自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

年青人唔襟急,你講句有本事就唔好着鞋,佢地實拗氣赤足,去得邊丫

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

Chowying 發表於 18-10-21 22:29
多謝回覆 唔知點解,總之講道理條路 越嚟越行唔通, 個女總係認為阿媽自以為講既就係啱 ...

都係,有時人地咁教得,自己果個又未必聽。
我都不斷摸索中,有時呢個方法唔work,就試試另一d相處方式,其實都係希望教好佢,盡自己既責任吧。不過,感覺做阿媽EQ真係越來越高,迫出黎。佢越火,我就越唔火,否則火星撞地球,我心臟衰竭都似。共勉之。

珍珠宮

fanny2014 發表於 18-10-21 22:49
會變的,以前佢中一系入房冷靜,点知中二今年演變到出街冷靜,我擔心再大啲會否出走。
...

唯有盡量講/提多D,媽媽好擔心。

伯爵府

會變的,以前佢中一系入房冷靜,点知中二今年演變到出街冷靜,我擔心再大啲會否出走。
...

關係再變差就會,出走原因好少係純為打機,多數係加埋無家庭溫暖。

公爵府

親子王國15週年勳章

fanny2014 發表於 18-10-21 17:50
剛剛因為整日看手機,睇片,要佢温下書,佢吾溫,又吾肯停,我就停wifi ,跟住就大声閙我,我就同佢嘈交, ...

我女又係中二,又係由朝打到黑,我都冇辦法。你閂wifi佢實同你死過。

你之前比佢走,返而覺得咁係唔比佢食住咩?唔係唔比佢出去啱咩?

珍珠宮

回覆樓主:

自己成績算極極極差,25+才 會考,看孩子=以前自己,同孩子做朋友,一起打機,-起借漫畫書,-起上網等,孩子同自己一樣成績麻麻,但比自己好年年可升班,是否要求好低?

珍珠宮

回覆樓主:

如何能升班,多上網也可接受!樓主孩子成績如何?

大宅

fanny2014 發表於 18-10-21 17:50
剛剛因為整日看手機,睇片,要佢温下書,佢吾溫,又吾肯停,我就停wifi ,跟住就大声閙我,我就同佢嘈交, ...

反叛期呀 要氹多啲啦越鬧就越兇! 男仔最好有一種運動呀 參加學校 或者你平時都可以參與其中打波游水行山多外,分散注意!!
[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid81/pe539b2f4d66bae008f6a54c99cf57173/faf3420b.jpg[/img][img align=right]http://www.imagestation.com/picture/sraid81/p75b46f90ca53348e019f5a3930cd11b0/faf340b3.jpg[/img][img align=right]http://lilypie.com/cache5/4/020104013.png[/img]

水晶宮

fanny2014 發表於 18-10-21 22:13
点解啊仔要落街散心?

冇動力做功課喎!但回家後的心情更差!⋯⋯我跪低了,救命!!
自由太多會令世人失去平衡

男爵府

我個仔,
我google好多打機成癮嘅新聞比佢睇,
有啲人打機打到昏迷丶或者發狂打人。
解釋佢知佢種種行為唔止係鍾意打機咁簡單,
已是上癮及心理病,等同吸毒、賭博,
有些國家已成立戒上網/打機所,
好似戒毒所咁。
佢睇完咁多真實過案都明白打機是萬般不好,
我收佢機時佢會配合。
溫完書比返佢打一陣。

大宅

fanny2014 發表於 18-10-21 19:10
你既意思系現在已經教不到?(其實佢小學時候都好乖,好受教,但六年级下學期就開始越黎越難搞。
...

