自由講場

跳至

首頁
23456...15

尾頁

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

tooyong 發表於 18-10-23 00:01
小朋友衫,我打算買滑雪服

淘開可以淘埋羽絨褲

伯爵府

請問大風嗎?因為聖誕北京好大風覺好凍,但去北海道或者瑞士又唔覺好凍

珍珠宮

heilok 發表於 18-10-22 23:51
我仔當年係去到買羽毧褲。夜晚去冰雪大世界凍到傻。我一家已經之前去過北海道滑雪,都覺得凍。
...

北海道無咁凍嗎?

珍珠宮

sharon26788 發表於 18-10-23 00:03
淘開可以淘埋羽絨褲

同羊羔絨褲比,哪個暖? 我淘左條,覺得幾暖

另請問去如去北海道呢d落雪地方,係咪日日著出面防水面嘅保暖褲? 因我貪靚,淘左條絨毛牛仔褲,即牛仔褲面,裡面厚絨毛,我見網上有d人去落雪地方著d好顯瘦嘅褲,如條褲唔掂落雪地就無問題嗎?

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

hellomiki 發表於 18-10-23 07:43
北海道無咁凍嗎?

我覺得北海道無咁凍,無著咁多,可能夜晚無出去。

侯爵府

hellomiki 發表於 18-10-23 07:47

同羊羔絨褲比,哪個暖? 我淘左條,覺得幾暖

牛仔褲面掂水會濕喎,要防水面料好D

公爵府

hellomiki 發表於 18-10-23 07:43
北海道無咁凍嗎?

係。一來客觀上真係凍d,二來去室外嘅時間較長,三來冰雪大世界係夜晚去。除咗個身,對鞋都要留意。

侯爵府

回覆樓主:

我好多年前去,以為都夠暖,我跟團,一落機已經知裝備唔夠,已經著厚祙同暖貼在鞋,第一時間跟團去買鞋,入面有毛毛先夠暖,當年都係5,60蚊,著到最後一日即爛,但暖好多。

大宅

回覆樓主

我幾年前聖誕去過,係-20幾度,個種凍係唔識形容的凍,同埋天氣好乾燥

大宅

smiletigger 發表於 18-10-23 09:46
我好多年前去,以為都夠暖,我跟團,一落機已經知裝備唔夠,已經著厚祙同暖貼在鞋,第一時間跟團去買鞋,入 ...

落機即刻有得買嗎?

大宅

snowgirl927 發表於 18-10-23 09:55
我幾年前聖誕去過,係-20幾度,個種凍係唔識形容的凍,同埋天氣好乾燥

凍到塊面僵晒

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我第一諗法係超凍,樓主要帶足保暖衣物

象牙宮

回覆樓主:

無去過,不過去加拿大都係咁上大凍,-20度!日頭有太陽好d,厚手套,厚帽係必備,仲要護埋耳仔!褲可以著2條,雪褲有厚有薄,睇你去室外定室內地方多!暖包都要帶定足夠份量,仲有要食高熱量野,唔好怕肥

男爵府

tooyong 發表於 18-10-22 16:50
已經開始周圍淘裝備好期待

講起裝備,小小心得,4年前,我同老公兩個去,哈爾濱當地有朋友,出發前係香港買裝備,成千蚊件打底滑雪底衫乜都買,12月底哈爾濱係零下三十度,真係凍到震。帶去的衫唔夠,當地朋友帶我地去商場買,又平又暖,好神奇!
80蚊一條滑雪褲,我老公依家年年去日本滑雪仲著緊,佢話好過大牌子。
樓主淘的時候,搵翻D北方賣家,佢地有東北特別版㗎!

大宅

sillykaka 發表於 18-10-23 11:44
講起裝備,小小心得,4年前,我同老公兩個去,哈爾濱當地有朋友,出發前係香港買裝備,成千蚊件打底滑雪底 ...

上網都有睇過人哋分享,當地買平好多且好暖,多謝jm分享

伯爵府

親子王國15週年勳章

回覆樓主:

Layering
Heat tech 貼身,有帽Hoodie,down mid later, goretex/防水 shell
下身一條heat tech 褲,fleece 褲,goretex/防水褲
冷帽,耳仔套
薄羊毛手套,防水手套
頸巾同hoodie 笠上頭

厚身羊毛襪,雪鞋

可以頂到零下30

侯爵府

密切留意呢個po,我都12月去哈爾濱

水晶宮

回覆 tooyong 的帖子

你地好勇, 我好中意HARBIN. 因為怕冷, 所以今年7月去左, 熱到不得了, 日頭有35C
個個都話冬天去睇雪, 冰雕, 我怕頂唔順

我中意行下街, 睇下古蹟, MUSEUM, 所以唔洗冬天去

你地玩得開心D 啦!

大宅

回覆樓主:

4,5年前去過, 跟團! 非常值得去呀!
但真係好凍, 我著左4-5件衫, 3-4條褲.
連鞋入面都要有暖貼, 最記得去睇冰雕個日, 凍到隻腳痛, 痛到行唔到路.
去親任何景點, 都要入去室內買杯熱飲先得!

伏爾加莊園非常非常靚, 平安夜食聖誕大餐, 仲有表演睇.
晚上返到房, 搭正12點聖誕就放煙花. 好有氣氛..

要帶保暖口罩, 凍風吹埋黎會抖唔到氣.
保護耳仔.. 我個陣凍到 眼睫毛都有雪

我個陣東北三省咁玩, 由比較暖到零下38度.
我自己有防滑鞋, 去到個邊都有再買, 都好平!

成日都同老公講, 等2個仔大個啲 要再去多次呀

男爵府

上年聖誕半自由行去哈爾濱、雪鄉、長白山、鏡泊湖、萬達滑雪場、吉林霧淞,超正。
哈爾濱市內唔算好凍,大約零下10度。防洪紀念塔對出松花江好多嘢玩,建議中午玩完,去行中央大街。
長白山最凍,約零下30度。
防寒衣服要帶足,對腳亦都夠暖,因為地面/冰面會滲出寒氣。
最好準備定冰抓/超防滑鞋,行冰雪大世界/長白山時安全d,唔會咁易跣倒。

首頁
23456...15

尾頁

跳至