夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

我和我老公有一個相識三十幾年的共同朋友A,全世界都認為A是一個非常善良的人,我老公在工作(我老公秘書)在私A都是得力助手,A每個週末都會到我家,好多時還會過夜(A未婚),總言之,全世界都覺得A為我一家付出了許多⋯但是我心底深處有一條刺,她在我未結婚前已經常在我老公家留宿,雖然我相信他們沒有嘢,但經過這麼多年種種事情(有幾多事情我不方便說得太清楚),我深深感到她入侵我家庭,我同老公表達我感受,佢開頭見我唔開心都安慰我,但隔一陣,佢反而叫我檢討下⋯,好似是我錯了!又叫我可憐佢,話我由死到大係掌上明珠,佢係地底泥,所以不同,但我覺得不可以咁比較,我由細到大多人鍚,難道是錯嗎?難道我要分一些給A嗎?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

backtohome2005 發表於 18-10-21 23:00
我和我老公有一個相識三十幾年的共同朋友A,全世界都認為A是一個非常善良的人,我老公在工作(我老公秘書) ...

做得第三者就唔會係善良.

瑪瑙宮

比佢响度過夜過左好多年, 而家先出聲話唔好? 佢乜誰要响我屋企過夜, 有人鈡意去老細度過夜咁奇怪? 但你响老公面前似係 NO SAY, 咁可以點? 我使鬼佢為我屋企付出咁多, 佢做好工作份內事出番糧比佢架. 你老公做乜比佢踩入屋企? 你老公都好大問題.

大宅

回覆 Nancy20090615 的帖子

係,我都覺得我老公有問題,因為佢叫我檢討下都是他出於心中有鬼,雖然我相信他們不是有男女之間的曖昧,(老實講C6是當A工人咁駛;而我承認我C6都係錫我嘅,我都想過工人姐姐放假,佢唔想我做家務,所以先由A來),我亦常常都問同一個問題,就是A自己話要來,或是他叫他來,次次都話A上來陪我亞仔玩⋯

大宅

不是今時今日先提出,今天再再再重提亦解決不了,所以在BK 同各JM 請教下。其實如果我C6只是當佢工人咁駛,可以理解嗎?

大宅

backtohome2005 發表於 18-10-21 23:51

不是今時今日先提出,今天再再再重提亦解決不了,所以在BK 同各JM 請教下。其 ...

好奇怪,就算幾好朋友都唔會個個星期黎過夜同參與你地家庭日啦

瑪瑙宮

backtohome2005 發表於 18-10-21 23:51

不是今時今日先提出,今天再再再重提亦解決不了,所以在BK 同各JM 請教下。其 ...

唔想你做家務只係藉口比 A 來, 你以為自己好幸福嗎? 唔記得金先生搵小三做補習老師嗎?

以後工人放假, 你做家務, 唔好比佢上來, 睇怕你先生又一堆原因叫到佢上來, 點會有秘書做家務, 唔會無錢請个鈡點黎頂一頂, 同埋, 你係女主人, 你做家務有乜問題, 你又暗喜自己唔使郁? 你一早話自己做唔使佢上來, 你 C6 又可如何? 都照比佢黎, 話你唔掂? 你 C6 古古惑惑, 不過事已此至, 你阻唔到你 C6 了. 佢係咪比好多家用你, 係就 KEEP 好.

你已肉隨砧板, 無得郁喇.

子爵府

backtohome2005 發表於 18-10-21 23:00
我和我老公有一個相識三十幾年的共同朋友A,全世界都認為A是一個非常善良的人,我老公在工作(我老公秘書) ...

老實講, 如果屋企大, 男人比多個乖乖的女人在家訓係無問題的, 如果妳問佢可否比妳叫個對妳乖乖的男人在家訓, 佢會點呢?
當然會話妳打橫黎講, 無他的, 看那個掌握主導和財政權吧!

