自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

沒有請工人的經驗,聽說請回來第一天setup的rules好重要。需要哪些rules要講清楚?有沒有jm可以分享,謝謝

大宅

回覆樓主:

論盡家傭版有好多指引給你參考

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

論盡家傭版置頂《僱傭天書》po可供參考

JD930    發表於 18-10-23 16:59

男爵府

iconmama 發表於 18-10-22 08:54
論盡家傭版有好多指引給你參考

多謝

男爵府

Poyau 發表於 18-10-22 09:07
論盡家傭版置頂《僱傭天書》po可供參考

多謝!我去拿天書來看看

水晶宮

回覆樓主:

點set都唔係問題,首先係點對工人,我家用了三個,一個做8年,一個四年,一個兩年全部都完約,而家仲會上來探我,可能我自由度較大,講明做晒我啲野我就唔理

JD930    發表於 18-10-23 17:00

寶石宮

2023年兔年勳章

eleven123 發表於 18-10-22 09:25
多謝!我去拿天書來看看

不用客氣

珍珠宮

eleven123 發表於 18-10-22 08:46
沒有請工人的經驗,聽說請回來第一天setup的rules好重要。需要哪些rules要講清楚?有沒有jm可以分享,謝謝
...

絕對是!否則你之後很難管理她,一定要set up 例如timetable ,守則之類。

wcpcelia    發表於 18-10-22 15:10

男爵府

iamlazy 發表於 18-10-22 09:32
點set都唔係問題,首先係點對工人,我家用了三個,一個做8年,一個四年,一個兩年全部都完約,而家仲會上來 ...

可不可以share工人的task list?一個小朋友k1,上午英語班,下午幼稚園,工人其實好大空間。不知道如何分配工人工作……我只希望大家agree一個工作內容,做好之後她就可以自由支配時間。

男爵府

Moonlight819 發表於 18-10-22 09:48
絕對是!否則你之後很難管理她,一定要set up 例如timetable ,守則之類。

需要把工作內容做成一個timetable,具體哪個時間做哪項內容嗎?

子爵府

我以前會set個工作表比工人例如每日一定要掃地拖地,每星期一全面清潔廁所,逢星期五換全屋牀單.....

另外有個家規表列明唔可以在外過夜,唔可以單獨留小朋友在家,打小朋友及偷竊一經發現會報警....

有時要先小人後君子,每個家庭需要都唔同,只要合理的不妨多寫。

男爵府

丫頭 發表於 18-10-22 11:02
我以前會set個工作表比工人例如每日一定要掃地拖地,每星期一全面清潔廁所,逢星期五換全屋牀單.....

另外 ...

多謝!好有用。我就是想把這些列明,講清楚,如果遵守的好,皆大歡喜

男爵府

丫頭 發表於 18-10-22 11:02

另外 ...

之前看tvb古裝講家規,現在發現的確有存在的道理

寶石宮

2023年兔年勳章

eleven123 發表於 18-10-22 11:55
之前看tvb古裝講家規,現在發現的確有存在的道理

家有家規 先小人後君子

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

最好有, 個人寧願先小人, 後君子, 大家講清講楚好好多

JD930    發表於 18-10-23 17:00

水晶宮

eleven123 發表於 18-10-22 10:44
可不可以share工人的task list?一個小朋友k1,上午英語班,下午幼稚園,工人其實好大空間。不知道如何分 ...

你咪set幾點要出門上英文班,幾點返學放學,每日邊個時間做咩,如拖地買餸煮飯,幾耐抺窗廚房等

男爵府

回覆樓主:

其實有小朋友,好難跟到time table,亦驚佢為咗完成啲task,忽略安全,所以我個time table好彈性,啲嘢都係大概幾時做,冇俾好實在嘅時間。

你要考慮每日都有嘅家務(拖地、掃地、洗衫。。。),定期要做嘅家務(換床單、洗廁所。。。),再加入接送返學放學/興趣班等。

家規就睇自己有咩接受唔到為主,我就同姐姐講工作時間要紮起啲頭髮,唔好化妝,唔好搽指甲,唔好噴香水,放假佢做齊都得。仲有不論我哋定佢本人,安全第一。我姐姐好唔細心㗎,煮嘢啲煲蓋好多時都有啲窿散蒸氣,好熱㗎,提好多好多次要向牆,唔係灼傷,佢係冇呢啲安全意識。

另外我有講唔可以錫小朋友。

珍珠宮

減齡達人勳章

用excel 做個表,寫清楚每天咩時間要做咩!唔好諗住工人會自動波,你要先小人 後君子,免日後後悔。
不過最重要互相尊重,比時間大家互相適應,開始一定要清晰,佢做錯一定要出聲

男爵府

回覆 eleven123 的帖子

要睇番姐姐有無經驗
我無rule比姐姐
如果有地方做得唔好先會出聲

男爵府

careycarey 發表於 18-10-22 23:08
其實有小朋友,好難跟到time table,亦驚佢為咗完成啲task,忽略安全,所以我個time table好彈性,啲嘢都係 ...

多謝,好有用

首頁

尾頁

跳至