有冇人試過用芫荽幫小朋友沖涼止痕?

sunnypoon
|
上網睇話有啲人用芫荽幫小朋友沖涼可以止痕,係咪真係有用?
我要做媽媽
|
未試過,但係點解bb咁痕?如果系天氣太乾燥既話就建議你搽cream,唔系既話都係建議你帶佢去睇醫生喇
lawgabbi
|
呢d民間偏方,信就有用,唔信就無用
RubyYu07
|
要搞清楚係乜原因會咁痕先
bchuma
|
sunnypoon 發表於 18-10-22 11:00

我之前睇一個post都係,咁講,不過我無試過
bchuma
|
lawgabbi 發表於 18-10-22 17:09
呢d民間偏方,信就有用,唔信就無用

係咯我都係咁認為
CaTHycth
|
我之前都有試過,覺得一D用都無
maynice
|
我覺得都係科學啲好啲~~如果真係咁有效,就唔洗出咁多款藥膏啦
GCHK
|
小朋友就未聽說,但係大人就有同事試過
當當豬
|
其實小朋友如果皮膚好痕,你幫佢做好保濕就已經幫左佢一大半,沖涼個時水溫唔好咁高,同埋搽返BB用得嘅潤膚露就已經OK
|

Hellosunnypoon!都聽過坊間有媽媽咁做,不過效果係因人而異,未必個個適合。皮膚痕一般因為皮膚乾燥,沖涼時留意水溫唔好太熱,沖涼後幫BB搽厚厚嘅(天然無色無味)乳霜保濕,輕輕按摩可以加強滲透吸收。請問BB皮膚痕之外,有冇紅疹?

sammiso
|
未聽過,未試過,得唔得嘅?
Kayun1212
|
當當豬 發表於 18-10-24 16:02
其實小朋友如果皮膚好痕,你幫佢做好保濕就已經幫左佢一大半,沖涼個時水溫唔好咁高,同埋搽返BB用得嘅潤膚 ...
啱呀...我仔用緊QV隻moisturising cream, 皮膚比起以前好左
noodleTT
|
聽過話有濕疹可以煲芫荽水沖涼, 但未試過, 皮膚乾可以試PP baby隻cream, 幾潤的, 訓教都冇再R
hamsterma
|

未試過,都未聽過
sammiso
|
我聽過用金銀花煲水俾BB洗,未聽過用芫荽洗。
dogrush009
|
我仔試過,係可以止癢
藍尾巴
|
我女濕疹,芫荽加死海鹽浸浴對佢有效,但唔係人人岩