自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆 mocha20150323 的帖子

仲問你點解添

大宅

jeannietsui 發表於 18-10-22 08:42
對一世嘅人
多欣賞
少抱怨

睇到相敬如賓四個字,不禁眼濕濕,因為人永遠對最親近嘅家人最難做得到尊重對方,我都學習中,你爸爸講出最重點果句

男爵府

回覆 mocha20150323 的帖子

其實有左bb後係多野嘈左,大家都係新手父母,只可以互相遷就忍耐,當bb大左後又會煩其它野,不過真惜眼前人,男人粗心大意者,但都係錫bb既。

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章

mocha20150323 發表於 18-10-22 08:35
多謝,我嘗試常常記住,希望可以改變家庭氣氛,比個充滿愛的家比小朋友成長。
...

你都係“為左小朋友“
好多人最後就係“為左小朋友“而保住頭家。
唔好本末倒置:兩夫婦先係家庭既基礎!

子爵府

可能我地選擇唔生小朋友,我同c6 越一齊得耐,c6越對我好,因為我地都只有對方,唔洗理其他人。

男爵府

umama 發表於 18-10-22 16:53
你都係“為左小朋友“
好多人最後就係“為左小朋友“而保住頭家。
唔好本末倒置:兩夫婦先係家庭既基礎!

係!
最後同係相依到老係邊個?小朋友大左就有頭家!

公爵府

回覆樓主:

我雖然冇小朋友,但c6真係會激到自己彈起,我老公個書房衣櫃啲衫褲,襪,底底,重來咁多年都係咁亂,四圍飛,呢度一件,果度一條底底……咁多年,係每一次洗完衫收衫幫佢摺番好放番入櫃,唔夠3日,就一地一櫃咁跌晒出黎,咁多年,平均每洗完一次衫,摺衫擺番入去佢度時,就會幫佢摺一次擺番好,但3,4日又黎料,由以前鬧,話,平心靜氣講,都講過過億次,依然係咁……我果時唸,我前世是否欠左佢,佢係咪要罰我幫佢摺衫……?
我決定放棄,唔再鬧,唔再話,而家學佢囉,收完衫摺番好,佢亂果啲唔幫佢摺,就咁一堆咁放入去就算……!

公爵府

pp_pp1021 發表於 18-10-22 17:08
我雖然冇小朋友,但c6真係會激到自己彈起,我老公個書房衣櫃啲衫褲,襪,底底,重來咁多年都係咁亂,四圍飛 ...

可能c6太依賴我,屋企大小事務都係我管,佢連自己個銀行網上pw都唔知……屋企既交既所有費用,包括佢自己既信用卡都係每個月由我去處理(當然佢出錢,我出力),佢係完全唔理,可能咁多年都係我攪開,所以佢唔理! 佢連洗衣機都可以完全唔識開,真係嘔白泡!
passport 係由我保管,即使出去玩佢一用完我就會問佢拎番,全程由我袋!

好彩屋企既清潔係佢做,唔洗我做,佢話我清得唔乾淨喎,咁仲好啦!我現在唯有包容,咁樣對佢對自己都開心啲,起碼佢都叫做有優點呀~

公爵府

mocha20150323 發表於 18-10-22 08:00
睇到朋友share 呢張圖好感觸,對耐左,對樹木也有感情,但點解我對住個老公只會越黎越不滿,成日覺得佢好ka ...

點解你同我的感受一樣,佢有d吾好嘅性格越來越嚴重,我好吾鍾意

男爵府

mocha20150323 發表於 18-10-22 08:00
睇到朋友share 呢張圖好感觸,對耐左,對樹木也有感情,但點解我對住個老公只會越黎越不滿,成日覺得佢好ka ...

好sad,所以感情係需要經營

男爵府

yanau 發表於 18-10-22 08:28
千世修來共枕眠
#利申我冇任何宗教信仰,但呢句話好啱
#互相尊重

同小三都可以共枕眠喎!這一句我已對它有質疑了!
發覺只有離開幸福, 才能看清幸福, 但代價總不低, 但是,沒有錯過, 又何嘗會知道什麼是對的.

珍珠宮

魚兒小寶貝 發表於 18-10-22 09:07
明x 1000000

我仔冇比老公整死算佢命大

雖然我冇bb,但睇到呢個想覆 “洗完掠衫褲腳,襪等仲係捲住或仲有條底褲喺入面”

我件都係咁,所以我係尤佢卷住咁long,卷住咁摺,特別係d t恤,永遠都係反轉摺

當然佢long我個d都係咁,但我會整返好的己嗰d

子爵府

starrymama 發表於 18-10-22 13:34
如果只係一級,凌空前面兩個碌,轉身搬bb車, 我覺得ok, 唔會為個一級整平架b車.

凌空前面但成架車平衡都ok,但佢唔係,成架車係向下。都成45°角。

我老公係想湊bb ge,佢錫bb嫁,不過思維非一般人正常可能真係男人都係咁。

男爵府

回覆樓主:

我都頂唔順我c6.日日夜夜都淨係打機,家務唔做,飯唔煮。我搵得少過佢但又要ot,返到屋企又要做嘢。。。不過有時諗返,自己都有難頂嗰面,佢都冇投訴。。。打個和就算啦。。

用戶要求終止服務

講咗我想講的,自從有小朋友後,對老公係唔順眼,咩事都做得唔妥當,同樣,都覺得自己好煩,日哦夜哦,好似怨婦⋯
我未學到呢度jm咁高EQ ,不過盡量收斂,希望大家一家人都可以和諧相處

伯爵府

回覆樓主:

我同我老公頭嗰八年都好sweet既, 但生咗小朋友之後… 我將bb放大咗… 張老公冷落咗… 睇老公所有嘢都唔須眼, 甚至乎覺得個老公存在,在家都冇意思。 我小朋友係特殊小朋友, 我更加擺時間在小朋友身上。
但日子久了… 小孩會長大, 小孩有自己嘅人生, 我發覺陪我終老嗰個係我老公… 小孩成長期間我有好多嘢都好難頂, 我會發脾氣 ,其實我老公係忍緊我。
婚姻大家係互相包容同維繫… 呢個就係人生。

男爵府

回覆樓主:

對住老公,女人都會expect佢點點點,做錯/做唔到,所以會失望,多次之後,甚至絕望。

對住棵樹,唔會有咩期望吧?所以就唔會失望囉!

根本冇得比,唔好多想了,搵嘢嚟令自己唔開心。。。

子爵府

mocha20150323 發表於 18-10-22 08:23

因為佢真係無常識+低能其實我未生b前都 ...

我好明白你!我老公都係拍拖時訂曬package 去旅行,點知原來passport expired, 我以為可以包容佢;但最慘係結埋婚生埋仔都冇進步,要照顧小朋友已辛苦,想佢幫下手,點知佢諗嘢吾會多一步,所以我成日要諗埋指揮佢幫手;日子久了,真的好攰好攰,但無論我點明示都一樣
逢勸你吾好生多個,情況只會更恐怖!

大宅

我明,真係好豬隊友,同佢講仲要話我鬧佢,好無言

複式洋房

bbc2018 發表於 18-10-22 10:47
因為有些男人無常識,但又會覺得你吾合理,掉轉頭覺得您有問題,才激氣。
其實我懷疑有些男人是有阿氏保加 ...

哈哈! 原來i am not alone!!

首頁

尾頁

跳至