自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

tester5 發表於 18-10-21 19:16
咁蠢,離家出走。

唔好拉住佢,由佢吧,佢返黎,亦唔好再鬧佢。但我會堅持,唔可以不停打,唔溫書,下次 ...

今次 buy 你

我女都係中二,發覺講道理 完全唔 work 會發爛渣, 所以而家只會講底線, 邊啲規矩一定要做, 多講其他野都冇益
總有離別的時候

水晶宮

fanny2014 發表於 18-10-21 20:55
其實真心問,可以吾用手機?啊仔分組功课一齊whatsapp傾同做,足球隊用手機聯絡,班群組問功課,真系無可 ...

果d 話冇比手機比中學生用的家長, 佢地做得到只因佢地仔女學校環境唔倚重手机通訊。

我仔學校環境真係需要有手機+data plan, 我唔比手機佢即係阻住地球轉

水晶宮

hotingmum 發表於 18-10-21 21:05
真心答:我仔真係冇心機!
早前聽過一個講座,講者係屈偉豪博士,佢非常支持中學生唔用手機,佢d女都係上 ...

年代唔同喇, 家長唔想比手機中學生用, 老師、教練都用whatsapp、email 要學生即時反應, 環境逼住要用。

公爵府

畀面勳章

無限上網,I8plus,除左訓覺,機不離身,叫佢飲水食飯裝埋面前都要等等等以上野都唔係我俾佢先嬲

珍珠宮

開心吸收勳章

fanny2014 發表於 18-10-21 19:10
你既意思系現在已經教不到?(其實佢小學時候都好乖,好受教,但六年级下學期就開始越黎越難搞。
...

聽你咁講,我都好驚。我未經歷到唔識俾意見,你也要加油。

水晶宮

mickeywinnie3 發表於 18-10-21 20:35
謝謝你!剛剛又玩野又唔做功課了!

現在夜媽媽我又要落街陪他散心!
自由太多會令世人失去平衡

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

fanny2014 發表於 18-10-21 17:50
剛剛因為整日看手機,睇片,要佢温下書,佢吾溫,又吾肯停,我就停wifi ,跟住就大声閙我,我就同佢嘈交, ...

同我仔一樣,不過走出去果個係我,我已經好咗,忍佢。我有個朋友個女又係機不離手,無睬個女成個月

水晶宮

回覆樓主:

佢同你溝通左但唔work ,佢唔想面對你,到時講d傷感情的說話佢又難過你又難過,唯有出街冷靜

能改變溝通方式嗎?溝通方法能否唔煩唔重覆唔大聲?

想1想你想要怎樣的家,1回去時係溫暖,舒服又陽光

先由你做起,我地改變唔到別人但可以改變到自己,溝通改善後再處理下1個問題

子爵府

birdbird 發表於 18-10-21 21:22
年代唔同喇, 家長唔想比手機中學生用, 老師、教練都用whatsapp、email 要學生即時反應, 環境逼住要用。
...

我仔話,教練有咩要講就即場講!
同學既群組,只係講無聊野,甚至有人send咸片!
咁,比中學生用手機究竟有乜意思!

大宅

birdbird 發表於 18-10-21 18:04
我明你果種 "唔想比個仔食住" 的心情.

兩母子嘈完, 大家都有氣, 需要d 時間去沉澱,

我而家對住仔都好似acting咁,用對外人既態度對佢又好似好啲,你知人係咁衰,對外人講野永遠客氣啲。

男爵府

birdbird 發表於 18-10-21 21:19
果d 話冇比手機比中學生用的家長, 佢地做得到只因佢地仔女學校環境唔倚重手机通訊。

我仔學校環境真係需 ...

講得好啱。同埋系學生自己吾想用手機?定系家長吾系比?系兩回事。

琥珀宮

birdbird 發表於 18-10-21 18:04
我明你果種 "唔想比個仔食住" 的心情.

