自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

至愛朱古力 發表於 18-10-22 00:17
講真小朋友日日飲咁多酸奶都無益,小吃無防,多吃壞肚皮。試下叫小朋友同婆婆講,唔想飲咁多酸奶,老師話 ...

今日我先知我小朋友之前一日飲兩支,3點幾放學到食晚飯前飲兩支!所以我真係好激心。
今日我教我小朋友唔好再飲。

禁止訪問

男爵府

至愛朱古力 發表於 18-10-22 00:18
會唔會婆婆年紀大,開始腦退化,講極唔聽,我都領教過。

佢唔係,而係佢習慣一見你有用佢買既嘢就好有滿足感咁不停買。

大宅

回覆樓主:

你同佢講連住三日食蟹太寒啦!驚流鼻血。你可以同佢講星期一煑雞、星期二煑豬、星期三煑牛、星期四煮蝦……,咁會唔會好D。一係你上網揾D菜單比佢,我係FTM有時諗煑乜餸都頭爆,聽到老公講又係蒸雞呀!我真係會嬲架。

伯爵府

回覆樓主:

咁似我媽咪,又係幫我湊住小朋友,超級錫個孫。我一句鐘意食蝦仁炒蛋,每次返屋企食飯都有呢味,得我一個食都會煮。我阿哥果味就係薯仔炆雞翼 。。。知阿媽性格,宜家都唔夠膽講自己想食乜,怕佢整場大龍鳳辛苦。

男爵府

回覆樓主:

我99都係呢類人,你一講鍾意或留意到你嗰碟餸夾多2舊就不得了,其實我99好在意屋企人喜好,但就仔女同孫都冇人肯親近,都係講啲好表面嘢,因為比佢知少少佢就會做好多好多,太over 其實好恐怖

子爵府

其實
我覺得個個阿媽都係咁,我細個講過好鐘意食义燒,我次次番去食飯實有
從此
我學精了。唔會再講鐘意食乜

男爵府

天真B 發表於 18-10-22 00:19
非常明白,我奶奶都係咁,之前佢買左啲香印提子黎,問我地覺得好唔好食,我地話好食,佢轉頭第二日買左4抽 ...

我好明白老人家絕對係好意,所以我從來唔敢強硬話佢,只係溫和咁表達下感受,但之後用硬哽d嘢真係好辛苦。我一個人一晚食兩大隻蟹,連食三晚,仲要都係薑蔥炒,食到驚驚地。

男爵府

katieng116 發表於 18-10-22 00:27
其實
我覺得個個阿媽都係咁,我細個講過好鐘意食义燒,我次次番去食飯實有
從此

yes!沈默是金。

男爵府

mmk 發表於 18-10-22 00:25
我99都係呢類人,你一講鍾意或留意到你嗰碟餸夾多2舊就不得了,其實我99好在意屋企人喜好,但就仔女同孫都 ...

果種心理壓力真係大到抖唔到氣。

男爵府

kimchimom 發表於 18-10-22 00:25
咁似我媽咪,又係幫我湊住小朋友,超級錫個孫。我一句鐘意食蝦仁炒蛋,每次返屋企食飯都有呢味,得我一個食 ...

咁你都算乖,怕佢辛苦,我就真係同一味食到真心驚,前排就不停食蜆,食到聞到果陣味我已有d反胃。

男爵府

天真B 發表於 18-10-22 00:19
非常明白,我奶奶都係咁,之前佢買左啲香印提子黎,問我地覺得好唔好食,我地話好食,佢轉頭第二日買左4抽 ...

我99都係咁,小朋友仲細時佢一星期嚟2,3次,次次嚟都塞到架買餸滿滿嚟上爆我雪櫃,我要派比人同叫c6拎返公司比同事食

男爵府

QY08040408 發表於 18-10-22 00:19
出絕招,當住佢面,掉過期野。反正兩母女冇隔夜仇

咁又未試過,佢又會發脾四話唔幫我湊

子爵府

有排我自己日日食左半斤蝦,已經黑曬面叫唔好買,可以點,你食幾日蟹姐,我真係食足成個月蝦死啃咯,如果唔係可以點

男爵府

green_flower 發表於 18-10-22 00:28
我好明白老人家絕對係好意,所以我從來唔敢強硬話佢,只係溫和咁表達下感受,但之後用硬哽d嘢真係好辛苦。 ...

係,我都明白,壓力就係在於唔想令佢既好意變成唔開心,唔想出聲,所以硬食,但有時更會造成浪費

男爵府

mmk 發表於 18-10-22 00:32
我99都係咁,小朋友仲細時佢一星期嚟2,3次,次次嚟都塞到架買餸滿滿嚟上爆我雪櫃,我要派比人同叫c6拎返 ...

你都好d,不過我每次卑幾千佢買送,買完我再添錢,我d血汗錢我真係唔想咁fling法...

伯爵府

green_flower 發表於 18-10-22 00:31
咁你都算乖,怕佢辛苦,我就真係同一味食到真心驚,前排就不停食蜆,食到聞到果陣味我已有d反胃。
...

所以我其實好少返去食飯,如果連續5日返去食佢會整足5日蝦仁炒蛋

男爵府

mocha20150323 發表於 18-10-22 00:34
有排我自己日日食左半斤蝦,已經黑曬面叫唔好買,可以點,你食幾日蟹姐,我真係食足成個月蝦死啃咯 ...

陰公豬,成個月蝦,相比之下我已算小兒科,我只係每晚自己啃兩大隻蟹,連續三晚即六隻,有膏果隻!前前後後,呢年幾以來,我已對唔少食物有恐懼症,蟹、蝦、蜆、菜肉包、白菜仔、番茄炒蛋....會唔會有日會有厭食症?

男爵府

green_flower 發表於 18-10-22 00:35
你都好d,不過我每次卑幾千佢買送,買完我再添錢,我d血汗錢我真係唔想咁fling法...
...

你好在嗰個係你媽咪,講都可以,我嗰個係99點都要硬食,一係叫c6講(但佢多數唔肯),嗰段時間真係好抑壓,唔想佢嘥錢買埋啲冇謂嘢,但又講唔到

珍珠宮

回覆樓主:

好明。我兩公婆 + 1 個胃口唔大嘅初小仔三個住

端午:2 打糉

每星期生果都係嗰幾樣,貴架,但個個星期都係嗰啲。我好難喺自己屋企食到我鍾意食嘅生果,時時就係為咗清雪櫃 99 買嘅生果。最誇張嗰次我老公話 d 柑好食,個個星期返去就半打柑。我寒底唔會食,我老公食到痾 ,話 99 知佢先收手,唔係仲有得黎

首頁
12345...7

尾頁

跳至