日語被公認世界最好聽語言,韓語網民認為最難聽

baby123322
|
如題
大家點睇?
雖然我都覺得日語係最好聽既語言,但我就覺得大陸既普通話仲難聽過韓語

在國際語言學界,日語、義大利語和西班牙語,是三個公認的發音優美的語言,並且日語排在第一位
日語好聽的原因 日語是公認的發音最優美的語言。在語言學上,評價一種語言的發音是否優美,有一個公認的標準,那就是輔音數量和元音數量的比例,比較合適,最好是一比一,比如“櫻花”“ ”,它的發音是 [s]a[k]u[r]a,一個輔音帶一個元音,正好是一比一,很規範,這樣的語言,發音就好聽。相反,看這個英語單字script,它的發音是[skr]i[pt],五個輔音帶一個元音,這樣的語言,發音就難聽。所以,在國際語言學界,日語、義大利語和西班牙語,是三個公認的發音優美的語言,並且日語排在第一位。

世界最難聽的語言,這個聯合國應該不會公佈,據網上統計,韓語是世界上最難聽的語言(還有一種說法是法語,不過人數不多),據說韓語女生說起來像吵架,這樣的語言最好不要學,學了也沒多大用處,只會浪費時間
KINKICHAN824
|
我覺得泰文最難聽
anncee    發表於 18-10-22 08:14
baby123322
|
KINKICHAN824 發表於 18-10-21 22:54
我覺得泰文最難聽

聽唔慣.

wcpcelia    發表於 18-10-22 14:29
Mm233
|
你覺得語言學會唔會研究一種語言好唔好聽? 你話音樂界都仲有可能…
月見草
|
我老公成日話菲律賓話好似燒柴咁噼噼啪啪
我鍾意聽法文,雖然唔識
baby123322
|
Mm233 發表於 18-10-21 22:57
你覺得語言學會唔會研究一種語言好唔好聽? 你話音樂界都仲有可能…

JPOP仲更加好聽!!!
circleda
|
智商堪憂
popocat
|
英文好聽過日文,日文講少少嘢都好長好多個音,大阪/關西人講嘢都大大聲
sillycat008
|
我覺得係英式英文同法文
我係地鐵到聽過一pair法國couple傾計,真係聽到暈哂浪,佢地講得好温柔好浪漫
catcat笑
|
我覺得英文最好聽呀

廣東話,菲律賓話,印尼話都似嗌交
wcpcelia    發表於 18-10-22 14:30
ddkaka
|
baby123322 發表於 18-10-21 22:43
如題
大家點睇?
雖然我都覺得日語係最好聽既語言,但我就覺得大陸既普通話仲難聽過韓語

正宗普通話唔難聽(古裝劇嗰啲),台灣口音同有啲省份嘅口音普通話先難聽。

就算有口音嘅普通話都唔難聽得過越南話(北漏動拉)同泰文(Sa嘩啲up)呀
chichingmama
|
baby123322 發表於 18-10-21 22:43
如題
大家點睇?

認真覺得普通話唔難聽,韓語難聽可能因爲尾音

ilikethis2005
|

我反而麻麻地日文,就日文同韓文比,我會覺得韓文順耳d⋯日文聽起黎覺得好煩。

Sumyeema1
|
世界公認?你自己內心世界?
asa2012
|
有難有定義,電視主播同市井流氓講同一種語言、都有差天共地的分別。
ot3
|

我個人認為正宗冇口音語言既好聽程度
英文>普通話>韓文>日文
losttoa
|
我鐘意聽國語《唔係大媽個隻》,最怕菲律賓
Wonderlady
|
asa2012 發表於 18-10-21 23:14
有難有定義,電視主播同市井流氓講同一種語言、都有差天共地的分別。

是的,日文都視乎塲合。有時候在太古城D靚靚日本師奶係幾好聽,但係灣仔一堆日本麻甩佬,我覚得難聽。
tansyneko
|
ilikethis2005 發表於 18-10-21 23:09
我反而麻麻地日文,就日文同韓文比,我會覺得韓文順耳d⋯日文聽起黎覺得好煩。

...

chillimom
|
KINKICHAN824 發表於 18-10-21 22:54
我覺得泰文最難聽

我覺得泰文好好聽喎