兩母子嘈完, 大家都有氣, 需要d 時間去沉澱,

講得好啱,其實下一秒已打算停,但阿媽前一秒就叫要停啦,所以偏唔想停

自己年輕過,完全明白依種感受

子爵府

fanny2014 發表於 18-10-21 19:10
你既意思系現在已經教不到?(其實佢小學時候都好乖,好受教,但六年级下學期就開始越黎越難搞。
...

有時唔使理人點講,自己有無教自己知,有啲小朋友天生就難教,有啲唔使教,有啲教左會好,有啲有斆都唔好,個個小朋友都唔同,甚麼已過管教期,要教幾歲都可以,你唔放棄佢就得,我識朋友,個仔又係中學離家出走,仲要有朋友收留,而家長大了,同媽媽關係好到不得了,做媽媽做好本份,永不放棄仔女,佢地總有一日會好,加油

公爵府

hashtag影視迷勳章 醒目開學勳章

fanny2014 發表於 18-10-21 17:50
剛剛因為整日看手機,睇片,要佢温下書,佢吾溫,又吾肯停,我就停wifi ,跟住就大声閙我,我就同佢嘈交, ...

單親媽媽唔容易,你已經好叻架喇。

當囝囝唔聽話,真係會好氣餒,好想於棄,但又唔忍心。

其實放手定放棄視乎你點處理自己的心態。

當一條橡根兩面拉扯只會愈拉愈緊,有時我哋好想對方改變,但講真,
要自己改變都好難,何況要對方改變呢!

其實當自己有少少改變的時候,事情就會有轉機了。

男爵府

ilovematthew 發表於 18-10-21 21:40
同我仔一樣,不過走出去果個係我,我已經好咗,忍佢。我有個朋友個女又係機不離手,無睬個女成個月:igiveu ...

我之前有朋友就系話嘈交嗰陣,自己出街行下,抖下,但我覺得我咁做,啊仔又學我一嘈就出街,咁重吾好。点知我無做到,但佢會出街。

子爵府

早前聽過一個講座,講者係屈偉豪博士,佢非常支持中學生唔用手機,佢d女都係上 ...

咁佢係好乖同聽話

侯爵府

唔好只叫唔好玩手機同溫書。講真,正常人,都唔鐘意溫書。既然你唔係要chur佢成績,就要畀多d選擇佢。依家年青人無晒創意,唔玩手機,真係唔知玩咩好。叫佢陪你去supermarket也好,一齊開電視睇runni.g man也好,出街睇戲也好,都係唔玩機,同溫書之間的的選擇

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

走出街都係因為一時火遮眼,佢都係想靜下!到大家心情好時再傾過!放鬆心情,好多媽媽都明白你,亦同樣經歷緊呢個階段。

子爵府

hotingmum 發表於 18-10-21 21:54
我仔話,教練有咩要講就即場講!
同學既群組,只係講無聊野,甚至有人send咸片!
咁,比中學生用手機究竟 ...

但我嗰個童軍會係whatsapp講開會時間同要帶物品 老師都會whatsapp同佢地溝通

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

Chowying 發表於 18-10-21 21:10
今次 buy 你

我女都係中二,發覺講道理 完全唔 work 會發爛渣, 所以而家只會講底線 ...

唔好意思,我唔係好記得你。。

我女都係青春期,有時脾氣都好差,小小事唔開心。我唔喜歡吵鬧,唔想衝突,覺得冇咩意思。有時,唯有自己行開一陣,先冷靜下自己情緒,到自己可以心平氣和,才返去再講自己立場,講一次就夠,佢一聲明就可以,唔會記住佢曾經態度差,或前思後想點教訓佢。係自己個女,何況知佢青春期。係咪?

講道理都可以,當一件事未成為衝突面時係可以講既,當傾下閒計,了解下大家睇法。但如果一有衝突,就講唔到,因為可能佢地都會覺得我地係假民主吧。

首頁
23456...7

尾頁

跳至