自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

szeszes 發表於 18-10-21 18:34
青春期好恐怖,呢個時期少用鬧,改用約法三章,傾好時間

我巳經無乜鬧,盡量忍,约法三章,傾過時間点安排,但初初幾日就做到,跟住又跟住做。做比較有責任心的媽媽真辛苦,有陣時我真系想放棄佢,由得佢想点就点,睇手機睇飽佢,吾想再理佢,但又過不到自己個關。

子爵府

birdbird 發表於 18-10-21 18:40
你位年青人叫做有交帶黎,
離家出走都同你講 '我出門口'.

如果係咁,總之你肯定佢無壞朋友,咁都唔使理佢,天黑佢就惊,會返家,但首要你肯定無壞朋友同無人收留佢,我細個都離家出走過,走完去到公園,發覺一個人都無,天越黎越黑,結果都係死死氣回家,跟住無離家出走過

伯爵府

fanny2014 發表於 18-10-21 17:50
剛剛因為整日看手機,睇片,要佢温下書,佢吾溫,又吾肯停,我就停wifi ,跟住就大声閙我,我就同佢嘈交, ...

放棄吧啦,任佢玩,玩到佢夠為止。

水晶宮

剛剛因為整日看手機,睇片,要佢温下書,佢吾溫,又吾肯停,我就停wifi ,跟住就大声閙我,我就同佢嘈交, ...

你同佢講係佢自己講3:30會停會溫書。 你當佢係成人看待, 成人要為自己答應既事負責任, 亦相信佢有自制能力。

如果佢講過而做唔到, 以後就當佢小學生看待。每事都要聽父母講。

子爵府

fanny2014 發表於 18-10-21 18:41
我巳經無乜鬧,盡量忍,约法三章,傾過時間点安排,但初初幾日就做到,跟住又跟住做。做比較有責任心的媽 ...

我都係咁,我唔會俾佢咁,所以我地都有衝突,但我覺得有時佢地會覺得同阿媽鬥無好處,慢慢會無咁過份,而家都日日鬥緊,不過睇到比之前有進步,青春期唔係大晒,係我成日同佢講,佢太過份,我照收佢嘢,總之路可以俾佢越黎越過份

伯爵府

落去商場揾下見唔見到佢,不過冷靜下,唔好主動揾佢住,離遠望到佢安全就OK la。等多陣電話冇電佢就翻屋企,到時再慢慢傾下,當年我媽用苦肉計一傾計就喊曬口,我係女仔容易心軟。

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

離開現場……其實我想讚吓你囝囝,係有衝突嘅情況下離開現場,絕對係一個唔錯嘅處理手法,起碼比機會彼此冷靜吓,讚成樓上做法,大家下咗啖氣,去商場刷返餐勁嘅,緩和吓D氣氛先……年青人係噤,自己都後生過,做呀媽嘅只可以鵝佢,唔好祈望即時收效,但鵝得多佢會入腦架……唔好勞氣,我也經歷過
悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我大仔都試過,我熄wifi 夾報失佢手機電話咭 不過而家好多諗唔開,樓主唔好學我。等佢嬲完返屋企睇下咩態度先,但點都唔好同佢嘈

禁止訪問

男爵府

whywhywhywhy 發表於 18-10-21 18:42
如果係咁,總之你肯定佢無壞朋友,咁都唔使理佢,天黑佢就惊,會返家,但首要你肯定無壞朋友同無人收留佢 ...

你講得啱,佢無壞朋友,又無同學系住尼條邨,剛剛佢返黎,我開門俾佢,大家都無講野,佢番左入房鎖門,我無理佢。(希望佢之後覺得佢出街,啊媽吾會揾佢,佢就吾用尼招)。

子爵府

birdbird 發表於 18-10-21 18:40
你位年青人叫做有交帶黎,
離家出走都同你講 '我出門口'.

傻嘅咩,離家出走同阿媽講佢走,我地屋企無著鞋,佢要走都要著鞋,所以實知佢出門口

伯爵府

123blow 發表於 18-10-21 18:55
其實我幾同意你嘅講法,但吾係放棄佢!

我會同仔講: 父母要工作、放工要照顧一家飲食家務, 中二已經應 ...

中二憑乜野自己負責,講呢番說話嘅父母係希望自己好過啲啫。玩到離家出走,明顯地...管教嘅時機已過。

男爵府

blackberry 發表於 18-10-21 18:55
我大仔都試過,我熄wifi 夾報失佢手機電話咭 不過而家好多諗唔開,樓主唔好學我。等佢嬲完返屋企睇 ...

佢剛剛番左黎,大家無講嘢,佢入左房鎖門,我無開番wifi,佢系房打吾到機。都吾知應吾應該問下佢食吾食飯,啲餸重未煮的。(但我又吾想又系我講野先,好似買佢怕咁,永遠都系我開声先)

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

fanny2014 發表於 18-10-21 18:34
之前都講過晒,佢話你想我点就要点既咩,佢哩排重成日講,無人叫你生我出黎,生我出黎就要我聽晒你講咩, ...

你嘗試聽下佢所講嘅道理先
我覺得先搞返好個關係先
讀書學業後話
我都系單親 有2個仔仔10,12歲
呢個年齡孩子比較自我

男爵府

pumpumpurin 發表於 18-10-21 19:04
中二憑乜野自己負責,講呢番說話嘅父母係希望自己好過啲啫。玩到離家出走,明顯地...管教嘅時機已過。
...

你既意思系現在已經教不到?(其實佢小學時候都好乖,好受教,但六年级下學期就開始越黎越難搞。

水晶宮

fanny2014 發表於 18-10-21 19:05
佢剛剛番左黎,大家無講嘢,佢入左房鎖門,我無開番wifi,佢系房打吾到機。都吾知應吾應該問下佢食吾食飯 ...

你可以照煮飯。你唔想叫佢就自己先食, 留番d 飯餸在枱, 佢肚餓自然要出房揾嘢食 。

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

fanny2014 發表於 18-10-21 19:05
佢剛剛番左黎,大家無講嘢,佢入左房鎖門,我無開番wifi,佢系房打吾到機。都吾知應吾應該問下佢食吾食飯 ...

我覺得又吾駛諗得太複習
媽媽煮飯叫仔食飯
系愛、系關心

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

咁蠢,離家出走。

唔好拉住佢,由佢吧,佢返黎,亦唔好再鬧佢。但我會堅持,唔可以不停打,唔溫書,下次再咁,都係堅持唔比,但我又唔會鬧。
要走可以,我唔會阻你,你返黎我都唔會鬧你,但要溫習有時、玩樂有時,我原則係咁。除非你可以說服我。或者你話唔讀書去返工都得,咁就坐言起行。

伯爵府

fanny2014 發表於 18-10-21 19:10
你既意思系現在已經教不到?(其實佢小學時候都好乖,好受教,但六年级下學期就開始越黎越難搞。
...

當然有得教。但聽落已經無可能變番好乖,有交齊功課同升到班已經照超額完成。

其實第一日放手比佢打機已經注定收唔番。鎖wifi呢啲小技倆可以用一年半載,一兩次後保證唔會再有用。

禁止訪問

首頁
12345...7

尾頁

跳至