自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

mickeywinnie3 發表於 18-10-21 21:37
現在夜媽媽我又要落街陪他散心!

点解啊仔要落街散心?

大宅

2018復活節勳章

我都係單親媽媽,仔仔都係中二
同樓主仔仔一樣,中一都仲聽下
到左中二完全失控,機不離手
每日都為左部機嘈,佢都有試過離開屋企冷靜
不過佢只係企係屋外,因為住村屋方圓百里都冇地方行/坐,佢冷靜完會敲門示意比佢入番屋
我覺得佢識走出去冷靜係好事
可能聽日後日又會重複又重複
但大家咁姜既時間真係講唔到野
等大家冷靜再傾會好啲,都同佢傾過無數次
情況尚未改善,我都好無奈又唔可以唔理
盼望高中會有改善
傻豬大王  2005年6月27日 聯合出世 3.01kg/ 滿月~4.2kg/ 兩個月~5.8kg/ 三個月~6.5kg/ 四個月~7.1kg. 妹妹於2011年1月20日出世, 重2.79kg/ 滿月~3.92kg/ 兩個月~4.89kg/ 四個月~6.44kg/ 六個半月~7.33kg/ 一歲~8.61kg

侯爵府

回覆樓主:

同情樓主,你一個人照顧個囝,如果發覺情況冇改善,睇下阿囝學校社工可唔可以幫手,呢個問題可以要第三者同佢傾會適合d

水晶宮

hotingmum 發表於 18-10-21 21:54
我仔話,教練有咩要講就即場講!
同學既群組,只係講無聊野,甚至有人send咸片!
咁,比中學生用手機究竟 ...

有d中学生不需用手機不等如其他家長比手機仔女用就係自找麻煩。

eg. 我仔個教練唔係天天見到成隊波, 突然間埸比赛取消或改地点就要通知隊员。况且, 比賽完唔跟車回校, 自行坐車, google map 都幚到手

男爵府

NGASZE626 發表於 18-10-21 22:15
我都係單親媽媽,仔仔都係中二
同樓主仔仔一樣,中一都仲聽下
到左中二完全失控,機不離手

你的無奈兼由吾可以吾理的感受,我系絕對明白。我嗰仔中一時,如果嘈佢會入房。今年中二,演變出街冷靜。我驚比佢習慣左,再大啲一嘈,可能真系吾返,到時都吾知点算?唯有寄望再大啲識諗啲。

珍珠宮

fanny2014 發表於 18-10-21 18:34
之前都講過晒,佢話你想我点就要点既咩,佢哩排重成日講,無人叫你生我出黎,生我出黎就要我聽晒你講咩, ...

試下放手唔好管佢(忽略佢)⋯當同屋住咁!忍一星期,不要話佢!乜都要試下我嬲亞仔就5啋佢一排,佢知死之後又好d!

男爵府

wuwucancan 發表於 18-10-21 22:23
試下放手唔好管佢(忽略佢)⋯當同屋住咁!忍一星期,不要話佢!乜都要試下 ...

我吾采佢,佢可能覺得好開心都未定,因為無人叫佢停手機,任睇任打。

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

tester5 發表於 18-10-21 22:10
唔好意思,我唔係好記得你。。

我女都係青春期,有時脾氣都好差,小小事唔開心。我唔喜歡吵鬧,唔 ...

多謝回覆 唔知點解,總之講道理條路 越嚟越行唔通, 個女總係認為阿媽自以為講既就係啱 我依家要試吓攪第條路
總有離別的時候

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

fanny2014 發表於 18-10-21 22:04
我之前有朋友就系話嘈交嗰陣,自己出街行下,抖下,但我覺得我咁做,啊仔又學我一嘈就出街,咁重吾好。点 ...

