自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

開心吸收勳章

yan12 發表於 18-10-22 11:25
回覆 SUKI20062014 的帖子

我係一名港式師奶,陰唔陰謀唔想理

唔好俾別人的黑暗諗法感染到.雖然見到D唔合理的事情真的好火滾.但系再滾都無用.世界依然在行緊.但愿情況唔好越來越差就好.

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

babybeauty 發表於 18-10-22 10:52
想知道依家係咪咁嫁.

雙程證咋

大宅

細姐姐 發表於 18-10-22 11:21
我見過,個女嫁港人,申請亞媽嚟幫手凑仔,每次批3 個月,刭期返鄉下,再申請,過幾日又嚟過,咪好似長住 ...

我c6朋友個b6老婆就係咁,叫個b6外母黎湊孫,話就話每次3個月,根本就長住,而家佢屋企整埋間房比外母,佢只識講鄉下話,我連同佢用普通話都溝通唔倒

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

SUKI20062014 發表於 18-10-22 11:21
唔確定的唔好亂講吧.
大陸而家唔會好似以前甘亂來的啦.而且也講明系直系親屬才可以申請探親簽證.
一味話要 ...

係囉,我親戚唔少大陸老婆,香港生子,佢地的父母冇港藉,最多探親3個月幫手坐月

珊瑚宮

但我想說大陸人都好過南亞

男爵府

開心吸收勳章

rean_chau 發表於 18-10-22 11:19
親兄弟姊妹果啲係有三個月探親居留 辦呢個證要親身返大陸同申請者一齊搞, 批係容易, 但搞就要時間同手續.

...

原來親兄弟姐妹可以申請探親的哦,我都是剛剛知道這樣的呢.

男爵府

回覆 SUKI20062014 的帖子

冇特別火滾,只係好可惜。有時覺得生左小朋友好似害左佢,要替佢擔心將來冇屋住,我地而家都咁樣,何況十幾廿年後
我唔記得囡咩年出世,樓下幾間藥房買美素奶粉,冇貨留電話比佢,其中一間竟講明聽日會返兩箱,你要幾多?咁我自用當然只要一觀(冇諗住咁誇) 個人話有人要曬一箱,分完後有先會call我,當時未有限奶令的

仲未計撲學位,我已經覺得普通happy school有人收就得喇,竟然交左6間只有1間in,唔知關唔關事啦…接放學想搵個港媽傾下計係好難既事

公爵府

babybeauty 發表於 18-10-22 11:22
咁大陸老婆D爸爸,媽媽呢?都係可以留香港三個月?

咁如果大陸老婆攞左身份證, 咁佢係有咁權利申請佢親人黎三個月.... 三個月果啲係旅遊簽證...

男爵府

回覆 Happyhappylive 的帖子

一部份,有啲南亞人真係好有禮貌,住樓上樓下,廣東話學得好流利,開頭打招呼見你唔太想理,再撞到會繼續打招呼,慢慢打開話題,老婆好努力搵工,係感受到佢地好想融入香港
當然有啲好冇禮貌,連眼神都唔友善既

伯爵府

回覆 yan12 的帖子

我都仲記得個時沒奶粉.... 真係要搶... 的日子...
我都係放學有時接阿女,,,, 咩話.... 多數都係大陸媽媽....

都有港媽... 但唔太多去接放學...

水晶宮

SUKI20062014 發表於 18-10-22 11:21
唔確定的唔好亂講吧.
大陸而家唔會好似以前甘亂來的啦.而且也講明系直系親屬才可以申請探親簽證.
一味話要 ...

c6家姐嫁咗過加拿大,幾年後就申請到父母同兩個細佬過去,我諗啲加拿大人心諗「有冇搞錯溝淡晒」

大宅

依家香港形勢就係大陸人來港住,你地香港人就撥去大灣區我地本土香港人係好慘架喇,但有咩辦法吖!
依家仲提倡青年人去大灣區創業,政府有哂計劃架。
自從回雞之後,香港真係迫左好多,搭車又多人街又多人.....

男爵府

如果個男人娶大陸老婆又是獨生子女話、可申請父母來港定居,再申請公屋!我做零售,識一個人糸咁

男爵府

上個月去中旅社續回鄉証

有好多放棄左大陸戶籍嘅人坐係度等回鄉証

有2個人教佢地填form~~

水晶宮

唔確定的唔好亂講吧.
一味話要 ...

但好多快證、我識人成日落黎購物

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

babybeauty 發表於 18-10-22 11:39
回覆 yan12 的帖子

我都仲記得個時沒奶粉.... 真係要搶... 的日子...
港媽... 但唔太多去接放學...

接放學時間, 港媽一般未放工.

"女" 人做牛做 "馬" => 媽

大宅

babybeauty 發表於 18-10-22 10:52
想知道依家係咪咁嫁.

我覺得係,我見上一代,父娶母,上面生下五六個仔女,依家就全部做晒香港人,D新抱女婿又可以申請來之港

伯爵府

回覆 wai9878 的帖子

真係有呢件事....
我就係想問... 我見有個大陸女人嫁來香港... 佢D話都唔正..當然知佢來香港只係幾年啦... 但係佢父母住係公屋... 所以我咪好奇怪點解咁....

我諗...如果大陸媽媽的媽媽以前嫁來香港,,, 咁起碼D話都好D.. 但係佢媽媽的媽媽仲好勁大陸話...

原來得一個仔,或一個女,嫁,聚大陸人係可以申請父母來香港???? 咁D公屋永遠都係佢地優先...

複式洋房

睛靈勳章

kaman0617 發表於 18-10-22 11:00
我只知道香港有親戚,申請通行證來港會快D同逗留香港時間長D...

中港婚姻,老婆家人正常探親三個月!現在多了雙飛,感覺又唔同著!

伯爵府

回覆 ivory0915 的帖子

當然啦... 我自己都係休息先去接小朋友...
不過,真係好多大陸媽媽去接小朋友....

首頁
12345...7

尾頁

跳至