自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

amazing 發表於 18-10-21 18:41
見到大人細路都為咗考級,忽略了享受呢個過程。覺得好悲哀!(個人意見,不起勿插)
...

因為要得到認證囉,有認證先可以建立自己的事業(如果讀音樂系或做教音樂就一定要)

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

chunheimama 發表於 18-10-21 21:36
上門就好抵喎
因為本來係琴行學的..
但商場裝修...琴行閉門大吉...
就叫老公上門教囉...
係琴行學...重平丫...

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

見到大人細路都為咗考級,忽略了享受呢個過程。覺得好悲哀!(個人意見,不起勿插)
...

我夠唔明點解讀書要考試,仲要係公开試dse嗰隻…

樓主如果你都係家長,又會俾小朋友考dse,我都覺得你好悲哀!

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

係可以唔考, 不過學左咁多年都想有個認証學到什麼程度, 我女唔係每級都考, 學琴只考第5, 7,8 隔幾年先考, 無咁迫切, 而且學校都要紀錄得到什麼証書的.

wcpcelia    發表於 18-10-22 14:55

大宅

畀面勳章

回覆樓主:

我覺得考試同學習多些歌沒有沖突,只時練習時間的分配出現問題。
練習不同樂曲,當然是可享受不同樂曲的樂趣,但每首歌所分配的時間只得數星期,甚至一星期學數首歌,你又能對此樂曲有多深入的了解?
雖然考試歌要長期練習,但跟普通彈歌仔的情況是不同的。考試學習的是對歌曲的深入理解及精益求精的追求。對於音樂表演者來說,這才是最重要及需要學習的態度。
人天生懶,沒有考試壓力底下,我相信大部份人都沒有恆心練習一首歌一年或以上。練習考試的境界是不同的,熟練固然要,技巧也必須達到要求,但每一個音的表達方式,是表演者自己透過不停磨煉而得出的寶貴靈魂,這些都不是走馬看花而輕易得到的。

男爵府

...

我女學左六年幾長笛都無考,老師舊年叫佢考六級,佢都唔考,佢話吹笛是relax, 唔要壓力,而且吹考試曲好悶。佢是學校長笛學會會長,樂團的長笛first 及副團。完全唔需要考級證明佢吹得好唔好

公爵府

Charlotte_mom 發表於 18-10-21 19:00
我女有考,有比賽
間中係需要一個明確目標

我都係, 一啲都唔會催谷, 由佢慢慢上去; 佢鍾意考就考唔考就唔考, 考琴唔合格, 我都冇所謂 。 佢讀書品行搞掂嘅,就ok㗎喇

講真而家讀書已經咁忙, 如果自己小朋友唔係好承受到壓力,迫咁多做乜? 做到咪做囉,做唔到咪算囉, 搞掂啲必須同基本嘅嘢先。

有啲父母,仔女學校考試唔合格,仲要迫佢學呢樣,考呢樣考嗰樣, 仔女冇興趣,父母一廂情願諗住考啲證書, 第日時可以一技旁身, 其實完全兩頭唔到岸, 個細路又辛苦, 父母又嘥錢, 簡直兩敗俱傷

大宅

回覆樓主:

樓主好清高

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆樓主

如果基礎穩固,考琴唔駛練好耐。
基礎未夠札實,預備考琴的過程可以幫考生練好基本功,有助日後繼續學習
請勿打招呼~

水晶宮

回覆樓主:

如果頻密考級,只操考試歌,一心求快考到8級的學琴方式,我覺得係無乜意思。

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章

考唔考都係睇小朋友意願

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

其實家長唔迫,但同學仔之間都有互相比較,佢唔想比下去就要考級

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

為考學校
其實你吾考級都得架,冇人迫你。

珍珠宮

回覆樓主:

只讀書不考試道理一樣

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

威D

公爵府

dede2005 發表於 18-10-22 12:03
其實家長唔迫,但同學仔之間都有互相比較,佢唔想比下去就要考級

同自己小朋友解釋, 課外活動係額外嘅嘢, 唔係一定要做嘅,連呢啲都要比較,咁樣做人會好辛苦

侯爵府

laiyuen 發表於 18-10-21 19:58
其實每人需求唔同,有人享受考到級既成功感,會更有動力去學,咁咪考囉。
但有d人只需要享受箇中樂趣,唔需 ...

好同意你嘅講法,比着我如果細個有機會去學琴,我都會選擇去考試確認一下自己嘅程度,通過左當然有滿足感,通過唔到下次再努力。同學校考試一樣,有D人係鍾意考試攞到高分時嘅滿足感,我就係呢種人,所以我由細到大都唔討厭考試,更希望呢個制度一直保留。

伯爵府

回覆樓主:

我都覺得唔考級好,我細個都只感覺係咁考級咁唔係享受彈琴咁,我想我d仔女唔好咁lo

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至