自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

回覆樓主:

希望你已經分手

寶石宮

2024年龍年勳章

losttoa 發表於 18-10-21 22:05
其實我老公都係每事問,日日好似參加問答比賽咁

幸福可以好簡單

水晶宮

angel.W 發表於 18-10-21 21:58
請問你們買野會唔會同另一來半講?或者你地另一半見到會唔會問幾時買同邊度買同買咗幾錢?
事關我自小十幾 ...

我好怕人煩,所以我老公唔會問的。

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

月見草 發表於 18-10-21 22:28
我Ex男友係咁,一見我着新嘢用新袋就問,明明我用自己錢都好似偷佢錢用咁。
睇戲果D情節,響Joyce、 GA買 ...

用超市膠袋..... 買新嘢都買得唔唔開心。

辛苦你,不過好在已過去。
而我係同佢住。
我回想我啲ex男友都無印象佢地會係咁問,
我鐘意引導性問題⋯⋯
例如
佢講:「咦?件衫/個袋幾好睇喎!」
我答:「係呀!新買架!」

而唔係一嚟就審犯
幾時幾分幾秒時間,地點,銀碼.......

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

冇通知/通報哩個習慣

大宅

油麥麥 發表於 18-10-21 22:37
如果唔干涉用錢方面,佢係好細心的男人

佢屋企人都有咁講,講到我要感恩咁,
話佢如果唔關心唔留意你,就即係唔在乎唔愛你啦,
我聽完有攝高枕諗過,
但之後都係頂唔順.........
件衫著過幾次佢自己唔記得又問,
新底褲未見過又問,
新bra未見過又問

琥珀宮

回覆樓主:

佢關心你啫,我都想我老公每事問,通常佢唔發現我一定自爆

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

從來無人問, 買咗我隻佬都唔知, 就算知都唔會問.
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

公爵府

牛年勳章

angel.W 發表於 18-10-21 22:24
被監視同埋咩都要匯報一餐咁囉.....
可能我細個同我媽住果時,屋企有新野唔洗問,一係我買,一係就係我媽 ...

哦! 原來妳的童年, 曾經如此, 令妳對人一問關於私人物件事, 妳的潛意識, 立即有種防衛感, 感到有一種好唔安全, 好煩, 好怕被人計算, 什至批判, 被搶去的感覺, 好唔安全, 好煩呀! 唔好理我呀! 我架

放心喇! 一切已過去了, 如果我係妳, 我會告訴老公, 你今日問我的問題, 唔好意思, 可能我答得你膚顯左, 但其實, 我唔鍾意人, 咁問我, 事緣我的童年, 曾經......................., 所以, 如果未來, 你再咁問我, 而我答得你好惡的話, 希望你明白, 你觸怒到我了, 我會試下調節自己的想法, 我知道你係關心我和只是好奇吧!

公爵府

牛年勳章

angel.W 發表於 18-10-21 22:29
共用既我會講,例如:
我今日買了沐浴露/兩條廁紙/買咗pack檸檬荼等等。
我真係好唔慣,

可能你們共同生活吾太耐, 到妳超過5年, 真是唔會講了, 過度期吧

大宅

CMMANDY 發表於 18-10-21 22:49
哦! 原來妳的童年, 曾經如此, 令妳對人一問關於私人物件事, 妳的潛意識, 立即有種防衛感, 感到有一種好唔 ...

講過架啦,佢話「果個係你媽做成既陰影,陰影係要嚟克服。」
不過可能學你話齋要一齊住耐等多幾年....

大宅

tansyneko 發表於 18-10-21 22:46
佢關心你啫,我都想我老公每事問,通常佢唔發現我一定自爆
...

大宅

回覆樓主:

我正是一個乜都問的人
我連佢lunch time 食左咩 早餐食咩面包邊間舖買都問

只係好奇想知佢生活嘅pattern
同埋有冇做水魚

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我隔離嗰件有都係咁……唔好話買野!
噚晚煮左個麵食唔晒,佢半夜痾尿見到都要問……你煮麵呀做咩唔食呀,重要係我耳邊細細聲問

禁止訪問

象牙宮

2024年龍年勳章

angel.W 發表於 18-10-21 21:58
請問你們買野會唔會同另一來半講?或者你地另一半見到會唔會問幾時買同邊度買同買咗幾錢?
事關我自小十幾 ...

買底褲都要滙報……

子爵府

回覆樓主:

唔問,佢買我會問。因為買親都肉鬼酸,但自覺好睇

男爵府

C6唔會問,但我會講
例如:我今日買左xxx,好抵呀,$xxx咋,好靚架,你睇下.... 等等

可能由細到大,
屋企人都會咩到講一餐,
真係無謂野都講
同埋喺屋企無秘密 ,
大家搵幾錢都知
所以屋企人嘅關係好close

男爵府

初時都有問下,但我可能買得太多野,所以問到佢冇再問

首頁

尾頁

跳至