自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

珍珠宮

Ms.cheung 發表於 18-10-22 09:54
好多男人都唔夠細心,
我地去旅行,我會自己plan 行程、幫佢check 證件,幫佢袋埋銀包,費事佢整唔見,基 ...

您地老公是否女人堆長大的?

禁止訪問

珍珠宮

eggcarol 發表於 18-10-22 08:15
我對左老公20年,只會更互相欣賞同愛大家。
我唔明D女人生左B後點解睇老公咩都唔順眼,覺得老公冇常識低能 ...

因為生完小朋友,好多事會浮出來。只有有一個粗心大意,没有常識的老公才會明白,不是包容咁簡單。

男爵府

每個人做事嘅手法唔同,你老公咁大個人我覺得你鬧佢係你控制唔同自己情緒。你有建議你可以善意地表達,因為佢負責做嘅事佢有權用自己方法完成。如果真係整親BB 當然係佢唔啱,但而家佢嘅方法未必會整親BB,佢無必要俾你鬧左先,而你想件事好可以建議或提醒。換轉角色,你想你老公話你無知無用同kai 嗎?得罪講句,家庭得不到和諧的原因可能是因為你eq低,而唔係你老公kai.

親子皇帝    發表於 18-10-22 10:31

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

mocha20150323 發表於 18-10-22 08:31
係嫁,我都明白自己都有難頂ge事。所以有時都會嗲下佢,同佢講自己性格唔好多謝佢包容之類,比完屎佢食再 ...

你張"咁多野"歸納為同一範疇,咁成為"同類野"會唔會好d少左d?

樓上jm 講得啱架,男人同小朋友一樣係要慢慢教,你愈鬧佢佢愈抗拒,初初原本都知自己唔啱,後來就會變成覺得唔啱果個係你。

尋日我仔唔識"放棄"造句問我,我話你咪講一樣野你點做都唔得所以放棄囉!佢話我諗野應該正面d , 應該講"但我不會放棄", 我話係喎你咁好嘅諗野咁正面嘅!?佢話老師都會咁教啦,話我地罰我地比練習我地都叫我地唔好諗得咁負面,應該正向思維,老師係"提醒", "訓練", "鼓勵"同"支援" 又係喎,笑死我

你多d 提醒及訓練你老公,做得好就鼓勵佢,做得唔好唯有你支援佢啦

兩公婆一世流流長,會有好多 project 一齊做,有時睇電視都領略到一d 野,我睇amazing race 時會好佩服d 參賽者諗野好正面, partner 做錯左佢唔會怨,反而會鼓勵返做錯事果個。其實兩公婆相處都係一樣,你都可以咁做,呢d 先係真正既考驗。

珍珠宮

mocha20150323 發表於 18-10-22 08:40
謝謝,我嘗試下唔好直鬧

是呀!自己想辨法,减少冲突

如我自己,請陪月,請工人,做FTM, 女大個些才去旅行。訓練個女好過教佢,話佢。生一個够了。過了小朋友出世頭幾年,就越來越好,加油!

珊瑚宮

時間耐左正常啦!但唔有反感感覺就ok

珍珠宮

ash_yehyeh 發表於 18-10-22 09:53
我都覺得我老公好kai成日忍唔住鬧佢,佢比我鬧開,我唔話佢話反而唔慣

我小朋友三歲未夠,C6叫 ...

-

別墅

睇左幾頁,覺得搞到家庭氣氛好差嘅似係樓主
睇開D啦

水晶宮

bbc2018 發表於 18-10-22 10:21
因為生完小朋友,好多事會浮出來。只有有一個粗心大意,没有常識的老公才會明白,不是包容咁簡單。
...

我生左2件,完全冇呢D感覺,20年越來越愛。

男人粗心大意好平常,天性如此。唔明白點解小孩出生就要逼D老公突變成湊仔聖手、根本唔合理。旅行証件我keep的,老公負責保護我同小朋友、識比錢已經非常好!
我覺得男人功能唔係做家務或是幫小朋友換尿片保管証件之類。2公婆互補長短先正確

親子皇帝    發表於 18-10-22 10:49

珍珠宮

jeannietsui 發表於 18-10-22 08:42
對一世嘅人
多欣賞
少抱怨

-

水晶宮

eggcarol 發表於 18-10-22 10:37

男人粗心大意好平常,天性如此。唔明白點解小孩出生就要逼D老 ...

我成日係街,見到D女人帶住小朋友鬧個老公,鬧既原因係關於個男人唔識睇住個細路。我成日都好想攞塊鏡比個女人照、同佢講,知唔知當街鬧老公、D人晤會覺得你好威猛、只會覺得成件事好核突。將來個老公有小三真係唔好問點解

親子皇帝    發表於 18-10-22 10:50

珍珠宮

eggcarol 發表於 18-10-22 10:37

男人粗心大意好平常,天性如此。唔明白點解小孩出生就要逼D老 ...

因為有些男人無常識

男爵府

陪月勳章

mocha20150323 發表於 18-10-22 08:13

好似琴晚咁,推bb車,遇到梯級,雖然只係一級,但都 ...

嘩...真係身同感受..... 同我C6既tone一模一樣.... 我會星把佢!!!

珍珠宮

環保接龍勳章

mamasprits 發表於 18-10-22 08:05
蘭因絮果
睇如懿傳就會明

我都睇左如懿傳, "蘭因絮果"呢四個字, 真係要結左婚好耐, 深深體會變左熟悉的陌生人, 嗰種無奈及心死!!

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

禁止訪問

子爵府

bbc2018 發表於 18-10-22 10:41
吾少老公老咗是掉轉。
會管您家頭细務做得吾好。記得到時要包容啊!

唔駛等到老左呀
我老公而家就已經會嫌我做得唔夠好
男同女嘅構造大不同
無所謂啦
小事黎啫

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

你老公肯幫手都好吖,
只係未夠細心嗻。
嘗試發掘丶欣賞老公的優點。
可能你擅長照顧小朋友,
佢擅長賺錢養家,
各司其職就好啦。

禁止訪問

男爵府

陪月勳章

bbc2018 發表於 18-10-22 10:21
...

包容唔係咁包容法囉, 明知係有問題, 想佢改先同佢講囉, 對不對?

自己一個人真係bear唔到咁多野上身, 佢都係bb既爸爸, 有責任要照顧好, 我會覺得好多野要去改變, 因為係對自己小朋友既愛同責任

每次同個女出街, 我C6例唔會保護好個女, 成日由得佢俾人撞到, 因為佢行後面, 我以為佢會幫手睇實, 但唔係囉, 佢會怕阻到人地行/自己一個人hea行/打住機行......講極都冇用, 咪自己小心o的囉

有一次, 去supermarket買雞蛋, 依家o的蛋盒真係薄左好多, 大力o的都會整爛o的蛋, 你拎上手已經知個盒有幾"厚", 去到cashier佢先放左盒蛋上去, 點知佢又放左o的重既野o係盒蛋上面, cashier見到你整爛左盒蛋一定唔會俾你換, 叫佢以後唔好咁做, 佢就N咁多句回敬同反駁, 佢覺得自己冇問題, 我話咁得喇, 以後我自己去supermarket得喇, 已經唔想同佢嘈.... 呢o的野我仲未包容到, 真係俾o的時間我去"接受"

首頁
23456...9

尾頁

跳至