論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆 Karaqlsc 的帖子

係問下,如果我每日只比距電話叉一次電,限制叉電時間係兩小時,如果我咁做會不會好過分

大宅

THJ 發表於 18-10-22 17:13

係問下,如果我每日只比距電話叉一次電,限制叉電時間係兩小時,如果我咁做會不會好 ...

我冇限制叉電時間,直接講明工作時間唔可以用私人電話,Agent接佢時都同佢講左,見一次提一次(有時見到佢入房check電話就放低,咁我就算了)。我比左部電話佢,講明工作用唔可以做私人用途。

男爵府

THJ 發表於 18-10-22 17:13

係問下,如果我每日只比距電話叉一次電,限制叉電時間係兩小時,如果我咁做會不會好 ...

我唔會限制叉電, 咁樣太小心眼了, 有D機慢叉用電又快, 2個鐘真係唔多好,
你是FTM, 我會唔準佢電話帶在身, 要佢放房.

男爵府

THJ 發表於 18-10-22 17:07
回覆 小鈴鐺 的帖子

你分析得好啱,本來我今日唸過打電話去中介度投訴距,嚇下距,結果我都係無咁做到,想 ...

咁佢緊張份工係件好事.
唔使扮嬲佢, 太情緒化對管人唔係件好事,
有錯話返俾佢知, 等佢改善,
以事論事, 唔帶情緒, 亦唔使鬧佢,

你帶情緒, 佢只會覺得你心情唔好鬧佢,
唔會覺得自己做錯,
所以, 依D都要留意.

複式洋房

明白,謝謝你

複式洋房

回覆 小鈴鐺 的帖子

明白,謝謝你

複式洋房

回覆 小鈴鐺 的帖子

收到,我會加倍注意自己的情緒

大宅

MommyPanel勳章 親子王國15週年勳章

不用過份好心她們會得串盡尺。事個一次不能放任她一定要有時間表!上班不能玩電話,休息時間可以!現在新的可以接受!

男爵府

若這個工人咁快唔聽你話,同agent 講換第二個,因佢照顧唔到你仔仔,我相信以後你唔喺屋企佢一定俾電話你個仔,到時你叫亞仔唔睇電話,仔仔只會覺得工人姐姐好,佢第五曰已經咁,我真係唔咁諗你日後點過,你似工人多D,不要同工人講感情,我果個做左5年,話要走就即刻走,襯第二個工人未來,費時教壞佢

複式洋房

THJ 發表於 18-10-21 21:10
第一次請工人,我係一名雙胞胎孕婦仲有四個月先生得,全職在家,屋企另有一個2歲小朋友,因為今胎係雙胞胎 ...

其實你有無比到一個好清晰既guideline比佢跟??
工作時唔准玩電話
佢主要做啲咩
屋企入面盡量唔會放任何貴重物品

唔係話要幫住啲姐姐, 但其實你當佢屋企人都係無錯架..
佢地離鄉別井去到咁遠打工, 我又覺得可以體諒下既
工人對住你四萬咁口咁笑係因為佢地對住人係會笑..呢個係禮貌
當佢無對住人既時候..唔笑都好正常丫..

個個都話工人會偷野, 會學懶, 會變壞..
咁其實佢地都係人..你返工都會想偷懶喇..
由細到大, 你都有咁既機會學壞喇..

唔係想幫住姐姐講說話..只不過我覺得你再請姐姐應該要比番清晰既指引佢
你唔講清楚佢又點會知你想點呢..唔好成日覺得"應該"知..無人會"應該"知道你想點
好似你去一間新公司做, 公司都有handbook比你睇喇..
同埋唔使黑口黑面對人既..你返工個老闆黑口黑面你都唔鍾意喇
話佢知佢有咩做得唔好, 下次應該點, 唔使下下鬧既

純粹個人意見
只係希望大家都可以尊重大家

首頁

尾頁

跳至