自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

有無jm 的小朋友學緊豎琴?
請問有無好的豎琴老師介紹? 初學, 最好九龍區.

事源: 小朋友學左幾個月, 個老師淨係跟住一本書教, 本書實在太深 (個老師自己都話深), 即使小朋友好努力一個星期練習4 x 30 mins, 用左3-4個星期都彈唔出首歌. 感覺現在的老師太著重小朋友要 '彈' 出程度高的歌而忽略左d 基本.

唔想小朋友為左考試而學, 唔想佢大個左淨係識果幾首考試歌, 希望佢可以學好基本工先.

謝謝.

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

老師自己都話深 點解佢唔轉教淺啲?

男爵府

Poyau 發表於 18-10-22 13:57
老師自己都話深 點解佢唔轉教淺啲?

我都唔明.. 佢話要個重點唔係要彈曬.

我小朋友另外有學另一種樂器, 果個老師會用幾本唔同的書教佢, 而且會抽教, 程度合適但個個星期有新的技巧學. 小朋友一個星期可以做到一至兩首. 非常喜歡學, 有心機主動練習.

寶石宮

2023年兔年勳章

阿豬媽@C 發表於 18-10-22 14:13
我都唔明.. 佢話要個重點唔係要彈曬.

我小朋友另外有學另一種樂器, 果個老師會用幾本唔同的書教佢, 而且 ...

另外一位老師教法正常
長時間練唔到一首歌 小朋友可能失去興趣

民房

回覆 阿豬媽@C 的帖子

我有舊同學在太子區教豎琴,很細心的,演奏級老師,你有需要的話我傳私人信息比佢資料你

男爵府

回覆 debbichow 的帖子

Thank you 😊
有需要再搵你 🙏

洋房

我老師幾好, 需要可以介紹啊

大宅

阿豬媽@C 發表於 18-10-22 13:03

初學本書應該唔會太深,小朋友有冇鋼琴底?

子爵府

阿豬媽@C 發表於 18-10-22 13:03

初學用first harp book?

侯爵府

開心吸收勳章 好媽媽勳章

debbichow 發表於 18-11-18 23:35
回覆 阿豬媽@C 的帖子

我有舊同學在太子區教豎琴,很細心的,演奏級老師,你有需要的話我傳私人信息比佢資 ...

可以介紹嗎?

男爵府

回覆 musiccisum 的帖子

First-grade pieces for harp (the last few pieces after three months of learning)

男爵府

回覆 PurpleSea 的帖子

只係初學琴 (幾個月)

子爵府

阿豬媽@C 發表於 18-11-29 18:46
回覆 musiccisum 的帖子

First-grade pieces for harp (the last few pieces after three months of learn ...

其實有鋼琴底會好啲,易上手好多

首頁

尾頁

跳至