懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

想請教而家應該有左6-7week, 但由上星期開始個胃好辛苦,胃口好差,日日都口淡淡,咩都唔想食,連之前好鐘意食薯條薯片都無興趣,日日一起身已經覺得個胃好頂,好多氣咁,好似食濟左咁,飲水又覺得反胃,我已經夜晚榨橙汁飲睇下會唔會舒服啲但都係咁😭好唔開心呀 請問大家有無試過咁 自制啲野飲野食會舒服啲? 我連酸梅都唔想食😭
或者睇醫生會唔會開啲開胃藥? 謝謝🙏🏻

男爵府

Meemeemum 發表於 18-10-22 09:26
想請教而家應該有左6-7week, 但由上星期開始個胃好辛苦,胃口好差,日日都口淡淡,咩都唔想食,連之前好鐘 ...
胃漲係食易消化嘅固體食物如梳打餅或蘋果較好,我之前仲淨係食粥飲湯,原來液體反而會增加胃嘅負擔,因為身體變化會減慢消化系統。實際我唔識解釋,不過飲少啲湯水真係舒服咗。唔好介懷正餐,主要少食多餐,我唔鍾意梳打餅,買嘉頓麥芽酥。慢慢試吓邊種食物啱口味,加油啊!

大宅

試下梳打餅,聽講可以吸氣,冇咁頂
我都飲唔到水,特別暖水好反胃,加幾片檸檬落水就飲到

食唔落就唔好格硬食啦,唔洗迫自己,加油!

大宅

我都大約6wk倒,我食到野,不過食完就好唔舒服,又唔可以食太飽,但又成日好肚餓,個感覺好奇怪我第一胎都無試過咁

民房

回覆樓主:

我宜家8週,由第6週開始個胃已經脹,咩都唔想食但又肚餓,醫生叫我食梳打餅,可吸胃酸, 盡量唔好食有湯既麵,會加重胃既負擔,到宜家個胃都成日唔舒服架,但好快過,大家都要加油!

別墅

多謝大家回覆
而家感覺真係好無助 特別開飯時 如果聞到屋企飯餸味已經好想嘔
食唔落野又怕bb無營養
但夾硬食落去又十分難受
你們會有胃酸分泌過多感覺嗎?

男爵府

Meemeemum 發表於 18-10-22 12:52
多謝大家回覆
而家感覺真係好無助 特別開飯時 如果聞到屋企飯餸味已經好想嘔
食唔落野又怕bb無營養 ...

BB 頭3個月靠自己營養囊唔駛太擔心
試下食d 梳打餅吸下氣
小食多餐 食到咩就食咩就ok

大宅

想請教而家應該有左6-7week, 但由上星期開始個胃好辛苦,胃口好差,日日都口淡淡,咩都唔想食,連之前好鐘 ...

我都12周了。同你一樣,六周開始沒胃口,嘔 胃酸過多,唔知幾時可以食得落飯!不過我成日煲粥食、還OK,瘦肉,豬筒骨煲

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

我覺得真係可以嘗試下少食多餐,試多幾隻食物睇下邊隻自己比較鐘意食

大宅

多謝大家回覆

我都係,唔可以埋檯食飯,見到、聞到飯送味已反胃。唯有夾少少落碗行開食。

大宅

我果陣16w之前都係無胃口嘅,見到咩都唔想食,無論以前幾中意食嘅嘢都好,都係食唔落。不過過左16w之後胃口就好咗la.

別墅

我都係6week左右,成日都會覺得個胃唔舒服,多胃氣,又會胃痛喇住喇咁,感覺好差好辛苦
有時明明係肚餓,但見到平時鐘意食既食物 又會冇胃口,食兩淡就唔想食

別墅

kayi1030 發表於 18-11-1 16:48
我都係6week左右,成日都會覺得個胃唔舒服,多胃氣,又會胃痛喇住喇咁,感覺好差好辛苦
有時明明係 ...

我到而家都無改善過 仲愈來愈難受⋯
有時同同事食飯 未入到餐廳已反胃 野食上埋檯時直情想嘔 食都食唔到1/3...!但又唔比得同事知😭😭
屋企飯又係

好灰

洋房

多謝大家回覆

我完全明白呀。。。一啲都唔想食屋企嘅飯

別墅

bossmak 發表於 18-11-1 18:59
我完全明白呀。。。一啲都唔想食屋企嘅飯

最慘我奶奶唔知⋯我唔敢話聞到佢啲餸已好想反胃

洋房

Meemeemum 發表於 18-11-1 19:11
最慘我奶奶唔知⋯我唔敢話聞到佢啲餸已好想反胃

一樣(emoji)(emoji)(emoji)

珍珠宮

多謝大家回覆

好明白亞,都係盡量食囉

首頁

尾頁

跳至