我都話到斷氣,而家我仔喺所仲打緊機呀。,不如慳返啖氣好過,話極都唔聽,佢班主任都話佢太自我,等佢出來做野社會教佢吧,總之唔好學壞就算喇、我仔都係中二

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

回覆樓主:

呢個post 好多同路人,我個仔中一,宜家我只同佢講現實,唔讀書唔緊要,我俾自由佢早d出黎做黎,但唔好指意我養過世。 我都有講唔打机就入到大學,前途係佢自己手上。

珍珠宮

fanny2014 發表於 18-10-21 22:27
我吾采佢,佢可能覺得好開心都未定,因為無人叫佢停手機,任睇任打。

其實係要試不同方法呀!你不停迫佢佢起左以後5返黎⋯咁點呢?5可以太薑對付反叛期的,我叔仔個仔由細打到20歲,突然有一天5再打走去考警察⋯想通左!5係叫你以後5理,係放慢D

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

wuwucancan 發表於 18-10-21 22:23
試下放手唔好管佢(忽略佢)⋯當同屋住咁!忍一星期,不要話佢!乜都要試下 ...

我朋友無睬個女已經一個月,唔見有改善

大宅

2018復活節勳章

fanny2014 發表於 18-10-21 22:23
你的無奈兼由吾可以吾理的感受,我系絕對明白。我嗰仔中一時,如果嘈佢會入房。今年中二,演變出街冷靜。 ...

係,我都有諗過佢有一日會離家出走
我都唔識唔知點處理,青春期既小朋友真係好惡搞
成日話要同子女做朋友,我唔知點先可以做到
好多野做阿媽既一定睇唔過眼
其實我已經比以前睇開左,嘗試鼓勵小朋友發掘其它興趣,少d對住部機,雖然成功率好低
但都要儘量試,做阿媽既要做既都做曬
傻豬大王  2005年6月27日 聯合出世 3.01kg/ 滿月~4.2kg/ 兩個月~5.8kg/ 三個月~6.5kg/ 四個月~7.1kg. 妹妹於2011年1月20日出世, 重2.79kg/ 滿月~3.92kg/ 兩個月~4.89kg/ 四個月~6.44kg/ 六個半月~7.33kg/ 一歲~8.61kg

珍珠宮

ilovematthew 發表於 18-10-21 22:34
我朋友無睬個女已經一個月,唔見有改善

但越鬧越反抗⋯⋯陣間諗埋一邊就大鑊

珍珠宮

回覆樓主:

佢都可只是想冷靜下。
等佢心情好時,同佢講,想冷靜可以入房,
不要落街,媽媽會好擔心

男爵府

NGASZE626 發表於 18-10-21 22:36
係,我都有諗過佢有一日會離家出走
我都唔識唔知點處理,青春期既小朋友真係好惡搞
成日話要同子女做朋友 ...

我都覺得系,總之盡做啊媽的責任,之後就睇佢自己。(有陣時諗,我成日咁激氣,過幾年我搞壞左身體,而佢又突然乖番,咁我咪吾抵。我而家盡量忍,吾想成日嘈。星期一至五會好啲,因為佢番到屋企都5点幾,佢10点到就睡覺,吾系好多時間比佢打機睇片,多數都系星期日嘈多啲。

男爵府

minmin 發表於 18-10-21 22:37
佢都可只是想冷靜下。
等佢心情好時,同佢講,想冷靜可以入房,
不要落街,媽媽會好擔心

會變的,以前佢中一系入房冷靜,点知中二今年演變到出街冷靜,我擔心再大啲會否出走。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

fanny2014 發表於 18-10-21 22:45
我都覺得系,總之盡做啊媽的責任,之後就睇佢自己。(有陣時諗,我成日咁激氣,過幾年我搞壞左身體,而佢又 ...

10点幾瞓好乖仔呀。 我果個一叫佢瞓就有功課未做,無12点都唔瞓。

芝麻街    發表於 18-10-22 00:04

子爵府

fanny2014 發表於 18-10-21 22:27

唔會架,其實佢地仲好小朋友,仲好想媽媽錫,只係呢個年紀覺得尷尬,你有時同佢講下笑玩下,佢會開心的

子爵府

我會TEXT佢,「你單獨走出街我好擔心,既然你要冷靜,我而家出街,我出去冷靜一下,你返屋企冷靜」

首頁

尾頁

跳至