嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

唔知有無媽咪試過呢隻cream??

Organic Pharmacy
Anti-Infammatory Cream 濕疹乳霜

"有效止癢及消除紅斑,具消炎復原作用,濕疹皮膚適用。"

大宅

希望幫到你地啦, 但早晚搽一次, 跟佢指示, 一日搽2次, 唔駛搽太厚, 我0個支都用了好耐. 明天會涼一些, 大家都舒服0的.

原文章由 kleinpunkt 於 08-5-9 15:42 發表
我都擔心呀...

頭先已經撲o左去cwb買o左支avene cream喇...成百蚊o架

翡翠宮

好媽媽勳章

原文章由 kleinpunkt 於 08-5-9 16:52 發表
係呀, o的錢用下用下, 到月尾就發覺...

係喎, Jolo, 你個囝有返咁上下大, 有冇諗過去睇中醫? 定或者已經睇過?

係前幾個月, 睇過朋友介紹o既中醫, 當時發得好利害, 個中醫都叫我睇皮膚科西醫搽藥膏, 但盡量唔好食西醫開 d 藥水, 就可同時飲中藥... 個中醫重話, 要日日煲日日飲, 要一段時間先得....
我重一次過執左成星期藥, 點知加哂片糖, 甜o既都唔肯飲... 到依家都重有 4包係樹........

尋日囝囝無咩抓呀...
不過, 可能鼻敏感鼻痕, 撩損鼻裡面, 流到成件校服同底衫都係血... 嚇 c 老師呀.... .. 尋晚係佢訓左先睇到鼻鼻裡面, 腫腫o地, 今早咪帶佢俾醫生望望囉.....

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆 #13003 jolo 的文章

希望你囝囝個鼻冇乜事啦...

我尋晚搵o左o的0.9%鹽水清理o左亞b後頸o既傷口, 再搽repair cream, 今朝見個傷口都ok, 另外我o地又將佢件衫個領口加多粒鈕收細, 咁佢又冇咁易r到, 希望快o的復原哂啦...

別墅

咁多位, 你哋好呀
我想問下濕疹係點架? 我開頭以為bb條頸紅就係熱痱, 跟住聽人講熱痱係會有一粒粒, 但係我BB無, D紅好似人哋"括完沙"咁, 想問下佢依d係咪叫濕疹? 而家覺得佢臉仔開始敏感, 有時見佢"R", 半夜又成日起身(可能痕), 如果真係濕疹, 請問搽乜好呢? 昨日同佢沖金銀花, 頸果D痕退左D, 希望大家能夠幫到我, THX!

複式洋房

強烈建議:停用買自"日?城"拼圖字母膠墊,我囝囝原有嚴重濕疹,經兒科醫生提醒,竟然發現敏感源頭,就是該平時經常坐在上面,玩玩具、吃粥仔、食生果的膠墊,開始祇是懷疑,把膠墊收起不用,改用毛巾、冷氣被墊著地上玩,濕疹很明顯的改善很多,現時差不多完全痊癒了,前後不到十天。i

大宅

响荃灣川龍街叫聯昌的藥房可買到"嫩膚康:的,$38支!或者尖沙咀區好多間中西藥房也有,但最貴有間賣成$48支 !要問下價先啊!
此有中藥成份,不含類固醇的,我仔仔用咗可以控制到,不用搽hydroderma1%!

原文章由 soeries 於 08-5-8 23:22 發表
請問嫩膚康有無類固醇, 在那裡可以買到? 西田, 荷花, 萬0, 都無喎!?

大宅

我都買左?? 咁普通薄膠墊又得唔得? 拼字膠墊點解唔ok, 係成份有問題,定係清潔問題? 我定時清潔喎?

原文章由 asap2122 於 08-5-10 17:37 發表
強烈建議:停用買自"日?城"拼圖字母膠墊,我囝囝原有嚴重濕疹,經兒科醫生提醒,竟然發現敏感源頭,就是該平時經常坐在上面,玩玩具、吃粥仔、食生果的膠墊,開始祇是懷疑,把膠墊收起不用,改用毛巾、冷氣被墊著地上玩,濕疹很明顯的改善 ...

複式洋房

原文章由 soeries 於 08-5-11 09:17 發表
我都買左?? 咁普通薄膠墊又得唔得? 拼字膠墊點解唔ok, 係成份有問題,定係清潔問題? 我定時清潔喎?

我覺得係成份或制作過程中,加了某些顏料染色劑所至,你可試試看,停用膠墊一星期,bb的濕疹有無好轉,因每人體質不同,我只是論述我的經驗而矣。我bb的皮膚已回復正常。

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

由於回覆文章太多...所以要開PART 2了...各位靚媽請移玉手click去PART 2啦~

濕疹bb媽咪論壇 - PART 2

首頁

尾頁

跳至