母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

大宅

我都係過來人,十分明白,我都餵左年幾,有時太辛苦你可以試下補奶粉

水晶宮

fayfayMAA 發表於 18-10-22 12:47
呀b啱啱出左世個零月
佢出世前我同老公商量過
為左呀b好都決定會係全人奶咁餵佢

都明白媽媽你好勤力,唔夠休息真辛苦!但你BB先出世個零月,未戒夜奶、兩個鐘食一次十分正常喎 。你知道嗎,其實佢初生呢段時間食得咁密,正正係幫你增緊奶!過咗呢段時間就想增都難。放鬆心情吧,只要BB夠濕片就係食得夠。太大壓力更會影響奶量㗎。

禁止訪問

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

未戒到夜奶係正常,bb 仲細,佢個胃仲係細,所以要食密d多d 餵,需要就餵,就可以了bb 食得多、對身體刺激夠自然身體會反應做多d 奶,放鬆d
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

大宅

我經歷左無數次你呢種心情一年。
餵人奶真係好辛苦,不論身心都是非常疲憊。

我相信母乳係最好,我亦見證到我寶貝由細碼變中碼b,但係我亦見到佢停滯不前。
當然奶量有時多有時少,會令人更是苦惱。
不過如我重新選擇,我會選擇人奶加奶粉。
因為我呢一年失去左好多休息時間,我知道有人一定話做媽媽係要付出,但係我失去除時間,仲有健康(已無法挽回了)同埋我o既工作表現。

我剛剛決定要掛泵,說服左老公BB要飲奶粉,心情舒坦左,奶量居然大增,所以收山都有啲忐忑。

ANYWAY,如果想餵人奶,一定要心情舒坦,越累越緊張越無。

呀b啱啱出左世個零月
佢出世前我同老公商量過

禁止訪問

大宅

餵人奶一開始係會辛苦d,你自己都放鬆下心情先得~
加油呀!!

大宅

回覆樓主

我覺得餵人奶最辛苦係埋身冇人幫到手、bb未食隔太耐都要泵唔係又驚冇奶/塞....真係好煩....明明好眼訓都要爬起身泵奶 真係好攰

大宅

呀b啱啱出左世個零月
佢出世前我同老公商量過

有時難免要補奶粉,愈大壓力愈少奶,放鬆心情

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

別墅

呀b啱啱出左世個零月
佢出世前我同老公商量過

頭三個月最辛苦,唔夠訓就補奶粉,你睡眠不足也好影響奶量,2個月想戒夜奶?真系無幾個B做到啦!唔好太執著!唔好理人點講,自己身體都好重要!我全人奶埋身一歲,初時好痛苦!每天一大煲湯,呢樣唔食得果樣唔食得,夜晚幾乎無得訓當時覺得自己同隻奶牛無分別。所以唔需要俾咁大壓力自己,喂到就喂喂唔到就奶粉。做媽咪的當然想給BB最好的!

侯爵府

呀b啱啱出左世個零月
佢出世前我同老公商量過

我都覺得餵人奶好大壓力
最怕係塞奶
我bb 依家7個月多d
又唔加固又唔肯飲奶樽
我到依家都仲有2.x-3.x就要餵奶
夜奶都一樣冇戎
好彩係我c6朝早起身會幫我揍b
跟住帶埋佢去做野
起碼比到我安靜咁瞓3個鐘

大宅

呀b啱啱出左世個零月
佢出世前我同老公商量過

加油,我bb二個月多啲夜晚開始訓得長啲,到而家3個月夜晚可以訓到6個鐘,雖然日頭都係2小時一次,不過有時好累我都係餵奶粉

洋房

我都覺得餵人奶好大壓力,bb就快兩個月,我成日覺得bb唔夠食會唔會唔飽,兩小時就要餵,都冇時間休息

複式洋房

回覆樓主

完全明白,我bb 12日大,我已經好大壓力,好似餵極都唔飽,有時見佢餵完仲要食,喊到癲左,真係我都想喊埋一份,有時聽到佢隔一陣又喊仲會好驚。已經有好多次想放棄,但又好想比bb最好,真係好矛盾

別墅

Chickentailbun 發表於 18-10-23 20:17
我經歷左無數次你呢種心情一年。
餵人奶真係好辛苦,不論身心都是非常疲憊。

你既分享,我好有共鳴... 我既情況都係餵人奶擺上既係精神健康同工作... 本來很想停,債但又覺得有奶又停,好唔捨得... 所以想轉3泵...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