親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

環保接龍勳章

而家計劃咗以下嘅行程,但係真係計來計去都唔知點買pass先最抵,請各位達人指教。
共6日行程
香港=》東京=》輕井澤=》金澤=》白川鄉=》名古屋=》香港
睇過5日拱形JR($1,6xx)+3日昇龍巴士($5xx),夾埋成$2,2xx
如果7日全日本JR(2,1xx),會cover到金澤至白川鄉同白川鄉至名古屋嘅巴士嗎?

仲有乜方法先最經濟呢?

禁止訪問

瑪瑙宮

大廚勳章

Era 發表於 18-10-21 23:34
而家計劃咗以下嘅行程,但係真係計來計去都唔知點買pass先最抵,請各位達人指教。
共6日行程
香港 ...

6日行程
香港=》東京=》輕井澤=》金澤=》白川鄉=》名古屋=》香港

容許我問句。。。傻的嗎?

你打算今世吾再去日本?定係以為每個點好像尖沙咀去旺角咁近?

男爵府

環保接龍勳章

如果要去輕井澤、白川鄉呢啲地方,你點都要有個機場去啩?唔係由名古屋、大阪或東京去,真心請教你仲可以點樣由香港直飛去啦?

禁止訪問

伯爵府

Era 發表於 18-10-22 00:21
如果要去輕井澤、白川鄉呢啲地方,你點都要有個機場去啩?唔係由名古屋、大阪或東京去,真心請教你仲可以點 ...

上面兩位前輩說的也是正確。六天時間太少,如用最經濟的方法,我怕你每天行程就是搭車。
成田往新宿巴士(1000円)1.5小時
新宿坐巴士往輕井澤(2400円)2小時50分鐘
輕井澤坐慢車鐵路松本(2410円)3小時
松本之後可用昇龍道廣域版五日(13000円)
*如果係輕井澤搭鐵路去富山(慢車6860,4小時,新幹線9720円 ,1小時20分鐘)就可以用昇龍道3日(7000円)。

wcpcelia    發表於 18-10-22 10:31

伯爵府

Honmani 發表於 18-10-22 01:14
講得好, 既然有 5日 拱型 Pass, 當然係用到盡, 但點解唔去埋松本、高山、下呂 ... ? 這些地方都是拱型 Pass ...

問題係樓主想去輕井沢,唔去的話容易好多

禁止訪問

禁止訪問

伯爵府

共6日行程
香港 ...

是否買了機票,由 東京入名古屋出?你可以考慮取消輕井澤行程,由東京搭巴士上高山,都係4400円,跟住用昇龍道3日pass。

伯爵府

共6日行程
香港 ...

全日本pass咁用很浪費,有些地方未必用到。(如白川鄉,有错指正)

伯爵府

Honmani 發表於 18-10-22 01:22
輕井澤、金澤、白川鄉 ... 全部係這幾年 週圍的人經常提到的地方, 人去, 我唔去, 返來點同人有話題 ?

如果 ...

我就是怕同人無話題,今年已去一次(立山開山)下星期會再去,仲行埋山,4日三夜,有排講。

瑪瑙宮

大廚勳章

Era 發表於 18-10-22 00:21
如果要去輕井澤、白川鄉呢啲地方,你點都要有個機場去啩?唔係由名古屋、大阪或東京去,真心請教你仲可以點 ...

但6天太急。。。坐車轉接都用上好大段時間。。要咁樣玩就車費唔好計較平貴。。反而諗下點樣省時間。。否則頭尾都冇兩日。。只係打卡同坐車遊。。

放棄輕井澤比較好。。直接喺玩白川鄉嗰堆。。基本上六日都玩唔晒。。。

wcpcelia    發表於 18-10-22 10:31
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

禁止訪問

男爵府

得6日要去咁多地方, 真係走馬看花打個卡就閃?...
勸你做下功課, 睇下搭車個D時間表先啦!!

洋房

太短日子太多行程⋯⋯

男爵府

環保接龍勳章

hennyyoyo 發表於 18-10-22 01:23

是否買了機票,由 東京入名古屋出?你可以考慮取消輕井 ...

多謝你嘅細心解釋同埋意見,基本上我想使用最快嘅交通工具,然後希望搵到最平嘅方法來搭。

我選擇羽田機場,半個鐘就可以出到市區,由東京去輕井澤,搭新幹線只係個半鐘頭左右就到,如果直搭到金澤,就要三個鐘多少少,以前我都搭過直接由東京去金澤,沿途風景好靚,唔覺得好長。因為當時經過過輕井澤同長野,睇見靚,所以好想去一去。亦為咗每一程車都維持喺三個鐘以內,所以更加想喺輕井澤break一下。

男爵府

環保接龍勳章

JackyYuuuuu 發表於 18-10-22 14:01
太短日子太多行程⋯⋯

其實只係會留喺輕井澤同金澤玩,但我問嘅係各種pass嘅組合,所以我一定要寫埋落機同上飛機嘅地方,但我唔會玩東京同名古屋。

禁止訪問

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

共6日行程
香港 ...

同一個問題,copy 上 google 其實有人答過:

http://www.mafengwo.cn/wenda/detail-9926305.html

首頁

尾頁

跳至