自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

回覆樓主

所以成日見人話要生多個因為等佢第日兩個有咩事有相有量,我就好唔同意!喜歡小孩子又有能力生係冇問題,但以為生多個就唔使一個負擔晒屋企嘢,可以有人分擔,呢樣真係好錯!

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

sad but true

男爵府

自幼好喜歡 Seasons in the Sun 的一首歌, 其中一句歌詞是 、......the black sheep of the family .."

真的, 就是我家兄弟姊妹, 夫家, 身邊親朋戚友, 每個家庭總會有這麼一位破壞王, 令家人不能和諧, 團結一起, 最近心態己很累, 都開始放棄血緣想法, 心中跟自己說隨緣, 不要勉強自己去維繫

子爵府

中國人最鐘意講血緣,什麼血緣都只係倫理枷鎖,討厭。

男爵府

2018復活節勳章

真係要隨緣~~
我老公個表哥就係好好例子
一樣自私自利

大學畢業之後一蚊家用無俾過
唔同父母住 同亞婆住 但租水電煤咩都唔俾
老人家自己俾 同D 仔女幫手俾

結婚要成家幫手 無唔該 無俾利是人地(意頭)
之後結完婚 唔聲唔聲搬走埋.......... 重要拎埋老人家部洗衣機走

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

侯爵府

angel.W 發表於 18-10-22 13:31
我屋企人都係咁,最近真係好失望,一關乎自己利益就可以反面不認人

x2
最信自己

男爵府

2018復活節勳章

已經睇得好淡,每一家都總會有一個這樣的人。

侯爵府

99dogdog 發表於 18-10-22 15:47
所以成日見人話要生多個因為等佢第日兩個有咩事有相有量,我就好唔同意!喜歡小孩子又有能力生係冇問題,但 ...
非常同意。
我姨媽一仔一女,咁理論上係咪好幸福?但兩兄妹狗咬狗骨,成日謀住我姨媽間屋。佢哋叫姨媽幫手湊孫,但一個唔俾家用,一個只係比1000 ,比1000嗰個仲好巴閉咁話自己至少有比錢。

公爵府

2018復活節勳章

大宅

cindyyu73 發表於 18-10-22 17:39
真係要隨緣~~
我老公個表哥就係好好例子
一樣自私自利

我家姐直頭通知都冇通知一聲就拆咗我間房比佢自己,因為佢大咗肚要生仔,用嚟做Bb房。
(其實屋企成千呎,五個房,佢都已經霸咗四間,一間係爸爸間房,一間係我家姐同佢老公間房,一間係我家姐衣帽間,一間係晾衫雜物房,最後一間原本係我間房已經拆咗做佢自己的BB房)
係到我有日返屋企見到我啲床,衣櫃,書櫃拆哂丟哂先知道。其實如果要返間房可以出聲,我嫁咗出去一定會讓返間房出嚟,亦好願意即刻搬走哂自己物品,但佢只係將我啲衫同雜物亂咁擺晒落啲紙袋度放哂地下。
你同佢講道理,講尊重,佢仲會話返你轉頭
「你算吧啦!」
之後仲要扮自己係受害者可憐,話我小事化大。

首頁

尾頁

跳至