今日假期,有無同佢出下街,成日困係屋企無乜好做咪打街當娛樂,試下放假睇場早場食個晏,同佢講定返到屋企温下書至玩電話。

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我個都係中二, 我唔知佢算唔算反判期了, 但升左中二後, 用手機時間明顯多左好多,成日話要whatsapp.....
我仔呢又係無節制既人, 明明打機前同佢講明幾點收機,佢永遠都係收唔到的.....
所以到而家, 佢部電話我都lock機的, 我唔unlock佢唔會有得用......
每日放學要佢溫45分鐘書, 溫完才有機用, 佢發脾氣都無用, 我試過一手掉佢部電話落地, 佢知我脾氣臭的.....
試過佢知道左電話密碼, 半夜開機打機, 比我發現左幾次之後, 我真係沒收電話, 所有佢玩開既game全剷走, 自此佢唔敢再半夜開機......
對付反判期既青少年, 真係小d心力都唔得, 一時要軟一時要硬, 有時大家嘈到面紅耳綠時,自己要識得收下把火,千萬千萬唔好硬撐落去, 否則後果不堪設想.....
另外呢, 想佢地減少用手機既時間, 我自己做法係陪佢地玩.....
以我仔為例, 佢好like玩啤牌, 捉棋, rummikub等, 我有時間就會同佢玩, 咁佢就唔會再用手機啦~

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

...

我為打機見埋老師啦,老師都話叫我呢兩年要攪好關係,如果唔係我仔好大機會走咗去,所以我都忍忍忍

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

tester5 發表於 18-10-21 23:09
都係,有時人地咁教得,自己果個又未必聽。
我都不斷摸索中,有時呢個方法唔work,就試試另一d相處方式, ...

我認 eq 麻麻 已努力改善中,做人媽媽唔容易,以前我邊敢咁樣同自己阿媽講嘢 ,不過我都記得自己經常黑面 ,希望會搵到啱既方法

tester5    發表於 18-10-22 15:59
總有離別的時候

男爵府

ilovematthew 發表於 18-10-22 07:00
我為打機見埋老師啦,老師都話叫我呢兩年要攪好關係,如果唔係我仔好大機會走咗去,所 ...

你個仔幾大?老師都有話大家關係緊要啲,但尼條水平線,我真系吾系好識準握,咁吾通啊仔玩手機話要10個鐘,我都要忍,吾話得佢,如果吾系佢一發脾氣,就影響大家關係。所以我都學習當中。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

fanny2014 發表於 18-10-22 07:30
你個仔幾大?老師都有話大家關係緊要啲,但尼條水平線,我真系吾系好識準握,咁吾通啊仔玩手機話要10個鐘 ...

中二 剛13歲,都要佢做下其他野,我成日咪講囉,你一定要做好自己野,功課呀,溫好默書測驗,剛10月初仲欠交咗3次功課,我無閙,咪同佢講好,下次再欠功課我會收電話,閙真係哂氣,我仔之前沖涼沐浴都帶部電話呀。

伯爵府

我屋企都有件中二,駁咀駁舌。。勞氣到暈。。。。又係不停睇片,打機。。hea爆。。。。青春期我忍你

我發現所有年青人都係中二hea爆,我仔果時都係。。hea爆完全唔温書但竟然考第三。。。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

ilovematthew 發表於 18-10-22 07:45

中二 剛13歲,都要佢做下其他野,我成日咪講囉,你一 ...

我個仔長開水喉扮沖緊涼,但沖涼既水聲係唔一樣,點會分唔到

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

hugub 發表於 18-10-22 15:32
我屋企都有件中二,駁咀駁舌。。勞氣到暈。。。。又係不停睇片,打機。。hea爆。。。。青春期我忍你

我發 ...

因為全世界中二都HEA,所以人人都無溫,上堂有聽書就可以第三

伯爵府

littlecar 發表於 18-10-22 15:37
因為全世界中二都HEA,所以人人都無溫,上堂有聽書就可以第三

上堂有聽書就可以第三呢個point .... 呢隻仔DSE BEST 5 有 21分... 可能佢有d天份

反而小姐...我只係要求佢升到班就算....測驗中觀望中...

首頁

尾頁

跳至