自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

可能有人覺得我好不孝,或者係啦。
話說我阿媽幫我湊小朋友,佢其實好錫我小朋友,但佢有d行為令我覺得好辛苦。例如有一日佢去價x盞買左幾罐酸奶卑我小朋友飲,呢隻酸奶唔係普通超市果d,係好似係德國製造既,佢一日飲兩罐,飲完後,我阿媽就再去大量入貨,今次一次過入左24罐返來,塞到成個雪櫃滿曬,無位擺其他嘢!

我好聲好氣同佢講,話樓下就係兩間超市,洗乜一次買咁多?又唔彩我!上次我話好耐無食蟹,佢就即刻買來煮,我都好開心,但得我一個人食,無人想食,點知之後連續三日食蟹,叫佢唔好再買住,我食到好驚,又唔鍾意,又話唔想幫我湊!

男爵府

最後又要tum返佢,但我內心真係好激氣,好多好多類似情形都係咁,如果係你地,你地會點做?

侯爵府

認識瑞士牛牛第三回 DHA勳章 陪月勳章

green_flower 發表於 18-10-21 23:47
話說我阿媽幫我湊小朋友,佢其實好錫我小朋友,但佢有d行為令我覺得好辛 ...

我會改變自己心態,阿媽得一個,只要佢做得開心,就由佢,當然大前提係佢唔可以辛苦

wcpcelia    發表於 18-10-22 15:08

男爵府

green_flower 發表於 18-10-21 23:48
最後又要tum返佢,但我內心真係好激氣,好多好多類似情形都係咁,如果係你地,你地會點做?
...

佢都係錫你同d孫姐
下次你講完想食乜,佢煮完,你咪加多句[我食一日夠啦,聽日唔洗再煮]

有呢d阿媽都話要激氣
難怪做人阿媽甚艱難

琥珀宮

畀面勳章

你媽真係好錫你地,只係方法要改善啫,下次好鍾意都唔好表現得太厲害就得

男爵府

michellechiu02 發表於 18-10-21 23:54
佢都係錫你同d孫姐
下次你講完想食乜,佢煮完,你咪加多句[我食一日夠啦,聽日唔洗再煮]

講左,不過佢會angry黑面。

男爵府

littlesister 發表於 18-10-21 23:56
你媽真係好錫你地,只係方法要改善啫,下次好鍾意都唔好表現得太厲害就得
...

係!一定要內斂d!

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

哈 ,同我媽有得揮

有次佢一次過買左6打雲吞,重要唔係急凍果 d
總有離別的時候

男爵府

正如我講,其實我阿媽真係好錫我同我小朋友,不過有無方法令到大家都舒服d?小朋友又健康d,大朋友又唔洗咁無奈?講真真係好無奈架!阿媽問我煮乜餸好,佢話唔知煮咩好,咁我話是但啦,食咩都無所謂,咁佢又話成日要煩煮咩好,咁我老公就負責求奇講一樣 但之後就連續幾日都係煮同一樣,大家都唔敢亂答,返屋企講野都要好小心好大壓力⋯⋯

男爵府

Chowying 發表於 18-10-22 00:00
哈 ,同我媽有得揮

有次佢一次過買左6打雲吞,重要唔係急凍果 d : ...

擺係邊好?!
我頭先打開雪櫃打算攞牛油,成堆酸奶滾曬出來 果下我真係好激氣。我小朋友要飲好耐先啃得曬d酸奶!一日可能要飲幾罐!

珍珠宮

好錫你吖!哈哈,同我媽差不多。
講100次都無用,一係接受好意,一係唔好再表達喜好。間唔中一次半次無所謂啦!

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

green_flower 發表於 18-10-22 00:05
擺係邊好?!
我頭先打開雪櫃打算攞牛油,成堆酸奶滾曬出來 果下我真係好激氣。我小朋友要飲好耐先啃得曬d ...

認真講, 轉個頭都係掉
新鮮 雲吞, 邊際得咁耐, 不過講咗都冇用, 佢下次都係咁樣買, 間舖頭已經提咗佢叫佢唔好買咁多㗎喇

上星期佢去左 添好運,買左三盒飯,九個 叉燒包,重有 四個點心,但係我地先得兩大一細

唯一好彩~唔同住
總有離別的時候

伯爵府

同你媽講,話怕佢辛苦,以後入貨依D粗重野留翻你自己做得喇……

男爵府

Chowying 發表於 18-10-22 00:11
認真講, 轉個頭都係掉
新鮮 雲吞, 邊際得咁耐, 不過講咗都冇用, 佢下次都係咁樣買, 間舖頭 ...

救命啊⋯⋯我成日食唔曬要掉嘢,成日覺得自己好折墮好sai錢,d錢我係好辛苦賺返來架

今朝掉左兩包排包,擺到過左期,佢同時買左幾個山崎麵包,屋企無人食排包。又掉。

男爵府

QY08040408 發表於 18-10-22 00:15
同你媽講,話怕佢辛苦,以後入貨依D粗重野留翻你自己做得喇……

呢招洗左n次,講到口臭

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

green_flower 發表於 18-10-21 23:47
話說我阿媽幫我湊小朋友,佢其實好錫我小朋友,但佢有d行為令我覺得好辛 ...

非常明白,我奶奶都係咁,之前佢買左啲香印提子黎,問我地覺得好唔好食,我地話好食,佢轉頭第二日買左4抽黎,早幾年見我話鍾意食大閘蟹,佢話識人買,一買買成籮黎,我仔食開司各脫軟糖,佢去買左幾罐黎,但佢次次係搭車黎,我地係自己揸車,佢次次黎親都同佢個工人,共4隻手都拿好多野黎,我鄧佢辛苦
其實有時買啲提子士多啤梨,擺得耐會爛,佢又買得多,變左我地果幾日要猛食,不過佢一番好意、我係明白的,所以依家有時會拎啲比鄰居,係蟹果次有話比佢聽唔好買咁多,我地最後都係叫朋友黎一齊食先搞得掂

伯爵府

green_flower 發表於 18-10-22 00:17
呢招洗左n次,講到口臭

出絕招,當住佢面,掉過期野。反正兩母女冇隔夜仇

男爵府

要儅媽咪係細佬甘相処?我想老人亦可能覺得要儘力take care自己的子孫因吳知機時百年歸老,有時做得過火著。

首頁
12345...7

尾頁

跳至