1-3歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

Poo得好勳章

BB唔肯食飯,會唔會係因為覺得d飯好硬好乾?除左可以將D飯煮爛D,仲可以在飯面倒少少奶,咁有D奶味,D飯又可以濕少少,佢食落唔會咁乾。

複式洋房

lingsausau 發表於 18-10-25 16:00
回覆 Cacaca2017 的帖子

岩呀,味道吸引唔到小朋友,就唯有在外表著手,造型飯菜同得意餐具都是好提議,不 ...

你一講造型飯我諗起我個fd整呢d俾佢仔食~
真係得意好多同吸引呀!

大宅

正係飲奶我都覺得唔得,只系好想知道奶可唔可以代替飯?其他固體食物魚,肉,菜,瓜我第日都會照俾佢試,咁樣,營養唔知夠唔夠?宜家BB飲奶多,佢poopoo ok, 腸胃ok, 又冇乜病痛,體重身高又達標,我諗keep住飲奶係補充左佢唔食固體而需要的營養。

大宅

回覆 hungboey 的帖子

奶當然有佢嘅營養價值啦,唔係點會出到4號奶粉,寫明3歲以上適用,即係無歲數上限,所以我都係睇小朋友食固體情況,自己再決定補幾多奶

大宅

回覆 lingsausau 的帖子

我都有試過咁樣!! 倒左d奶加入飯面呀🙌🏼 有佢鍾意嗰陣奶味,氹到佢食飯仔,食量都睇到有分別

複式洋房

hungboey 發表於 18-10-26 17:37

正係飲奶我都覺得唔得,只系好想知道奶可唔可以代替飯?其他固體食物魚,肉,菜, ...

你小朋友飲咩牌子奶?
最近想幫我個女試下其他奶粉,
食開個隻成日要搵貨好麻煩,
問左D朋友,但想再收集下意見~

別墅

Poo得好勳章

其實樓主可以放哂小朋友既電,等佢好肚餓時候,攞一碗好香好多色彩既飯俾佢睇,同佢一路食一路玩遊戲,我餵飯時話飛機要降落啦,BB好自然張開個口食ma…..食完碗飯又俾份禮物仔佢,佢不知幾開心,照顧佢地好多時就係各方配合慢慢改變佢地啦. 加油呀!

複式洋房

要留意下BB食飯之後D便便有無硬呀臭呀,驚佢腸胃未適應,
消化唔到
如果係咁,可以試下小食多餐,每餐都搞下唔同花樣。
佢覺得得意好玩,不知不覺就會食多左

別墅

大宅

我幾個都飲美素,講真,第一個時,都唔知揀邊隻牌子,都係周圍問朋友用邊隻,用落,佢地都好鐘意飲,味道不太甜,營養夠,個個都食到肥施大隻,even我細女有濕疹,試過都冇乜問題,所以我冇轉過其他牌子。

別墅

Poo得好勳章

樓主係唔係全職媽媽?如果唔係,小朋友通常俾老人家睇,老人家好鐘意係正餐以外,俾雜糧俾小朋友,好似湯、果汁、餅呀,我屋企兩老就係咁,小朋友成日食,飽哂啦,飯無味果D唔肯食,臨訓又會飲支奶,甜甜地佢地仲岩。

大宅

回覆 hungboey 的帖子

唔食飯仔都係暫時性姐,只要佢哋飲完奶,日日都有便便,無咩病痛,生長線又喺個range入面,咁咪證明佢哋吸收到奶嘅營養囉☺

大宅

我囝囝飲美素佳兒呀,貨源非常穩定,仲成日有玩具送😍😍慳返唔少

大宅

養成小朋友食正餐係一件好重要嘅事,最好少食零食,可以用水果代替,健康得多啦

複式洋房

回覆 yanyan_625 的帖子

原來係咁~唔知係咪隻奶粉唔岩飲
而家轉左全奶粉後呀B多左眼屎
可能係太熱氣?
等我都試下先美素先🙆🏻‍♀

大宅

大宅

yanyan_625 發表於 18-10-24 14:45
回覆 hungwunwun 的帖子

我囝囝果時都唔肯食飯嫁,只係肯飲奶,仲要指定一個牌子,其他牌子都唔肯飲&#1285 ...

想問你囝囝飲奶係咪飲足5餐?依家幾歲呀?我囝歲半都淨鍾意飲奶唔食飯,唔知佢想飲奶飲到幾時囉。

伯爵府

hungboey 發表於 18-10-22 09:53
細佬14個月,宜家仍然主要食粥及米糊,早晚飲奶,但我想佢開始食飯,俾佢試過,但每次都係食兩啖就唔食,搵 ...

唔好煲咁硬,煲d爛飯比佢食下

大宅

babywb 發表於 18-11-7 18:58
想問你囝囝飲奶係咪飲足5餐?依家幾歲呀?我囝歲半都淨鍾意飲奶唔食飯,唔知佢想飲奶飲到幾時囉。
...

我囝囝3歲lu
果時大約4-5餐左右啦
因為中間都會俾水果佢食
都唔急得黎嫁
佢地大大下就會好d

珍珠宮

一開始要煲爛飯仔,比粥硬少少,等佢慢慢過渡

首頁

尾頁

跳至