自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

邊 d 人係真師奶,真係一post 睇盡晒

無錢都學人做 ftm 只有一個懶字

搵得少請個工人就無左?你肯做粗活唔會少到咁吧?

JD930    發表於 18-10-23 08:56

珍珠宮

sunnymama2 發表於 18-10-23 07:42
係根基呀!

唔好玩啦,一個叻到入ic 既男仔使唔使個咁無腦既啊媽啟蒙啊,根咩基?

珍珠宮

bbc2018 發表於 18-10-23 10:06
原來現在$40000,給$15000父母。阿爸退休。那麼不得了。如果真是有需要。或者短期,有公屋後不需。原來我老 ...

你呢種頭腦,我只好祝你兒女好運了

珍珠宮

Carhy 發表於 18-10-23 10:48
做保安都有萬幾蚊個月,兩公婆去做保安加埋有兩萬三萬,加阿仔果15000都3/4萬好好洗啦,就算繼續唔去返工, ...

咪就係 d 又懶又安逸又無見識既窮___
以為個仔搵四皮叫好多
所以自己可以抖
可能搵開兩三萬三口人食飯
覺得個仔搵四皮佢地三口人用就好富貴
幾時有諗過個仔都要成家

珍珠宮

超級特務 發表於 18-10-23 11:35
我都覺得生仔女好辛苦,但要怨就怨自己鹹濕。
煮得辛苦但睇到佢地食得香甜會覺得好滿足,佢地駁火我 ...

點解我做唔到你個女

珍珠宮

ivycwl 發表於 18-10-23 13:05
4萬人工比萬5家用。仲要出去自己住。
都仲要比部分JM話唔感恩?唔睇下父母點養大你?依d分明就係投資少少, ...

其實大伯同大伯娘咪做左場愛、跟住加多雙筷同個床位囉
佢地唔生仔都係要租屋同食飯,無生仔啊伯娘連做懶蟲既藉口都無埋
而家可以老早退休有人俾15k個月佢地
投咩資有咁既回報?

珍珠宮

ninjarabbit 發表於 18-10-23 13:44
仲有精算都唔係一畢業就四萬,第一年得萬八絕對係有可能,返工仲要自修考paper, 考試要去外國考,考到就有 ...

所以我覺得女友好好

珍珠宮

mugtaitai 發表於 18-10-23 15:11
我諗學校未必會知道學生打黑工,反而係驚移民局多 d,所以樓主講學校唔比兼職,可能係 quote 返移民條例

...

好多人唔明

一個勤力用功既叻仔
對住一個懶蠢苛索既井底無底洞偽債主
心入面可以有幾煩厭怨恨

珍珠宮

最怕個 d 一句「一家人」所有對錯同界線都無晒既人

唔知點解香港咁鬼多廢柴
要麼死要扯住仔女俾錢俾情感
要麼痴實父母要錢要照顧

我做仔女既見你環境無問題不同住真係唔係老奉俾錢你

做人父母既盡晒力去供給仔女直到畢業都再沒有事要為佢埋單,即使係今時今日既樓價,俾咩首期定送層樓俾仔女住都係養廢新個代

一世人到左讀完書之後,要不是病同殘廢,再無理由叫人養自己

珍珠宮

做人父母之前唔該諗清楚少少,生仔係為左享受佢長大前同你既互動,in economic terms 唔止係無償,根本係蝕本

如果你仔女過左六歲仲好痴身成日要見到你,唔該你訓練下佢情感獨立,雖然好有可能係你自己空虛所以寵個裙腳仔出黎滿足自己

一生人既角色唔係淨係人地父母或者人地仔女

珍珠宮

杜小田 發表於 18-10-24 00:22
做呢啲人既下一代好慘
粗養下長大
長大後又要盡快盡量比家用做孝順仔女

我媽都粗養我,佢自己拿埋一堆財產,都要苛索家用,直到佢覺得會我去我,咪收晒皮,而家成日求我接受佢份首期買樓,問我有無錢洗啊唔夠可以交少 d 租 (我不同住市價租緊佢地方),但依舊咁對我家姐

我升中個時佢連填表選校都懶,我想跨區讀間好 d 既中學佢都唔制,試都無得試,求其讀返家姐讀緊算係唔錯既一間

珍珠宮

BaoYue_BaoKun 發表於 18-10-24 01:55
將來BK會有好多大伯娘

其實 bk 真係好多愚婦,肯定既係婆媳版未來幾十年會長做長有

係 d 蠢懶貪既人先會生個仔就自戴光環要回報
我無見過有基本能力既女人係仔女健康正常既情況下會認為生仔湊仔係好__大既犠牲,即使佢地都會呻好辛苦。

首頁

尾頁

跳至