自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

Lindytiger 發表於 18-10-21 23:11
請教邊個樂團會有指定考級要求?

例如音樂事務處(前音統處)
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

子爵府

amazing 發表於 18-10-21 18:52
其實我覺得係如果唔考級嘅話,其實可以練好多唔同嘅作品。為咗考級成日要練嗰啲歌我覺得好無聊,我覺得享 ...

如果老師編排得好,學生家長亦配合,即使要考級,一樣可以彈其他歌,唔係死操考試野。個學生唔悶,老師都教到悶啦。

我以前係琴行做,好多家長都要求考級。我見過一個最恐怖係個仔剛考完7級,下一堂立即問老師幾時可以考8級,嚇到個老師呆左。琴行老闆都打完場話要彈下其他樂章先,但家長根本聽唔入耳,隔左幾個月已經逼老師開8級考試歌彈,真係難為左老師&個仔

水晶宮

考琴可以睇到自己咩不足
睇譜唔好 定點

練pieces係真做好悶

我個人覺得嗻

侯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

新秦先生 發表於 18-10-21 19:46
即是打麻雀唔打錢只係享受摸牌個過程既人唔係冇,只係一定唔夠腳開到一檯姐. ...

你呢個比喻相當好.......笑咗
吾打錢你估有冇人好認真好enjoy去打呢

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 熱血勳章

ICbaby 發表於 18-10-21 23:22

你呢個比喻相當好.......笑咗
我一定唔打

大宅

個人經驗,考級或比賽雖然不是必須,但可給人一個目標去更加努力......而且考級要考埋scales, 呢啲雖然好悶但其實對基本功好重要,但往往唔去考級係唔會想去練scales

子爵府

hashtag影視迷勳章

Sumyeema1 發表於 18-10-21 18:49
但又有人覺得考級可以建立短期目標,幫到學琴。

但練果幾首考試歌好悶。

悶仲要學唔到野
浪費時間

公爵府

男爵府

如果考級fail 的人係咪代表未達標?好奇有冇人彈琴好勁但係考一級都fail架呢?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

仲記得我女第一次考2級,老師話要彈到咁樣咁樣,我至第一次知原來平時嘅練歌「交功課」根本唔係練好,原來要有感情,有技巧控制,至叫練好,每一粒音點彈都要做好再做好
唔係考試比賽,無啦啦用幾個月練到完美?唔會啦。咁如果從來無考試比賽,事實上,亦的確從來無領略咩叫真正練歌,對學習都唔係好事

大宅

回覆樓主:

好多小朋友唔比啲目標佢就一定會懶懶閒,因為超過9成唔係為興趣而學
唔比野push下真係十世都唔掂下琴
上堂叫老師陪練

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

考級只係將巧同知識文字化標準化 不過考唔考試又唔可以同享唔享受劃上等號.

考級時都可以好enjoy 彈琴或學習過程. 至於係咪享受, 呢樣睇學習者既感受同埋學費付款人既態度, 唔可以一口咬定話去考級就係唔享受學習.

唔去考級, 冇問題. 唔考, 冇壓力都好. 但如果有人要去谷小朋友, 唔考級咁學都可以令小朋友唔享受.

正如人人返學都要考級啦, 但一樣有人鍾意返學.

侯爵府

amazing 發表於 18-10-21 18:41
見到大人細路都為咗考級,忽略了享受呢個過程。覺得好悲哀!(個人意見,不起勿插)
...

我兩樣都有,so far 開心

水晶宮

amazing 發表於 18-10-21 18:41
見到大人細路都為咗考級,忽略了享受呢個過程。覺得好悲哀!(個人意見,不起勿插)
...

呢個世界,所有專業資格都要考級架啦,好話唔好聽,讀唔到書,呢啲証書就係生財工具喇

你可以選擇學但唔考級,人地唔比你升級學更高階嘅野咋嘛

伯爵府

回覆樓主:

或者系因家長or老師而異,以前我地都無考架,我地老師着重enjoyed the music, 我又OK,唔想日日在屋企喊打喊剎要佢地練琴,參加啲乜festival 啦!
利申:我是住外國的!

伯爵府

chillimom 發表於 18-10-21 20:36
我小孩無考。自學結他,玩band。我知呢個會是佢一生興趣,長大開心時,唔開心時都有音樂陪伴。
...

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

可以唔考的

禁止訪問

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

lojo11 發表於 18-10-21 18:52
唔考都無問題

係呀。我冇迫我女考。

大宅

Fishqqma 發表於 18-10-22 08:20
係呀。我冇迫我女考。

我仔由小一開始學琴,中一考了8級,之後主要彈一些喜歡的作品。Hea了幾年,中四暑假用2個月凖備Diploma, 中五9月考,剛拿到成績。
我其實無要求他考,因為知道他不打算讀音樂。點知佢話考大學時,諗住多D野寫在Portfolio. 大個Part time 教琴賺外快都可以。

首頁

尾頁

跳至