擔心仔仔色盲

empressbo
|
我仔仔而家差唔多兩歲,但係好似不太懂分辨顏色,問佢乜嘢都話purple,我都同佢試過玩分顏色嗰啲遊戲,但係有時得,有時又唔得,擔心佢係唔識,定係其實分唔到呢,想請問大概咩嘢年紀會識分顏色,同埋有咩方法可以學得快啲,如果色盲又可以點呢?
babyjarjar
|
empressbo 發表於 18-10-21 21:38
我仔仔而家差唔多兩歲,但係好似不太懂分辨顏色,問佢乜嘢都話purple,我都同佢試過玩分顏色嗰啲遊戲,但係 ...

我之前又係同你一樣有甘嘅擔心,我個剛兩嵗,又係問距呢個係咩色,距就只會答黄色
然後我又同你甘擔心距係米色盲,但同距玩顔色分類,距又分得好準確,所以肯定距冇色盲拉,只係未識答啫。
上網見都有人講,顔色係一種空泛嘅concept ,小朋友冇甘易認識,所以依家都係順其自然拉
empressbo
|
babyjarjar 發表於 18-10-21 22:18
我之前又係同你一樣有甘嘅擔心,我個剛兩嵗,又係問距呢個係咩色,距就只會答黄色
然後我又同你 ...

多謝你!但你點玩顏色分類?我想學下
bchuma
|
我仔仔而家差唔多兩歲,但係好似不太懂分辨顏色,問佢乜嘢都話purple,我都同佢試過玩分顏色嗰啲遊戲,但係 ...

兩歲細左點,慢慢來啦
RubyYu07
|
我個仔三歲都未完全講得出顏色,我又唔
擔心呢樣。
RubyYu07
|
babyjarjar 發表於 18-10-21 22:18
然後我又同你 ...

講得啱,順其自然!2歲仲細,可以再觀察
mrs.3845
|

haha 聽完你地講即刻放心少少,我仔乜都話 blue
fibe0313
|
我女識red,white,同yellow
我要做媽媽
|
佢唔識講但係可能識分架,你試下買果種唔同顏色既玩具喇,叫佢講同一仲顏色放一齊,佢就會分
GCHK
|
RubyYu07 發表於 18-10-21 23:08
講得啱,順其自然!2歲仲細,可以再觀察

係亞,而家仲細,唔使太擔心,慢慢來
empressbo
|
多謝大家咁我再觀察下
babyjarjar
|
empressbo 發表於 18-10-21 22:21
多謝你!但你點玩顏色分類?我想學下

我淘左呢啲一粒粒嘅比距做顔色分類

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
cheungkaki1
|
冇得擔心, 色盲係天生, 冇得醫. 冇事最好, 有事都係要開心過
hs_gigi
|
見到呢篇文章分享related to 色盲(by 慈慧幼苗), share and see if can help you!

色弱或色盲,亦稱作「色覺辨認障礙」,是指無法正常分辨自然光譜中的各種顏色或其中某種顏色,眼睛的視網膜中有三種細胞負責分辨顏色。如果其中一種細胞的功能部分或完全失效,便形成色弱。如果其中兩種細胞的功能完全失效,便形成色盲。色弱的成因確實主要是遺傳,但後天的眼疾(包括視網膜、脈絡膜及視覺神經的疾病)亦可引致色弱。

此外,有家長指小朋友快三歲,依然分不清黃色與紅色,擔心兒子患上色弱。其實,快三歲的小朋友,將不同顏色弄錯,是很普遍及正常的,因為兒童的視覺發展大概於八歲時才完成發育。如家長的子女亦有出現紅黃不分的情況,可攜同子女到到私立兒科或眼科診所做色覺測試;一般而言,孩子五歲或以上可以進行測試,而衛生署學生健康服務中心為就讀小一或以上的同學提供色覺測試服務。

雖然色弱或色盲是無法醫治,但色弱對日常生活的影響並不大。患者可能不被受聘於某些須要分辨顏色的行業,例如警察、消防員、 海關人員、懲教署人員、入境處人員、飛機師、藥劑師等,因此若子女遺傳了色弱問題父母亦無須過份擔心。

全文:http://babyparent.org/healthysee ... 785&maincid=134
pigpiglamlam
|
2歲都仲細,再觀察下先,其實色弱冇咩問題,影響唔到日常生活,我老公都係,佢生活完全冇問題
empressbo
|
pigpiglamlam 發表於 18-10-23 23:03
2歲都仲細,再觀察下先,其實色弱冇咩問題,影響唔到日常生活,我老公都係,佢生活完全冇問題
...

請問佢係幾大知有色弱?
pigpiglamlam
|
empressbo 發表於 18-10-24 05:47
請問佢係幾大知有色弱?

佢冇講過幾時先知,我諗應該係讀小學嗰時,正常小學點都應該識認
cookingbaby
|
大D再觀察下,畢竟覺得2歲都仲係細咗D。
xtinalo
|
我仔以前咩色都話係橙色。我都驚佢係遺傳左我老公嘅色弱。但佢大大吓又開始講到其他顏色,雖然唔係次次準但我都覺得唔洗擔心了。
佢可能只係好鍾意橙色⋯
hamsterma
|
RubyYu07 發表於 18-10-21 23:07
我個仔三歲都未完全講得出顏色,我又唔
擔心呢樣。

我女都一樣,其實佢識,只係唔識講