自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

可以唔考, 我囡小時學過1年鋼琴, 但不喜歡, 我亦沒有要求她繼續. 我覺得家長不用迫, 小朋友長大了有自己的想法, 要知自己的學程度, 去考試沒問題.
純想放鬆的話, 就不用理會別人叫你去考.

禁止訪問

男爵府

我亞女都學左好多年琴, 由小學到大2 中間停過兩次冇學, 佢自己想考試先去考, 到現在都只是考到6級, 但最近佢話唔想再學, 因為覺得自己完全可以彈到一些自己喜歡的歌曲已經足夠, 唔想因為考試只彈死3首歌....... 所以冇再學, 順自娛..

侯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

brother4 發表於 18-10-22 12:30
只讀書不考試道理一樣

吾知有冇家長只俾小朋友享受讀書樂趣吾逼佢地考試 , 佢地吾想考就吾考,否則好可悲

dede2005    發表於 18-10-22 15:55

伯爵府

ICbaby 發表於 18-10-22 14:56

吾知有冇家長只俾小朋友享受讀書樂趣吾逼佢地考試 , 佢地 ...

學音樂同讀書係唔同㗎,唔可以相提並論。
唔讀書你唔會有基本知識,生活係有問題,但係唔學音樂你生活唔會有問題。
我真係覺得音樂係一個興趣,我哋要享受並唔係為咗去考試。當然有人鍾意考冇問題,但我見嘅大多唔係咁,有感而發啫

侯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

amazing 發表於 18-10-22 18:16
學音樂同讀書係唔同㗎,唔可以相提並論。
唔讀書你唔會有基本知識,生活係有問題,但係唔學音樂你生活唔會 ...

音樂同讀書一樣地方同樣要付出努力、時間
吾係hea玩,係要用心架

我認識好多都會考級嘅
考級一d都吾易尤其高level
係對自己的評估、肯定
考又吾代表本身冇興趣、為考試而考,可悲嘅
如果佢本身爱音樂 根本無懼考級
如將來向音樂方面發展就要更要考啦

吾考嘅自己喜歡啦!又未必代表佢純愛音樂所以吾考lor...
食粥食飯纯個人喜好,吾可以 一概而論。

首頁

尾頁

跳至