京阪神和歌山行程一問

sumsummummy
|
聖誕節8天行程,會否好趕?可否給㸃意見:行程建議:
20/12 到大板,住機場酒店
21/12自駕去神戶,住有馬溫泉
22/12 回大阪
23/12京都/奈良,
24/12universal studio
25/12 京都/奈良
26/12 自駕和歌山,住白濱溫泉
27/12 outlet, 去機場

和歌山有什麼地方好去?
謝謝相助

Honmani
|
sumsummummy 發表於 18-10-21 22:25
聖誕節 8天行程,會否好趕?可否給㸃意見...
你如果已經訂左不能夠改的酒店, 就不要問意見了.

你應該係故意避開 23,Dec 星期日去 USJ 吧, 只是, 京都奈良係日本當地人熱門旅遊點, 星期日去, 唔會有什麼著數.

大阪, 或奈良 自駕去白浜, 接近 200Km, 計埋途中休息, 要 3.5~4 Hour 車程, 趕頭趕命去一個 冬天 17:00 就冇日照的地方, 第二朝訓醒就走, 去來做乜 ? 人去我又去 ?

你其實只得 6.5 個 Full Day, 要去咁多地方, 其實好趕, 這樣會比較順, 但如果酒店不能改, 就無需要睇 :

(四) 夜機到大阪, 住機場酒店
(五) 自駕或搭車去白浜, 中午前可到, 住白浜溫泉酒店
(六) 整天白浜, 傍晚返大阪
(日) 京都 奈良 USJ
(一) 京都 奈良 USJ
(二) 京都 奈良 USJ
(三) 自駕去神戶, 住有馬溫泉
(四) Outlet, 去機場

住溫泉旅館, 一般 1600 就到, 享用溫泉設施, 唔會趕頭趕命, 晚飯前至到, 其實無乜時間在神戸, 唔知你去神戸做乜, 人去我又去 ?

C.yan110
|
回覆 sumsummummy 的帖子

你23同25號都係PLAN去京都奈良個邊, 24號又返大阪去USJ有點奇怪... 你個幾日都係住大阪?
或者你想避開無咁多人(USJ)? 但老實講個段時間去日日都咁多人的~

sumsummummy
|
回覆 C.yan110 的帖子

我應該23/12去京都,24/12去ust, 因為晤想星期日去,25/12 去奈良跟住自駕去白濱。12月聖誕節期間是否有生果採?
C.yan110
|

12月和歌山應該仲有柑橘可摘~

BTW, 你25號由奈良直接揸去白濱? 如果係約2個半鐘左右. 你一早起程, 都還好可以去千疊敷個幾個景點...
如果你個日本身係住大阪去奈良之後先再去白濱的話就會好趕, 同埋去到白濱都差唔多天黑... 浪費左D時間~

我今年復活節去白濱個邊係去埋紀伊半島(即去到那智個邊先回程的), 但你冇預咁多時間去個邊就不用理會.

sumsummummy
|
C.yan110 發表於 18-10-22 14:30

12月和歌山應該仲有柑橘可摘~

想問你是否自駕?Tore tore Market、円月島、千疊敷和三段壁有冇mapcode? 可否讓我參巧你白濱的行程,謝謝

終極熊貓
|
全程自駕?
可否請教原因?
終極熊貓
|
無話趕唔趕

但望落全部係走馬看花,蜻蜓點水,交通時間比例較高嘅行程~
sumsummummy
|
終極熊貓 發表於 18-10-23 16:41
無話趕唔趕

但望落全部係走馬看花,蜻蜓點水,交通時間比例較高嘅行程~

多謝指教。只有神戶及和歌山自駕。是否去得太多地方?

Date Time Route Restaurant
20/12 (Thur) 1815-2250 arrive osaka airport hotel
21/12 (Fri)   神戶/有馬  
  六甲山 / 三井outlet?  
22/12(Sat)   back to osaka  
  海遊館?心齋橋, 道頓崛, 釣船茶屋  
23/12(Sun)   京都:清水寺,錦市場(五點就開始收檔) 伏見稻荷  
  稻荷(JR)千本鳥居隧道 -> 嵯峨嵐山(徒步由竹林行去渡月橋)

