自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

kimchimom 發表於 18-10-22 00:36
所以我其實好少返去食飯,如果連續5日返去食佢會整足5日蝦仁炒蛋
...

我星期一至五走唔甩,有時星期六日做節返去外家食飯就再輪迴返一至五既菜式...

男爵府

zitzai 發表於 18-10-22 00:41
好明。我兩公婆 + 1 個胃口唔大嘅初小仔三個住

端午:2 打糉

2打稯,食到傻。

琥珀宮

回覆樓主:

依度好奇怪,好彩係阿媽叫關心同錫,如係99就係多餘同管住哂

男爵府

tansyneko 發表於 18-10-22 00:44
依度好奇怪,好彩係阿媽叫關心同錫,如係99就係多餘同管住哂

唔係啊,我呢個post有人咁講99咩?個個都話明白99係關心自己喔!

水晶宮

媽媽既愛

男爵府

green_flower 發表於 18-10-22 00:45
唔係啊,我呢個post有人咁講99咩?個個都話明白99係關心自己喔!

我99好錫屋企人㗎

男爵府

mmk 發表於 18-10-22 00:47
我99好錫屋企人㗎

sure!

大宅

回覆樓主

你媽無左自己生活,所以寄托擺曬係樓主同個孫度
無計,自己搵其他人湊或請工人得唔得

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

回覆樓主:

有d老人家真唔識控制份量,驚唔夠食,又驚失禮無面,就買多多

男爵府

green_flower 發表於 18-10-21 23:47
可能有人覺得我好不孝,或者係啦。
話說我阿媽幫我湊小朋友,佢其實好錫我小朋友,但佢有d行為令我覺得好辛 ...

咁不如你轉送人啦,然後同媽媽講食唔哂送咗比邊個邊個,阿邊個話多謝你,加多句,邊個話你你咁好成日食剩嘢,下次再買多咗預佢一份,多多都要,我唸你媽都識做喇啩

琥珀宮

green_flower 發表於 18-10-22 00:45

我話整個bk的氛圍啫,你如果出post將阿媽改做99,相信留言一定唔同哂

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

green_flower 發表於 18-10-22 00:15
救命啊⋯⋯我成日食唔曬要掉嘢,成日覺得自己好折墮好sai錢,d錢我係好辛苦賺返來架:na ...

錢就算啦, 我已經睇化咗

過年試過只得 7 位 佢死要訂足一圍 12人 ,唔肯訂半圍再加餸,唉 人哋酒樓見我哋人少 仲特登畀少啲份量, 湯竟然不完之後冇淨, 錢一樣要畀咁多

子爵府

green_flower 發表於 18-10-22 00:39
陰公豬,成個月蝦,相比之下我已算小兒科,我只係每晚自己啃兩大隻蟹,連續三晚即六隻,有膏果隻!前前後 ...

想當年,有次食足兩星期煎豬扒,之後有成兩三年無食過豬扒。宜家都有食返,但只要係媽媽整ge豬扒都有陰影最多食到一塊咁。

我其實都食左好多日蟹,不過係薑蔥炒蟹,都幾好食。你三日堅係小兒科

最近開始日日食蒸排骨
宜家只要唔洗我煮有得食就好幸福心態。

男爵府

littlecake 發表於 18-10-22 00:56
咁不如你轉送人啦,然後同媽媽講食唔哂送咗比邊個邊個,阿邊個話多謝你,加多句,邊個話你你咁好成日食剩 ...

呢招洗得喔!試下先!

男爵府

tansyneko 發表於 18-10-22 00:59
我話整個bk的氛圍啫,你如果出post將阿媽改做99,相信留言一定唔同哂
...

原來係咁

男爵府

mocha20150323 發表於 18-10-22 01:02
想當年,有次食足兩星期煎豬扒,之後有成兩三年無食過豬扒。宜家都有食返,但只要係媽媽整ge豬扒都有陰影: ...

其實如果可以轉下煮法,效果會好dd

男爵府

Chowying 發表於 18-10-22 00:59

錢就算啦, 我已經睇化咗

7人訂12位呢下真係唔太明佢老人家心態喔!

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

green_flower 發表於 18-10-21 23:48
最後又要tum返佢,但我內心真係好激氣,好多好多類似情形都係咁,如果係你地,你地會點做?
...

似我奶奶,不過你媽媽好好多,因為都係知你鍾意食咩,就買咩比你。
我奶奶唔係,佢會買一d你唔會食既野比你,其實都係佢鍚我地既表現,不過從來聽唔到我地想要咩,叫佢唔好買永遠繼續買,老人家吧比較固執,我覺得都係愛既表現,只是有點吃力不討好。

我既方法係唔講咁多道理或傷害大家既說話,唔發脾氣,簡單直接一句:夠啦,唔攞咁多,因為食唔晒,多既我幫你攞返你屋企。

佢再說我,我都係笑笑話,真係夠了,我要咁多就夠(攞一個你食得晒既份量),其他我幫你攞返屋企。多謝晒你。

我覺得要教育老人家,但唔係說教,只係簡單直接話自己可以攞幾多就幾多,唔會長篇大論。而呢條線唔可以越過,久而久之,佢會知你立場。我奶奶都真係拎小左野去我屋企。有時我肯拎多小小,佢仲開心左。

希望幫到你。

子爵府

green_flower 發表於 18-10-22 01:09
其實如果可以轉下煮法,效果會好dd

你有你講,佢有佢煮。我都建議佢不如整下糖醋排骨,出左黎依然係蒸排骨

大宅

回覆樓主:

其實呢,你媽媽可能唔想再諗餸。不如你好似茶餐廳咁,諗定星期一至五套餐,咁咪唔駛重覆,佢又唔駛諗餸諗得咁辛苦。

首頁
12345...7

尾頁

跳至