如果隻智慧齒蛀咗

she007
|
隻智慧齒生左半隻,蛀咗,都可以補倒,你地會補定脫左佢?
甜甜兒
|
she007 發表於 18-10-22 00:31

脫,因為智慧齒無用途
貧窮媽媽
|
我d 智慧齒打橫生,嗰d 位刷唔到,有日發覺蛀晒,最後剝晒佢
M&A Mom
|

要睇你本身啲牙, 若果你智慧齒係夠位生, 唔會壓迫到大牙, 補牙好過剝!
因為你唔會擔保第時啲大牙 會唔會蛀, 好似我有兩隻大牙剝咗, 個位留咗畀智慧齒代替! 所以都係參考下牙醫嘅意見
wiseyuen
|
貧窮媽媽 發表於 18-10-22 00:45
我d 智慧齒打橫生,嗰d 位刷唔到,有日發覺蛀晒,最後剝晒佢

可pm牙醫。thx
she007
|
M&A Mom 發表於 18-10-22 00:49
要睇你本身啲牙, 若果你智慧齒係夠位生, 唔會壓迫到大牙, 補牙好過剝!
因為你唔會擔保第時啲大牙 會唔 ...

我果隻唔會再出了,好多年,有半隻俾牙肉come住左,醫生話剝,但我問係咪補唔倒,佢話都補倒嘅,但怕第時易攝食物發炎,我呢個位以前真係有發過幾次炎,但近呢5,6年都冇發過了。
定係問多個醫生好呢?
tofutofutofu
|
我隻蛀晒,決定剝左佢,其實分別吾大
shareholder
|

一定要脫,而且要快,蛀入神經好痛的,盡快搵牙醫脫左佢

補返佢如果蛀過你又係煩
triple3
|
應該冇醫生會補智慧齒吧
kitbebe
|
一定要脫, 小心連前面隻大牙都蛀埋.
Poyau
|
she007 發表於 18-10-22 00:55
我果隻唔會再出了,好多年,有半隻俾牙肉come住左,醫生話剝,但我問係咪補唔倒,佢話都補倒嘅,但怕第時易攝食 ...

可以問多個牙醫意見
teaspoon
|
夠位就補。買水牙線用。唔得先脫。

honeycrystal
|
回覆 she007 的帖子

如果脫咗牙會無咩影響,我會prefer脫咗佢,當然都要聽下專業醫生嘅意見喇~醫生嘅意見好重要
tingting2200
|

我係補完之後剝左,因為蛀左智慧齒雖然補左,但之後變左敏感牙齒
萌貓
|
甜甜兒 發表於 18-10-22 00:44
脫,因為智慧齒無用途

係啦,剝咗佢,反正都冇用!唔好浪費金錢去補
barbielun
|
智慧牙冇用,剝咗佢一了百了
肥肥寶
|
我嗰啲之前補過,但最後都比我脫曬
she007
|
補唔痛,脫怕痛,最大分別在此
cecelc
|

elsa0197
|
牙醫話智慧齒最容易蛀,因為難刷。通常蛀都係剝。