嵐山(阪急) -> 梅田  
24/12(Mon)   universal studio  
25/12(Tue)   奈良: 餵鹿、奈良町通散崛策, 円月島日落美景  
  和歌山: 岬公園, fruit picking 白濱溫泉
26/12(Wed)   和歌山  
  Tore tore Market円月島日落美景、千疊敷和三段壁乃, 係沙灘玩下, Adventure World 和歌山
27/12(Thur) 1650-2015 關西機場Rinku Premium Outlets/ /airport  

novoma
|
sumsummummy 發表於 18-10-23 16:47
想先問問 : 22 & 26 Dec 酒店是否已訂, 不能更改 ?
novoma
|
終極熊貓 發表於 18-10-23 16:39
回來了 ? 旅途愉快嗎, 大成功 ... or 大失敗 ?
C.yan110
|
sumsummummy 發表於 18-10-23 16:35
想問你是否自駕?Tore tore Market、円月島、千疊敷和三段壁有冇mapcode? 可否讓我參巧你白濱的行程,謝 ...

- 我同朋友係自駕呀! 因為我地慢慢玩到去那智個邊先回程~
- 個D景點都有MAPCODE的, 同埋路程相距5係太遠...

我個時係大阪去白濱, 去左千疊敷同三段壁先, 跟住去沙灘, 日落就去円月島,
住就住日罝川個邊... Tore tore Market我係最尾回程經過時先去的...

終極熊貓
|
sumsummummy 發表於 18-10-23 16:47

都係無話趕唔趕,始終百貨應百客,有人喜歡朝七晚十一,有人喜歡朝十一晚七~

小人愚見,

1.唔明白自駕到神戶嘅原因
2.outlet完,由神戶返大阪,去一個水族館,再去連鎖店街,嗯。。。
3.京都,一日掃左東南西邊,嗯。。。
4.原來係一日內由大阪去奈良餵完鹿,就南下白浜睇日落添~嗯 。。。
5.26號睇唔明,即係又漁市場,又景點,又樂園,又和歌山,返去睇日落?定睇完先自駕上和歌山?你係 指和歌山市定和歌山県?

C.yan110
|

你23同25號行程太緊密了吧!!! =.="

終極熊貓
|
novoma 發表於 18-10-23 16:56
回來了 ? 旅途愉快嗎, 大成功 ... or 大失敗 ?

有苦有樂有崩潰
再悄悄話~

我已經決定在會再去,但唔會同啲豬隊友

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
sumsummummy
|
C.yan110 發表於 18-10-23 17:01
- 我同朋友係自駕呀! 因為我地慢慢玩到去那智個邊先回程~
- 個D景點都有MAPCODE的, 同埋路程相距5係太遠.. ...

可否俾埋mapcode我?

C.yan110
|

本人愚見...

- 去神戶其實5洗揸車...
- 京都個日無可能去到咁多地方... 你一係就稻荷+嵐山, 一係就去清水寺個邊同錦市場...
- 25號個日完全無可能... 奈良當你用半日啦, 咁係揸到去白濱都就日落... 去円月島囉...
- 26號係點樣?? 5太明... 但又係個句去5到咁多地方囉!!!

終極熊貓
|
C.yan110 發表於 18-10-23 17:17
本人愚見...

- 去神戶其實5洗揸車...

nothing is impossible
要贏人先贏自己!

可能樓主真係做到呢,成功感呢下,係無價~
C.yan110    發表於 18-10-23 21:38
loveven
|
個人愚見
20/12 到大板
21/12 universal studio
22/12 大阪市區
23/12 神戶,住有馬溫泉
24/12京都/奈良,
25/12 京都/奈良
26/12 和歌山,住白濱溫泉
27/12 outlet, 去機場

無需自駕,反而輕鬆D。京都與奈良建議選其一
sumsummummy
|
終極熊貓 發表於 18-10-23 17:03
都係無話趕唔趕,始終百貨應百客,有人喜歡朝七晚十一,有人喜歡朝十一晚七~

小人愚見,

其實我唔係好清楚遠近,只係大約去呢D地點:
1) 唔明白自駕到神戶嘅原因
唸住係機場出發自駕到神戶方便D,同埋可以自駕去有馬。是否搭鐵路較好?
2)如果唔去京都分D時間俾神戶或大板是否好D?
3) 原來係一日內由大阪去奈良餵完鹿,就南下白浜睇日落添~嗯
唸住去奈良餵完鹿再去白濱如果時間差唔多就睇日落,唔順路?俾多D意見我啦,謝謝。
4) 26號睇唔明,即係又漁市場,又景點,又樂園,又和歌山,返去睇日落?定睇完先自駕上和歌山?你係 指和歌山市定和歌山県?
最初唸住去和歌山,後來發現多數人去白濱,26 號唸住再選D地方去。應該唔去和歌山了。其實漁市場幾時去順路D, 會否25號去堆好D?