你地夜晚d bb 點樣先訓到覺 ⋯⋯

littlefunpig
|
晚晚要氹bb 訓覺真係好攰

有無JM 既bb 就咁放落床佢就自己訓架

我真係唔想再做陪睡人肉奶嘴了
aprilbaby04
|

我囝就快3個月,夜晚訓覺比奶咀啜啜下就訓,唔使抱住訓,想當年我囡要抱住行黎行去先訓,嗰陣仲要返工,真係諗起都辛苦。
始終每個bb唔同,呢個階段好快過,加油
藍尾巴
|
關燈播音樂,20mins內訓著
wcpcelia    發表於 18-10-22 17:27
Tabo63
|
回覆 littlefunpig 的帖子

我都係熄燈,播音樂,開少少暗燈陪睡,瞓著左熄晒燈。都係由bb自己係床瞓。瞓慣左就得。
cakii
|
放落床拍下背
mocha20150323
|
靠奶嘴
MeowMuiMui123
|
瞓前飲奶換片,放落床仔,放White noise/音樂, 關燈關門。
頭幾次會喊。等十分鐘先入去check。無事嘅再say goodnite, 放落床關燈關門。再喊你要bb等多五分鍾即十五分鐘先入去check。每次入去要都bb等多5-10分鐘,慢慢會習慣自然瞓着。
呢個係我經驗,好work。
lovececing
|
我陪訓陪到返k1,一黎同佢講大個喇唔陪,要自己訓,二黎返左學好累,所以好快訓著
fmf903
|
littlefunpig 發表於 18-10-22 04:25
晚晚要氹bb 訓覺真係好攰

有無JM 既bb 就咁放落床佢就自己訓架

你BB 幾大呀?我仔由出世到現在21個月都要拍屁股訓,不過係放係床拍,陪住佢到入睡,無人陪佢會喊的。
siumak
|
aprilbaby04 發表於 18-10-22 06:26
我囝就快3個月,夜晚訓覺比奶咀啜啜下就訓,唔使抱住訓,想當年我囡要抱住行黎行去先訓,嗰陣仲要返工,真 ...

識反身開始﹐
你會開始要半夜幫手執奶咀;

我女由五個月執到近一歲同佢戒奶咀。

emimi
|
三個bb期都唔同
大仔俾奶嘴佢食會自己訓,唔會郁,我係隔離玩電話
二仔眼訓喊到7彩,又抱又拍又un抱到1歲幾,我日日舉重咁
細女就唔準我掂,自己係床玩1個鐘以上超high,折磨自己到斷電訓著為止
tester5    發表於 18-10-22 19:33
米豬蓮
|
訓前一定做重複既野,等佢習慣做完就要訓,就係沖涼,講故事,完左佢自己訓,我係隔離打機快就5分鐘慢就半粒鐘
分甘同味
|

一定唔好陪瞓,newborn開始就要set個routine(其他JM講嘅我都有做除咗無用奶嘴)等BB知道日夜分別
我女兩個月大左右,一覺瞓天光,呢11年來除咗佢病我晚晚都有覺好瞓
|
aprilbaby04 發表於 18-10-22 06:26
我囝就快3個月,夜晚訓覺比奶咀啜啜下就訓,唔使抱住訓,想當年我囡要抱住行黎行去先訓,嗰陣仲要返工,真 ...

我囡以前爸爸抱住行黎行去都訓到,而家唔得

而家奶嘴都唔啜
|
分甘同味 發表於 18-10-22 09:24
一定唔好陪瞓,newborn開始就要set個routine(其他JM講嘅我都有做除咗無用奶嘴)等BB知道日夜分別
我女兩個 ...

佢由初生知夜晚要訓,但就咁放床一定喊

果陣奶奶度坐月唔敢由佢喊(一喊奶奶就沖入黎問咩事),所以一定氹到佢訓冧先放床

你呀bb初生果陣由佢每晚響床喊喊到訓?
Maggie905
|

呀女2.5y
每晚講完故事我就熄燈...
佢問我要奶咀先比, 之後抱住張由細陪到佢大既被仔自己訓...

seaman1982
|
眼瞓就會瞓呀。慣左果個時間瞓你迫佢唔瞓佢都頂唔順。
細個時日頭唔會比佢連瞓多過2個鐘。
而家差不多兩歲,要大人陪一陣(15分鐘左右),但只要响房有人就得,同埋熄晒燈。
aprilbaby04
|
siumak 發表於 18-10-22 08:34
識反身開始﹐
你會開始要半夜幫手執奶咀;

我大囡嗰時都係,成晚執奶咀
aprilbaby04
|
littlefunpig 發表於 18-10-22 12:45
我囡以前爸爸抱住行黎行去都訓到,而家唔得

而家奶嘴都唔啜

聽到都攰.....
李露眉
|
cakii 發表於 18-10-22 07:02
放落床拍下背

我女拍pat