自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

哇,我咁鐘意買嘢,下下俾人問咪煩死我?
好彩我隻佬從來唔會問我買左幾多嘢買左幾多錢?相反,佢賭波賭馬我又問佢買左幾多錢咩?我地財政獨立嘅

大宅

好煩

珍珠宮

losttoa 發表於 18-10-21 22:05
其實我老公都係每事問,日日好似參加問答比賽咁

子爵府

無wor ,有時我買野前決定唔到就同老公商量,自己可以決定到買唔買就無商量,佢都唔會八卦問。

水晶宮

Wild_Lady 發表於 18-10-21 22:06
冇,我買乜老公從不過問。同樣,佢買嘢,我也唔會理。

大家都懶得問,樣樣都報告咪好唔掂!

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

losttoa 發表於 18-10-21 22:05
其實我老公都係每事問,日日好似參加問答比賽咁
唔好意思, 笑咗.

子爵府

我老公唔會出聲,有需要就買,埋單係我自己錢,又有乜好問。

公爵府

牛年勳章

angel.W 發表於 18-10-21 22:58
講過架啦,佢話「果個係你媽做成既陰影,陰影係要嚟克服。」
不過可能學你話齋要一齊住耐等多幾年....

慢慢來,只要妳和老公也明白,好快就會磨合到,每個人也有自己的故事,不過,已經過去了,向前看,妳和老公咁坦承,非常正確😘😘👏

水晶宮

記得初嫁入去,被逼同夫家的人同住,毒姑見我買二對鞋,我一入屋即吠,話:「你做咩買二對鞋?你知不知你老公賺錢好辛苦架?」我即話:「我用自己錢買,不是你兄的錢。仲有,我是特價買定,關你咩事?」自此,逢有人質疑我做咩買咩野,我都是答(關你咩事?)我用緊自己錢,又不是問你借。所以不用交代太多。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

angel.W 發表於 18-10-21 22:58
講過架啦,佢話「果個係你媽做成既陰影,陰影係要嚟克服。」
不過可能學你話齋要一齊住耐等多幾年....

陰影係要嚟克服?!
我對曱甴有陰影,千祈唔好叫我克服!我會打巴佢!

男爵府

叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

早幾年我都好鍾意買衫褲鞋襪,老公次次見到都會笑住問"e...新衫呀?",我會答佢"係咩?著過la~舊買新著嘛,你無見過咩",之後呢幾年佢已經唔理我,可能佢已經無咗自己發挖嘅新鮮感,因為D仔女成日爆響口出賣我!

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

佢冇咩點問
有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

子爵府

小金龜 發表於 18-10-22 00:25
好煩

超煩

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

冇講
問既會答, 但貴少少既就打個折

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

angel.W 發表於 18-10-21 21:58
請問你們買野會唔會同另一來半講?或者你地另一半見到會唔會問幾時買同邊度買同買咗幾錢?
事關我自小十幾 ...

買嘢,睇下買乜嘢。如果買咗啲貴嘢,未必會講同講平啲。 唔係八卦,有時佢見到件新衫。佢會問係咪新買,咁我話買咗好耐,不過未見過
不要從別人的嘴裡去認識我

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

咁你有冇問過佢點解問?

我fd 男友b係咁,但我知b 係好愛我fd , 果陣我同fd 好fd 日日一齊返工返學,佢男友由瞓醒果刻開始就會掛住我fd , 一有機會就打電話比佢,當然問你做緊乜食左乜等等,見面第一時間幫佢攞野攞手袋,跟住問問問。。。我見到都覺得好煩,我問我fd , 佢話都覺架,不過佢都係好意遮,唔忍心話佢。佢地拍左拖好耐。

唔知你老公有冇,b 係一個好細心既人,會為我fd 做好多野,講出黎都嚇親人

大宅

回覆樓主:

我會答佢,係咪你想比返錢我,定係想知係邊買你買多幾件比我,如果唔係就唔好問

子爵府

我嗰件吾會刻意問,亦都未必觀察到

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

angel.W 發表於 18-10-21 21:58
請問你們買野會唔會同另一來半講?或者你地另一半見到會唔會問幾時買同邊度買同買咗幾錢?
事關我自小十幾 ...

有時會,但我輕輕講過就算,佢問唔到咁多,因我成日買

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

而我老公就一時時,初初會當傾吓計關心吓問,後來知我唔鍾意就冇再問,不過依家若果叫我揀,我寧願佢問吓,好過依家冇乜聲氣。

另外做女時,我同我妹慣左互問,因我地好fd , 真係想知邊到買幾錢,甚至依家都係,佢依家喺日本,前日買左套衫都whatsapp 叫我地估吓幾錢

首頁

尾頁

跳至