旅行蒸餾水開奶問題

YuenYuenKwok
|
爬文見d JM教話以免BB水肚不服,通常帶香港既支裝蒸餾水去開奶比BB飲。 咁我想問,蒸餾水係用黎:
-蒸餾水(當凍水)+直接溝落當地水煲熱(熱水),定係
-全部蒸餾水煲熱再灘凍(當凍水)+ 蒸餾水煲熱既熱水

我知個個人做法唔同,但因我好緊張bb飲食,希望各位可以share下大家一般做法,thank you!
mlcbb
|
YuenYuenKwok 發表於 18-10-22 13:13
爬文見d JM教話以免BB水肚不服,通常帶香港既支裝蒸餾水去開奶比BB飲。 咁我想問,蒸餾水係用黎:
-蒸餾水 ...

bb 飲既水,全部用蒸餾水。
蒸餾水可以就咁溝煲熱左既蒸餾水,去合適溫度
Poyau
|
冷熱都用蒸餾水
babynetnet
|
熱水用當地,凍水用蒸餾水!
不過睇你去邊度啦,去唔太乾淨既地方就全部用蒸餾水! 唔好用礦泉水!
wcpcelia    發表於 18-10-22 15:06
baby_yee
|
我女歲半前都習慣去邊都用香港帶既蒸餾水, 不論熱/凍。
lovececing
|
建議自己帶水煲衛生d,蒸餾水我只煲少少再溝未加熱嘅蒸餾水咋,你唔放心咪再煲一次
channin
|
在當地買樽装水。再用私家煲煲滚
Lingayee929
|
用酒店的熱水煲煲滾水之後坐返熱帶去的蒸餾水。
千祈不要用熱水煲煲出來的水,因為酒店熱水煲很污糟的。
莫失莫忘
|
我小朋友細個時我會買 wild alp water, 奶粉可以直接溶於呢隻水。如果你想整暖支奶就用熱水坐暖佢。(我個時直程帶埋暖奶器)
至愛朱古力
|
Poyau 發表於 18-10-22 13:55
冷熱都用蒸餾水

X 2, 我自己會帶埋旅行水煲
Poyau
|
至愛朱古力 發表於 18-10-22 20:07

同意 最好自備埋旅行水煲
|
lovececing 發表於 18-10-22 19:08
建議自己帶水煲衛生d,蒸餾水我只煲少少再溝未加熱嘅蒸餾水咋,你唔放心咪再煲一次
...

我有買左迷你水煲唸住帶去
|
lovececing 發表於 18-10-22 19:08
...

即係你都係全用蒸餾水,不論冷熱
|
至愛朱古力 發表於 18-10-22 20:07

明白!咁好似大部份JM都係全用蒸餾水,加自己水煲。完全唔用當地水
傻蛋蛋
|
冷熱都係蒸餾水
焱焱焱焱
|
日本就溝當地
硬水地區就自己飲都蒸餾
lovececing
|
YuenYuenKwok 發表於 18-10-23 13:13
即係你都係全用蒸餾水,不論冷熱

係呀,全蒸餾水,你開頭諗住熱就用普通水?
咁其實都唔差得好多,不如用埋蒸餾水乾淨d
我阿囡宜家4歳出門都係飲蒸餾水,不過去副當地先買,夏天就唔洗煲冬天嘅咪帶埋水煲去煲吓