妳最有bargaining power 是在結婚前, 放棄了都幾頭痕..... 假設妳們都50+吧, 都咁多年, 有沒有仔女? 幾大? 如仔女大, 能否靠仔女把口, 用他們的家庭位置, 在媽媽的角度等, 幫妳跟妳老公談, 有沒有把握......?

大宅

另一個身份及角度想,我作為A三十幾年的好友,我覺得A完全沒有自尊,有時我會有D心酸,總而言之,心情好矛盾

瑪瑙宮

backtohome2005 發表於 18-10-21 23:59
另一個身份及角度想,我作為A三十幾年的好友,我覺得A完全沒有自尊,有時我會有D心酸,總而言之,心情好矛 ...

唔明佢點完全沒有自尊?

你老公梗係响你面前洗到佢工人
咁喇,佢地一早夾定,免你起疑。

A 單身, 得閒自己安排到節目, 或者陪兩老去下旅行, 點會去老細屋企打'等". 根已深, 想擊退狐狸, 太遲喇.

子爵府

backtohome2005 發表於 18-10-21 23:59
另一個身份及角度想,我作為A三十幾年的好友,我覺得A完全沒有自尊,有時我會有D心酸,總而言之,心情好矛 ...
如果妳突然知道做了30年的大奶, 妳會怎樣, 手握什麼東西, 仔女站在那一面, 資產等衡量一下. 不過如果年紀大, 請願唔好比佢爆出來, 盡量大權在手.

侯爵府

呢個post令我諗超許金山單case

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

有冇仔女?
可唔可以賴仔女,
話解釋唔到A唔係家人去你屋企瞓,
所以叫A以後周末唔好嚟。

或加埋把口指A做野,
點到佢陀陀擰,
你就和老公甜蜜睇電視之類,
等A自己冇癮。
你可憐A?有事邊個可憐你!

子爵府

唔理你老公點諗,我係女人,如果我可以咁"為得"個老闆,我應該唔止當佢係老闆only.

happyb_happyb    發表於 18-10-23 16:40

洋房

唔好意思,我就咁睇你寫 ,直覺你先生同A小姐係有d野,講真,如果a小姐同你先生沒野,做女人都唔好意思過去過夜啦,幾熟都好都唔會啦

琥珀宮

回覆樓主:

正常假期我都唔想同老闆一齊啦

仲有所謂共同朋友,但駛我做嘢當我工人,係朋友咩?

正常都咁諗啦,但個女人竟然仲咁抵得諗,話同你老公無嘢,我諗只有個女人無朋友無家人無自己,先會咁做

瑪瑙宮

tansyneko 發表於 18-10-22 04:14
正常假期我都唔想同老闆一齊啦

仲有所謂共同朋友,但駛我做嘢當我工人,係朋友咩? ...
5會,做得類似PA 的秘書一定強悍獨立勤快。平日長時间对都5够,重要安排入屋,关係殊不简单。楼主,佢地有冇一斉出差?有都可以係一斉放假扮出差架。

RAA    發表於 18-10-22 12:07

翡翠宮

回覆樓主:

幾十年都係咁,而家點發作都無用

我會努力地加倍當佢工人咁洗,自己高興地漂亮地做人

大宅

mini1204 發表於 18-10-22 08:09
幾十年都係咁,而家點發作都無用

我會努力地加倍當佢工人咁洗,自己高興地漂亮地做人

你講中哂我心中所想,我會[配合]C6講法,當佢工人咁洗,而且我都廢事浪費時間去了解原因或可憐關心一D不可理喻的人。活在當下,扮靚Dkeep fitD,裝備自己,keep 住D財產,等個仔入大學後,有嘜依yuk, ,即走。
多謝各位的意見。

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我覺得你老公講野有點衰喎, 又話個女仔係地底泥, 另一方面, 你又當個個女仔係工人, 甘其實你地有無當過個個女仔係朋友呢?

首頁

尾頁

跳至