自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

男爵府

樓主,我好明白。我媽仲要只有佢講,唔跟佢做就黑面成個星期,所以同我仔有時面左左,我就做左中間人,好慘

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

咁咪唔好俾佢湊, 唔好去佢度食飯囉.

公爵府

green_flower 發表於 18-10-22 00:03
正如我講,其實我阿媽真係好錫我同我小朋友,不過有無方法令到大家都舒服d?小朋友又健康d,大朋友又唔洗咁 ...

同佢講,而家好多食物出現問題,當然唔食過量就得啦~但連續食,如果有問題就好易中招

好似莧菜咁,好食又有益,有個婆婆就連續3日煮比個孫食,個孫變左藍血人,報紙都有賣呀~
酸奶係有益但好多糖份架,如果可以放長時間既就加左防腐劑架,蟹好濕毒,我食左3日,痾到飛起呀(唔痾都話痾),下次間唔中食一次好啦,得我1個食,食唔到咁多

笑笑口,搭下佢膊頭講,氹下佢,佢地就會明,我奶奶同我媽都係咁
出世:3.52KG
1個月:5KG
2個月:6.06KG
3個月:7.28KG
4個月:7.69KG
6個月:8.7KG

男爵府

green_flower 發表於 18-10-21 23:47
可能有人覺得我好不孝,或者係啦。
話說我阿媽幫我湊小朋友,佢其實好錫我小朋友,但佢有d行為令我覺得好辛 ...

我媽咪都係咁架,你一話鍾意食,就每日都食同一個餸,所以我地每日都話麻麻地好食,咁佢就唔會日日煮同一個餸,其實佢買餸都頭痛架,都唔知大家想食乜,所以每星期都有一個打邊爐,一日燒烤,兩日落街食

瑪瑙宮

大廚勳章

green_flower 發表於 18-10-21 23:47
話說我阿媽幫我湊小朋友,佢其實好錫我小朋友,但佢有d行為令我覺得好辛 ...

我明白你感受因為我阿媽都係咁。。。不過我阿媽就唔會好似你媽媽咁會嬲。。。

以前細個我話鍾意食水晶梨。車厘子同埋紫色椰菜。。。我試過連續一個星期都係食同一款。。箇中感覺都幾得人驚。。由鍾意食都變咗討厭囉。。。佢真係直至你開口為止佢都打算繼續買。。

依家我係直接同佢講連續食好悶。。。我想每日都要唔同嘅生果。。。其實你可以每次想食嘅嘢之前記得講句好食不過淨係想食一餐。。唔好買咁多啊。。。咁我諗你媽媽會識做。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

green_flower 發表於 18-10-22 00:15
救命啊⋯⋯我成日食唔曬要掉嘢,成日覺得自己好折墮好sai錢,d錢我係好辛苦賺返來架:na ...

留比佢掉,等佢知買多左。

我老爺都係咁,只要我地有人話某樣野好食,你就會日日見到果樣野,我個人唔鍾意浪費,但日日食,真係食唔到,但我唔會掉,留比佢掉,等佢知我唔想食。

公爵府

green_flower 發表於 18-10-22 00:03
正如我講,其實我阿媽真係好錫我同我小朋友,不過有無方法令到大家都舒服d?小朋友又健康d,大朋友又唔洗咁 ...

你唔洗煮飯,梗系唔知諗煮咩系一件好頭痕嘅事!我煮碟頭飯咋,有時真系唔知煮乜好。

你再唔系就寫定一个月的meal plan 叫你媽跟住煮囉。
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

男爵府

算啦算啦。佢都係鍚你哋。
性格既嘢好難改....

珍珠宮

回覆樓主:

你媽好好

男爵府

我奶奶又係咁,吾係同住,間中約食飯,次次都攞一袋生果食物,但通常係d cheap生果又重嗰d,例如橙, 蘋果, 仲要通常係爛爛地,返到去都係丟。最慘係之後行街又要攞住袋咁重嘅嘢!

mint2014    發表於 18-10-22 13:55

珍珠宮

至愛朱古力 發表於 18-10-22 00:17
講真小朋友日日飲咁多酸奶都無益,小吃無防,多吃壞肚皮。試下叫小朋友同婆婆講,唔想飲咁多酸奶,老師話 ...

酸奶係咪既係yogurt?有加味嘅乳酪?

大宅

green_flower 發表於 18-10-21 23:48
最後又要tum返佢,但我內心真係好激氣,好多好多類似情形都係咁,如果係你地,你地會點做?
...

由得佢

琥珀宮

要學會由得佢,某程度要嘥下野咁,都冇辦法
好似我99咁不停不停咁比野我,最後頂唔順拒絕左就再冇咁癲,雖然間中仲有比生果
其實冇你想像中咁大件事,過一排佢會唔記得

子爵府

畀面勳章

回覆樓主

通常遇到咁買法,我會擺一輪再攞返俾佢話食唔切,就過期叫佢自己食返(係一大堆咁俾返佢,等佢自己食到驚)幾次之後,佢唔敢買咁多

大宅

她想找一些存在感,同埋她想做多d而唔知自己可以做咩。
幫她找一些價值,活動,同她的同屋苑朋友飲早茶...行山,買餸,人就會充實d唔會腦內全部係對你地。

話多d你地鍾意咩食,越多越好,每日講,每日唔同。自己買餸時咩都問下佢,邊隻米,邊隻牌子糖,邊間菜檔好,近期咩菜好食...。等她有些存在感。

跟著先話如果她買野唔好買咁多,一日份量好,因為日日口味唔同。

咩都問佢意見,跟著她就會忍不住話要收線,我媽成日話我煩,講係咁講,但唔煩她她又多野諗。

珍珠宮

回覆樓主:

所以我唔敢講自己想食乜
講咗一定長期成日keep住要食
因佢知你鍾意又廢事諗餸
老人家改不了
唯有自己接受
鬼叫要媽咪湊孫咩
有利有弊啦

禁止訪問

男爵府

你要教你媽咪買野數量,呢個好似係源頭。

大宅

2018復活節勳章

我阿媽都係咁, 佢同一日先後買咗8個西班牙柿, 再買一打香蜜梨, 再嚟一打番石榴, 跟住最少2磅"李子"(紅色細細粒嗰D), 仲要買多4個麒麟果。
但係佢冇諗過屋企仲有一大袋龍珠果, 就係呢堆水果, 再加佢放入我雪櫃一堆垃圾(佢覺得有用嘅嘢, e.g. 有個大菜頭最少放咗5年, 但唔捨得丟, 唔煮嚟食又要繼續擺;放咗3幾年的菜脯... ) 已經堆滿咗我個雪櫃。
昨日又再買多2磅李子返屋企, 我先話佢, 雪櫃仲有一大袋, 仲乜又買?
佢話行經過見到就買。我都冇佢符...
所有要切嘅水果都等我晚黑收工返去煮完飯、食飽、洗碗、跟功課之後再整嚟食, 我真係寧願唔食, 可唔可以唔好買...

我本來好鍾意食水果, 依家見到都唔想食, 太辛苦!

大宅

我爸媽都係咁,好典型嘅上一代,睇我湊b 咩都唔順眼,連咬咬樂都話會鯁親個孫.. 唔聽佢講又話我唔聽,唉,好痛苦

首頁
23456...7

尾頁

跳至