買乜都問

happylife1210
|
哇,我咁鐘意買嘢,下下俾人問咪煩死我?
好彩我隻佬從來唔會問我買左幾多嘢買左幾多錢?相反,佢賭波賭馬我又問佢買左幾多錢咩?我地財政獨立嘅
小金龜
|
好煩
唔好煩我
|
losttoa 發表於 18-10-21 22:05
其實我老公都係每事問,日日好似參加問答比賽咁

mocha20150323
|
無wor ,有時我買野前決定唔到就同老公商量,自己可以決定到買唔買就無商量,佢都唔會八卦問。
99dogdog
|
Wild_Lady 發表於 18-10-21 22:06
冇,我買乜老公從不過問。同樣,佢買嘢,我也唔會理。

大家都懶得問,樣樣都報告咪好唔掂!
wendykaka
|
losttoa 發表於 18-10-21 22:05
其實我老公都係每事問,日日好似參加問答比賽咁
唔好意思, 笑咗.

真的假不了
|
我老公唔會出聲,有需要就買,埋單係我自己錢,又有乜好問。
CMMANDY
|
angel.W 發表於 18-10-21 22:58
講過架啦,佢話「果個係你媽做成既陰影,陰影係要嚟克服。」
不過可能學你話齋要一齊住耐等多幾年....

慢慢來,只要妳和老公也明白,好快就會磨合到,每個人也有自己的故事,不過,已經過去了,向前看,妳和老公咁坦承,非常正確😘😘👏
Astra00
|
記得初嫁入去,被逼同夫家的人同住,毒姑見我買二對鞋,我一入屋即吠,話:「你做咩買二對鞋?你知不知你老公賺錢好辛苦架?」我即話:「我用自己錢買,不是你兄的錢。仲有,我是特價買定,關你咩事?」自此,逢有人質疑我做咩買咩野,我都是答(關你咩事?)我用緊自己錢,又不是問你借。所以不用交代太多。
Queenie_0012
|
angel.W 發表於 18-10-21 22:58
講過架啦,佢話「果個係你媽做成既陰影,陰影係要嚟克服。」
不過可能學你話齋要一齊住耐等多幾年....

陰影係要嚟克服?!
我對曱甴有陰影,千祈唔好叫我克服!我會打巴佢!
cd_cwy
|
早幾年我都好鍾意買衫褲鞋襪,老公次次見到都會笑住問"e...新衫呀?",我會答佢"係咩?著過la~舊買新著嘛,你無見過咩",之後呢幾年佢已經唔理我,可能佢已經無咗自己發挖嘅新鮮感,因為D仔女成日爆響口出賣我!
alicialee1210
|
佢冇咩點問
siuman3317
|
小金龜 發表於 18-10-22 00:25
好煩

超煩
TMC3012
|
冇講
問既會答, 但貴少少既就打個折
crystal媽咪
|
angel.W 發表於 18-10-21 21:58
請問你們買野會唔會同另一來半講?或者你地另一半見到會唔會問幾時買同邊度買同買咗幾錢?
事關我自小十幾 ...

買嘢,睇下買乜嘢。如果買咗啲貴嘢,未必會講同講平啲。 唔係八卦,有時佢見到件新衫。佢會問係咪新買,咁我話買咗好耐,不過未見過
魚兒小寶貝
|
咁你有冇問過佢點解問?

我fd 男友b係咁,但我知b 係好愛我fd , 果陣我同fd 好fd 日日一齊返工返學,佢男友由瞓醒果刻開始就會掛住我fd , 一有機會就打電話比佢,當然問你做緊乜食左乜等等,見面第一時間幫佢攞野攞手袋,跟住問問問。。。我見到都覺得好煩,我問我fd , 佢話都覺架,不過佢都係好意遮,唔忍心話佢。佢地拍左拖好耐。

唔知你老公有冇,b 係一個好細心既人,會為我fd 做好多野,講出黎都嚇親人
ka_hei
|

我會答佢,係咪你想比返錢我,定係想知係邊買你買多幾件比我,如果唔係就唔好問
gilgil39
|
我嗰件吾會刻意問,亦都未必觀察到
ilovematthew
|
angel.W 發表於 18-10-21 21:58
請問你們買野會唔會同另一來半講?或者你地另一半見到會唔會問幾時買同邊度買同買咗幾錢?
事關我自小十幾 ...

有時會,但我輕輕講過就算,佢問唔到咁多,因我成日買
魚兒小寶貝
|
而我老公就一時時,初初會當傾吓計關心吓問,後來知我唔鍾意就冇再問,不過依家若果叫我揀,我寧願佢問吓,好過依家冇乜聲氣。

另外做女時,我同我妹慣左互問,因我地好fd , 真係想知邊到買幾錢,甚至依家都係,佢依家喺日本,前日買左套衫都whatsapp 叫我地估吓幾錢