自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

以我經驗,係睇準時機。BB晏訓有樣睇,會有少少"敏爭",係咁捽眼,係咁叫(無眼淚的),咁就係晏眼徵狀,哩個時候,要把握時間 ,順住個勢,幫佢入睡啦…有d啜奶咀,有d要拍背/pat pat,有d鍾意輕輕掃面仔,有d要係咁"薯"佢先訓到。日子耐左,你同BB之間有左默契,就知點掃佢入睡架啦~
但記住,佢扭晏訓時,一定要比佢訓,如果一過左佢扭晏訓階段,而訓唔到教呢~咁就大獲了 ,佢會好嬲,發晒矛咁喊,扭一大餐,先肯訓

珍珠宮

李露眉 發表於 18-10-22 19:35
我女拍pat

男爵府

仔仔一歲,我放佢係大床同我玩一陣 玩到差不多放佢落床仔自己玩同比奶咀,我瞓係大床陪住 但落咗床仔就唔好同佢有眼神接觸 唔好理佢 最多偷望下佢,自己玩玩下就會瞓

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

藍尾巴 發表於 18-10-22 06:28
關燈播音樂,20mins內訓著

咁好,由初生已經自己訓?

已刪除用户

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

.

翡翠宮

.

翡翠宮

.

翡翠宮

seaman1982 發表於 18-10-22 13:05
眼瞓就會瞓呀。慣左果個時間瞓你迫佢唔瞓佢都頂唔順。
細個時日頭唔會比佢連瞓多過2個鐘。
而家差不多兩歲 ...

果個時間佢眼訓唔氹到佢訓佢就會發爛炸係咁喪喊
唔可以就咁放床由佢自己訓

翡翠宮

fmf903 發表於 18-10-22 08:30
你BB 幾大呀?我仔由出世到現在21個月都要拍屁股訓,不過係放係床拍,陪住佢到入睡,無人陪佢會喊的。
...

4個幾月咋,都唔知點捱到佢2歲

珍珠宮

阿仔細個要迷魂奶,飲完就瞓
阿女好簡單,放佢落床,同佢講夠鐘瞓喇,要合埋眼睛,錫啖就會瞓

複式洋房

siumak 發表於 18-10-22 08:34
識反身開始﹐
你會開始要半夜幫手執奶咀;

我仔nb開始自己係自己房訓。識反身後佢訓著跌左奶咀會無反應,如果想再啜會自己搵。訓覺先食奶咀,一歲戒左。無喊凈係頭兩日訓果時嘴仔郁吓郁吓同花多小小時間先訓著

男爵府

littlefunpig 發表於 18-10-22 21:17
佢有眼訓樣,用手背捽眼,ee yaya 叫,如果唔um 佢訓就會喊,um佢訓就係埋身餵奶直至會佢訓 搞到我 ...
明白,你做左人肉奶咀~好多埋身媽媽常見問題.....佢要安全感....你會否比奶咀佢啜?會的話,我經驗分享係:你開頭5分鐘左右就真埋身,等佢開始啜+訓到咁上下,以形換影,拎個奶咀比佢啜,千其唔好就咁行開,keep住餵奶pose,等佢啜住個奶咀,又聞到你陣味,又過多5分鐘,慢慢地離開......希望你可以功成身退#

翡翠宮

ccw1830 發表於 18-10-23 00:13
明白,你做左人肉奶咀~好多埋身媽媽常見問題.....佢要安全感....你會否比奶咀佢啜?會的話,我經驗分享係:你開 ...

我都有試過,通常係佢啜太耐訓住都啜唔放,頂唔順先換,佢而家好醒,未訓佢會吐返個奶咀出黎,係吐出黎,一放就吐啖咁吐出黎 !!! 激死我

珍珠宮

王國教室勳章

New born 開始就同佢講要訓,我就play lullaby /white noise 俾佢訓,陪佢幾分鐘唱首歌咁。由細到大都係習慣

翡翠宮

.

男爵府

littlefunpig 發表於 18-10-22 12:49
佢由初生知夜晚要訓,但就咁放床一定喊

果陣奶奶度坐月唔敢由佢喊(一喊奶奶就沖入黎問咩事),所以一定 ...

琴晚唔記得答你,我女有段時間(大約8、9個月大)夜晚係我媽氹佢瞓(因為我電療尾段好辛苦)。之後我pick up番我女都好合作,佢除咗唔舒服其他時候好少喊的

咁你係咪坐月期間先係奶奶湊?依家唔係同住你要堅持(唔好再賴人),用我哋大致上都work既方法改變生活模式

男爵府

littlefunpig 發表於 18-10-22 04:25
晚晚要氹bb 訓覺真係好攰

有無JM 既bb 就咁放落床佢就自己訓架

頭2個月都痛苦⋯之後可能識分夜晚要睡就好好多,21:30就比我捉入房餵奶就睡或者比個奶嘴啜住拍屁屁睡

珍珠宮

王國教室勳章

littlefunpig 發表於 18-10-23 01:42
響自己屋企係好d既,果陣響奶奶屋企坐月,夜晚一d聲都唔出得(包括bb) , 一bb叫喊奶奶就沖過黎問咩事,無 ...

Aiya....咁真係辛苦媽媽同BB宜家有無其他方法?

首頁

尾頁

跳至