0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Hello!

因為我想mix 埋身餵人奶+泵人奶+餵奶粉(只係夜晚果餐/出街時)

有無人試過work唔work?可以分享一下心得嗎~

侯爵府

我仔由出世到而家4個月都係咁, 半人奶B , 最緊要奶粉佢岩飲

子爵府

回覆樓主:

我係呀,不過你埋身bb肯唔肯用奶樽?肯用就冇問題,我fd埋身想補奶粉bb最初唔肯食,要轉牌子先食少少

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

都有好多系半人奶bb架,我都覺得最主要系隻奶粉同佢地夾得黎

複式洋房

pigpiglamlam 發表於 18-10-22 14:30
我係呀,不過你埋身bb肯唔肯用奶樽?肯用就冇問題,我fd埋身想補奶粉bb最初唔肯食,要轉牌子先食少少
...

我bb未出世啊(emoji) 但係我去醫院講座佢話唔好又餵人奶又俾奶粉 因為bb會混淆.....

子爵府

abkoitea 發表於 18-10-22 14:48
我bb未出世啊(emoji) 但係我去醫院講座佢話唔好又餵人奶又俾奶粉 因為bb會混淆.....
...

係ga,乳頭同奶咀點都有分別,如果唔埋身一開始泵就唔怕佢唔食奶樽,不過建議你試埋身先,始終埋身先會越食越多,到時唔夠再想辦法

複式洋房

pigpiglamlam 發表於 18-10-22 18:21
係ga,乳頭同奶咀點都有分別,如果唔埋身一開始泵就唔怕佢唔食奶樽,不過建議你試埋身先,始終埋身先會越 ...

我幾時應該開始mix 人奶同奶粉(奶樽)?

子爵府

abkoitea 發表於 18-10-22 19:28
我幾時應該開始mix 人奶同奶粉(奶樽)?

你應該先觀察bb食奶ge情況,如果夠食唔使補奶粉

複式洋房

pigpiglamlam 發表於 18-10-22 21:38
你應該先觀察bb食奶ge情況,如果夠食唔使補奶粉

明白! 但係因為我陪月會夜晚黎幫我,我點都要bump奶俾佢夜晚餵,同埋我聽說夜晚最後果餐係奶粉嘅話 bb會好訓d

唉~點算好呢~

別墅

我都係兩樣有比
BB出世偏細,喺醫院嗰陣啜得唔好,第3日變左石頭胸好辛苦擠先有幾滴,所以一直補奶粉,翻到屋企忍痛比老公按摩完鬆啲,但奶水一直都唔夠,如果埋身,要半個鐘一次跟本無機會休息
飲左2日上奶湯叫做多少少,但都係餵不飽BB每次都要補少少奶粉,夜晚想訓耐少少就一定要比奶粉

大宅

回覆樓主

我係全泵媽媽 bb習慣食樽
長時間去街就會食奶粉
不過如果夠奶 都係俾bb食多啲人奶啦
泵定放雪櫃 可以俾其他人幫手喂奶
我覺得無話奶粉定人奶飽啲
我bb都係準時4個鐘叫食

反而最煩揀奶粉 要夾bb

別墅

乳頭同奶咀是有分別,但不用擔心。我埋身加泵出來也有。

水晶宮

abkoitea 發表於 18-10-22 12:04
Hello!

因為我想mix 埋身餵人奶+泵人奶+餵奶粉(只係夜晚果餐/出街時)

其實呢。。。

個人經驗,出街如果帶BB的話最最最方便係埋身。當大家BB肚餓,人地仲座熱緊啲奶/ cool down 緊奶粉奶,埋身已經餵緊了。又唔使一袋二袋。

而,好老實,如果你有心想畀(多啲)人奶,啱啱生完嗰個月其實夜晚點都要起身,最最最好起身埋身埋奶,最能幫你增大到 max 奶量。就算唔埋身,都要三個鐘一次起身泵。咁你身體先會keep住造足夠嘅奶應付BB需要。如果你對人奶只抱做過就算嘅心態,咁你本身方法絕對OK嘅。但如果你有心做多少少,就真係要畀啲力。

至於你話已經請咗晚間陪月,點算呀?你夜晚埋身佢會唔會冇嘢做?梗係唔會啦。你餵奶前同後(甚至中)都好可能要換片㗎,人奶B大便好密。咁陪月就幫到你囉。仲有餵完掃風呢、紮包被、哄睡呢。如果你好攰,可以瞓住餵,請陪月幫你同BB墊好背脊,你餵嗰時觀察住你同BB,就可以保障BB安全,佢又有得食奶,你又有得休息囉。

晚上餵BB食奶粉等佢瞓耐啲,我第一胎時都試過呀,不過對我大B完全唔 work 囉,仲多咗功夫做,搵我自己笨。所以第二胎我都唔 bother 了。初生BB瞓唔耐並唔一定因為人奶/食唔飽,仲有好多原因㗎。

珍珠宮

一出世到四個月都係咁啊,無乜問題

大宅

回覆樓主:

我出街會餵奶粉,夜晚臨訓前個餐食奶粉,返工個日都係餵奶粉,其實我自己夠人奶俾bb, 係平時懶泵奶,所以由佢食奶粉

用戶要求終止服務

我都喺二樣架,bb就快2個月。要選擇唔好咁甜嘅奶粉

水晶宮

我係。
頭4個月大孖埋身
pump for 細孖
晚上奶粉
4個月後全奶粉

禁止訪問

禁止訪問

複式洋房

都要好睇自己個B點選擇。
我有埋身, 泵奶, 餵奶粉, 我仲要用2個唔同牌子既奶樽, BB都食得好好。
但我有朋友既BB唔肯埋身, 亦有唔肯用樽既BB。

首頁

尾頁

跳至