嫁印巴籍係咪自私?

newme
|
而家香港越來越多印巴,回教徒,你地會唔會介意自己個女嫁給印巴人?我覺得最重要係個男人對自己個女好,不過朋友話嫁印巴人的香港女人係自私,佢話嫁給他們(印巴人)要跟佢地信回教,而且將來的子女一出世就要係回教徒,女回教徒係一定要嫁回教男人。咁其實嫁回教徒係咪局限子女將來的自由,影響佢地幸福?我知道有好多嫁左印巴男人的香港女人一定話佢地老公好好人,好就佢地,既然那些印巴人來到香港生活搵食,又取香港女子,落地生根,何不入鄉隨俗,放棄回教,又或不要求老婆仔女入教?各位姊妹,你地會唔會比子女(尤其女兒)與印巴人結婚?
不要誤會,不是要挑火頭,只是討論(我未遇過這類事件),只係聽到朋友咁講,想了解其他姊妹的見解
brother4
|
朋友嫁俾非洲人,愛情盲目,冇法
good_pig
|
newme 發表於 18-10-22 13:27
而家香港越來越多印巴,回教徒,你地會唔會介意自己個女嫁給印巴人?我覺得最重要係個男人對自己個女好,不 ...

愛情本來就係自私架啦,回教徒又有乜咁大問題
Charlotte_mom
|
無問過仔女生佢出黎夠唔夠自私?
tansyneko
|
無嘢既,好似有部份男人娶內地女人一樣,連帶有好多問題會跟住,承受到咪得囉,愛情是盲目的
Poyau
|
嫁得預咗 自由選擇
emimi
|
當你由細到大被洗腦就唔會覺得自己做教徒唔好
是是但但
|
其實一生出黎, 就決定子女要信回教。
我覺得呢樣野, 睇你點理解.......
父母本身同是同一宗教, 誠心信服既, 佢地仔女, 由細到大在同一生活環境下, 耳濡目染,對父母宗教都會深信不疑。你睇小學大抽獎, 大把小朋友已經受洗佐, 其實佢地咁細個, 都決定了宗教, 好大程度上, 都係父母影響/ 父母決定。
咁到佢地大個佐, 如果佢地堅持脫離個個宗教, 父母亦無得阻止。只是, 我想帶出, 由細到大, 有人同你講XX 就係我地既神, 受到佢既看顧, 我地得以......咁子女「一定」要信X教, 同不停教化佢, 實情最終係同一結果。

P.S.純粹個人見解, 沒有針對教徒。
wcpcelia    發表於 18-10-22 15:24
newcook    發表於 18-10-22 14:21
Jnam
|
同港伯娶大陸女人一樣自私.
goat
|
落地生根點解唔可以保存自己宗教?
其次, 印度、巴基斯坦唔係只有回教徒,
如果個女仔要嫁比夏佳理、嘉道理, 樓主會唔會咁大反應?
有唔少本地人同本地基督徒結婚前都會信教, 樓主又點睇
jack5163
|
有錢咩宗教都好
無錢咩宗教都係邪教
goat    發表於 18-10-22 13:58
sjnl43
|
Jnam 發表於 18-10-22 13:52
同港伯娶大陸女人一樣自私.

當我做左剩女, 明白啊伯因咩屎都要娶!

有頭暈身慶,有人理下, 等仔女一星期返黎食餐飯,食完又趕住走

所以好多唔理得子女返對, 唔理得啊姐黎揾食, 返正帶唔走

好在我係啊嬸唔係啊伯, 唔係我都娶個返黎, 無能力生仔, 當牌咁Luk都過引
baby_yee
|
邊有得話自唔自私呢
jasmineoj
|
巴就基本上係回教
印就好多都唔係
(歷史問題印度本身嘅回教徒大部份都去咗巴基斯坦)
印巴係印定巴先
無話可說
|
我覺得佢地係由細比人洗腦啫,如果外國留學果d會好好多!
MeowMuiMui123
|
自由選擇,你情我願
坦白講,有得揀我唔希望我女嫁回教徒。我唔同意佢哋的理念思想。
月希
|
既然那些印巴人來到香港生活搵食,又取香港女子,落地生根,何不入鄉隨俗,放棄回教,又或不要求老婆仔女入教

咁佢地可以放棄回教...
將來仔女大左唔可以放棄??

其實都冇所謂姐....
依家個女人為左愛..跟老公信回教..
係佢既問題...

仔女小時候....
其實就乜人都係咁冇得揀架啦...

好似你係HK生活...父母有拜神的...
細個果時咪一樣要跟佢地拜...

你係外國...父母有返教會的...
佢地D小朋友咪一樣要跟佢地返教會...
唔通問過初生BB..你返唔返教會..信唔信耶穌圥帶佢返?
BB喊..就係唔返..請個baby sister黎睇住BB...
2公婆自己去教會???
外國咪一樣好多..同初生BB洗禮...
一出世父母就幫佢決定左宗教...

不過人大左..佢地要唔信要改..係佢地既自由嘛...

我應該唔係咁LIKE印巴籍人仕....
但你講既自私...我又覺得完全唔成立囉