自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

伯爵府

見到大人細路都為咗考級,忽略了享受呢個過程。覺得好悲哀!(個人意見,不起勿插)

男爵府

amazing 發表於 18-10-21 18:41
見到大人細路都為咗考級,忽略了享受呢個過程。覺得好悲哀!(個人意見,不起勿插)
...

等於求學是求分數
有捨必有得 有得必有失

大宅

回覆樓主:

考級都係評估的一種,唔考點知學咗幾多嘿?

象牙宮

2024年龍年勳章

...

但又有人覺得考級可以建立短期目標,幫到學琴。

但練果幾首考試歌好悶。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

唔考都無問題

wcpcelia    發表於 18-10-22 14:50

伯爵府

Sumyeema1 發表於 18-10-21 18:49
但又有人覺得考級可以建立短期目標,幫到學琴。

但練果幾首考試歌好悶。

其實我覺得係如果唔考級嘅話,其實可以練好多唔同嘅作品。為咗考級成日要練嗰啲歌我覺得好無聊,我覺得享受唔到學習音樂呢個過程。點解要知道自己學咗幾多野?如果對音樂有興趣嘅話就會練習不同嘅樂曲,冇興趣嘅話即係逼佢考試。
都係果句純粹個人意見不喜勿插

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

其實你大可以選擇唔考級。

只係對於老師嚟講,個學生唔考級,咁就到底應該根據咩級數嚟收學費好呢?始終每級學費都有分別。亦評估唔到學生程度。
學習音樂過程,亦好睇老師點教,小朋友嘅興趣,我仔三歲開始彈,已經彈左六年多,佢依然只鍾情鋼琴,自動自學去彈去練,同老師關係亦好好,過程一直愉快

禁止訪問

琥珀宮

畀面勳章

要平衡囉,咁考左試,如果他日想入uni 讀音樂都可以,只係唔應該只為考試而學就得啦

伯爵府

Angelice-BeBe 發表於 18-10-21 18:53
其實你大可以選擇唔考級。

只係對於老師嚟講,個學生唔考級,咁就到底應該根據咩級數嚟收學費好呢?始終每 ...

我當然會甘選擇。只係見到其他人嘅做法,有感而發啫!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我女有考,有比賽
間中係需要一個明確目標

如果無比賽無考試,點領略咩叫練好?練好可以再好?你嘅最好比起人地又如何?獨樂樂,練練練,為左咩先?
唔係只為考試比賽而學,而係間中應該有一d
我女學左十幾年準備考8級,絕對唔算谷

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Charlotte_mom 發表於 18-10-21 19:00
我女有考,有比賽
間中係需要一個明確目標

認同。特別對小朋友嚟講,有個目標都係好事

伯爵府

...

可以唔考,但要享受就要更多技巧,要進步,即係要付出。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

唔係丫..學音樂唔一定要考級...
冇人迫你同小朋友去考的....
你可以一直唔考..

我仔由小五學到依家中四...
只係小六果年考過2級...
跟住一路都冇考....

我自己心態係..佢唔想學咪CUT囉..
佢想學就KEEP住學..
佢想考先去考...

我真係單純比佢娛樂一下的...

老師有叫佢考...但其實佢學左咁多年
去考..都係考四級咋...

真係唔知佢學黎做乜..
但佢又冇話唔學..
到學琴果日又自己準備好晒等阿SIR黎..

咪由佢囉..調節下心情都好..

如果你...好似我咁冇所謂的..
咪學音樂唔一定要考試囉

禁止訪問

水晶宮

回覆樓主:

考級、比赛、享受音樂, 其實可以係一個 balance。只要不是年年為考級、比賽而練琴, 學生係可以彈到自己喜歡的歌。我仔學琴十年喇, 只考过3次试。每次考完试佢d 彈琴技巧係會有進步。现在佢功課忙, 上堂hea 住来上

男爵府

可以唔考架。不過考都無壞。
練考試歌,都可以學其他歌架,無衝突

侯爵府

醒目開學勳章

...

見到有家人及朋友仔女學/玩音樂不是為考級,好享受過程。覺得好快樂!

(隨便給意見,禾唔介意!)

水晶宮

...

個人決定啫、冇人叫你跟喎!

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

...

可以唔考架,冇所謂架,我女學左好多年都冇考,近來第一次考,我同佢都有點緊張,幸好有JM教路。。。
每個家長,考慮既都唔同,冇話悲哀既,互相尊重吧~

首頁
12345...6

尾頁

跳至