佢,做好人,醜人又系我。其實第二次回家都有大家倾過,佢話吾會 ...

控制唔到自己囉!靑少年有部份真係講就天下無敵,做就有心無力。接近測考,應該自動波啦!由朝打到晚會眼有事的。明單身媽媽好辛苦,我雖有C6,但出埠做野,我都係自己揍大個女,佢準備升中了,一樣喜歡上網,我只有氹,鬧,講道理。
大家平心靜氣傾吓!

水晶宮

我系單親,所以覺得比較辛苦,得我一個教佢,做好人,醜人又系我。其實第二次回家都有大家倾過,佢話吾會 ...

呢一次, 不如你text 年青人, 話你在商場某處等佢一齊吃晚飯.
在晚飯時同佢傾下.

你其實不妨坦白d 同年青人講,
你每次同佢嘈, 你個心好痛.
佢走o左去亦令你好擔心,
但又明白大家需要空間冷靜,
不如以後大家嘈起上來,
佢有需要冷靜就不如入房又或者
去樓下商場逛一小時就好自動回來.
回來之後再慢慢傾.

珊瑚宮

咁你問下佢記唔記得之前應承過過妳啲乜嘢
同話佢知 唔係唔比佢打機 但要有分寸
話你係想你好

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

等佢冷靜返黎再慢慢傾!唔去到太夜我唔會text佢住....

子爵府

fanny2014 發表於 18-10-21 17:50
剛剛因為整日看手機,睇片,要佢温下書,佢吾溫,又吾肯停,我就停wifi ,跟住就大声閙我,我就同佢嘈交, ...

下次佢出去最好唔好俾佢帶電話,同埋最重要知無同學或朋友收留佢 咁佢唔敢去咁遠,無耐應該會死死地氣回家

男爵府

chuiyeebird 發表於 18-10-21 18:24
咁你問下佢記唔記得之前應承過過妳啲乜嘢
同話佢知 唔係唔比佢打機 但要有分寸
話你係想你好

之前都講過晒,佢話你想我点就要点既咩,佢哩排重成日講,無人叫你生我出黎,生我出黎就要我聽晒你講咩,我話我有道理你先聽,大家一樣的,边個有道理,就聽。總之現在真系吾知点教。

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

青春期好恐怖,呢個時期少用鬧,改用約法三章,傾好時間

我仔也是中二生,一拿住部機就咩野都聽唔入耳,不過佢唔敢用離家出走方式,因為佢知我係傻,佢講得呢句,我真係叫佢執野走

水晶宮

whywhywhywhy 發表於 18-10-21 18:32
下次佢出去最好唔好俾佢帶電話,同埋最重要知無同學或朋友收留佢 咁佢唔敢去咁遠,無耐應該會死死地氣回家 ...

其實年青人發脾4 就會一野 '標' o左出街,
佢都唔理自己牛記笠記, 踢住拖就出門口,
阿媽仲邊有時間仲叫得住年青人放低銀包+手機先至好出門口??

子爵府

whywhywhywhy 發表於 18-10-21 18:32
下次佢出去最好唔好俾佢帶電話,同埋最重要知無同學或朋友收留佢 咁佢唔敢去咁遠,無耐應該會死死地氣回家 ...

好難唔俾佢帶電話,中二咁大個仔,唔通搶佢部電話咩,打交都有份,反叛期真係麻煩。

珊瑚宮

fanny2014 發表於 18-10-21 18:34
之前都講過晒,佢話你想我点就要点既咩,佢哩排重成日講,無人叫你生我出黎,生我出黎就要我聽晒你講咩, ...

有冇搵社工幫手?識唔識佢d同學?當中有冇壞份子呢?青春期真麻煩 好彩我囡都聼我講 否則我都會嘔血

子爵府

birdbird 發表於 18-10-21 18:35
其實年青人發脾4 就會一野 '標' o左出街,
佢都唔理自己牛記笠記, 踢住拖就出門口,
阿媽仲邊有時間仲叫得住 ...

因為係佢話出門口時,我就會唔俾佢攞手機或唔俾佢著鞋,無鞋走得幾遠,所以以後趕佢出門口佢都唔敢走,就算佢出到佢,發覺天大地大,跟本無容身之所,結果都會返屋企,但首要肯定無人收留佢,同埋無群壞朋友先可以咁做

水晶宮

fanny2014 發表於 18-10-21 18:34
之前都講過晒,佢話你想我点就要点既咩,佢哩排重成日講,無人叫你生我出黎,生我出黎就要我聽晒你講咩, ...

年青人果d '道理' 有時唔係路,
總之, 阿媽講咩, 年青人就好似永遠收唔到果d說話的真正意義咁.

佢地呢個時期係包拗頸,

唯有係望打動佢地個同情心,
阿媽話佢知會好傷心, 好擔心佢,
希望佢地發癲得黎叫做唔好太過份.

子爵府

maggie196 發表於 18-10-21 18:37
好難唔俾佢帶電話,中二咁大個仔,唔通搶佢部電話咩,打交都有份,反叛期真係麻煩。
...

你同得佢鬧交,大家都唔會平靜啦

水晶宮

whywhywhywhy 發表於 18-10-21 18:38
因為係佢話出門口時,我就會唔俾佢攞手機或唔俾佢著鞋,無鞋走得幾遠,所以以後趕佢出門口佢都唔敢走,就 ...

你位年青人叫做有交帶黎,
離家出走都同你講 '我出門口'.

好多時, 年青人係行動派, 真係唔會講咁多野.況且, 佢地係唔會諗找同學收留佢地,
佢地未必想同學知咁多o野,
而且老麥緊有一間在左右, 唔洗求人收留.

首頁
12345...7

尾頁

跳至