論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

姐姐放假整親腳(應該係扭傷),佢一日後先話我知,當時已經好夜,就只可以同佢去咗睇普通診所夜診。到星期六佢放假,我已經叫咗佢唔好周圍走,唔好企要坐,點知佢下午whatsapp我佢自己同朋友去咗睇跌打,因為隻腳又腫又紫。咁佢敷咗藥係好啲嘅。到今日原本想同佢睇政府門診,但原來只接受預約無得walk-in,咁唯有同佢睇咗跌打。唉,呢幾日為咗佢隻腳我洗咗唔少錢,雖然有保險但claim唔多。

子爵府

bubblegummy 發表於 18-10-21 20:39
姐姐放假整親腳(應該係扭傷),佢一日後先話我知,當時已經好夜,就只可以同佢去咗睇普通診所夜診。到星期六 ...

最㷫嘅係醫師已經提咗佢好多次唔好行會越行越衰,佢又唔聽人講成日逞強,叫佢唔好做野係房休息,佢係都要乘我唔係屋企 (去咗買餸) 時行呀郁呀,嬲到我癲。其實我呢幾日因為佢呢件事同屋企事返工事已經又煩又瞓唔好,要做埋平時佢做的事,話佢又唔聽,就快爆了。

想問下大家會同佢睇咩醫生? 我有諗過睇骨科,但好貴。如果可以真係想踢佢入院,起碼我無咁煩。有無人可以俾啲意見我?

子爵府

bubblegummy 發表於 18-10-21 20:39
姐姐放假整親腳(應該係扭傷),佢一日後先話我知,當時已經好夜,就只可以同佢去咗睇普通診所夜診。到星期六 ...

敷吓冰,可消腫,好work ga

我之前有工人整親手,叫佢去hospital, 唔肯去,我唔會賠佢睇跌打,唔得閒服待佢

係度喊晒口,我叫佢入房敷冰,好咗,冇睇医生

子爵府

我自己跌親,义到對手,腫晒,睇跌打冇用,敷藥,唔敢卒,都係叫我去照X ray, 再返去

我去浸會照完,冇裂骨,都費事返去睇跌打。西医俾d 喜療妥我搽去瘀,真係去得好快,同埋叫我敷冰

子爵府

細姐姐 發表於 18-10-21 21:11
敷吓冰,可消腫,好work ga

我之前有工人整親手,叫佢去hospital, 唔肯去,我唔會賠佢睇跌打,唔得閒服待 ...

多謝你的意見。想問下你姐姐當時整親手除咗敷冰外,仲有無搽其他野呢?

子爵府

bubblegummy 發表於 18-10-22 05:45
多謝你的意見。想問下你姐姐當時整親手除咗敷冰外,仲有無搽其他野呢?
...

佢自己搽d 印尼油,自己捽,越捽越痛,話佢老公教佢喎

又係放完假返嚟話手痛,整親嗰日唔出声,去放假,返嚟話之前整親

我見到好眼寃,叫佢入房,敷冰,又喊住口話好凍

敷到夜晚咪好咗7,8 成,可以洗碗,第二日正常工作

子爵府

細姐姐 發表於 18-10-22 09:13
佢自己搽d 印尼油,自己捽,越捽越痛,話佢老公教佢喎

佢又係放假整親,但 "dum" 咗一日先講我知,已經行到隻腳傷多幾錢重 今朝有叫佢敷冰,希望仲有效

首頁

尾頁

跳至