自由講場

跳至

首頁
45678...66

尾頁

珍珠宮

mint2014 發表於 18-10-22 15:13
唔同住俾$15000家用阿媽真係算多喎!
嗰D話唔吃力的有冇試過一個月俾$15000家用阿媽先!?
如果自己C6搵4萬俾$ ...
我認同你講, 我一定無搵樓主侄仔咁多, 但係我都差不多要俾半份人工, 但我又有自己家庭, 要俾錢工人照顧爸爸媽媽, 但我俾少D零用我媽都CUT我線. 我想講, 原本我係打算我仔小五, 留家陪佢過呈分, 但宜家唔得啦.

好担白, 無為自己打算, 靠子女養, 其實會令到仔女既人生少左選擇架. 好似我咁, 想做年半FTM都唔得啦

翡翠宮

每一個人既退休都要自己負責
你決定做FTM就應該知道有呢一日; 2公婆要做定準備

阿仔扣埋MPF都只係得番2萬幾
的確無咩可以做到, 係好無奈

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

Taitaimui 發表於 18-10-22 15:52
個仔搵4萬,比$15000家用, 扣埋mpf,實際個人洗費得$23500...何來$35000...

出去租個樓,2個人住,閒閒地 ...

重未計, 佢應該要還Grant loan.....
Childhood is journey, not a race.

大宅

Stella.b 發表於 18-10-22 14:46
呢件垃圾,生舊叉燒好過
揾4萬比萬5家用好辛苦?
佢細個係唔係馬騾比蕉養大佢?

唔同住,四萬比萬五唔辛苦?
唔洗交租個d?個仔洗唔洗食?
仲加喎⋯⋯
同住要唔要比三萬?
有孫要比佢湊咪四萬全部比哂佢先得?
呢到比個仔女人湊都係一萬咋
又怪班細嘅無錢買樓 七除八扣點買啊?

珊瑚宮

LuckyBBB 發表於 18-10-22 15:29
坦白講比$15000 家用兩老,每人先得果$7500 , 個仔有$35000 個人消費, 仲話被綁手綁腳 ,有咩使費或要做咩事 ...

有無看書呀?第1 post?

姪仔人工$40000,已比父母$15000家用。一早搬出與女朋友同居。現阿媽想加家用(因阿爸剛退休,爸媽現租住新界村屋300零尺,剛輪公屋)

子爵府

tszchungmama 發表於 18-10-22 15:24
大伯娘由個仔細到讀大學都一直係 ftm?
如果係, 你大伯娘唔抵幫, 去到個仔中學, 基本上已經唔需要做 ftm ...

咪係
我媽生3⃣️個,大陸小學畢業
我同家姐成績好,讀band one 中學
好大機會會上到大學
所以我地一上晒中學,我媽就出黎做野,
做酒樓、乜都做
同我地講幾辛苦都供我地讀大學
畢業之後我媽從冇開過聲要家用
我地每人自動比五位數家用
怨d仔女既時候,問下自己付出了幾多

admiral2525    發表於 18-10-22 21:38
wcpcelia    發表於 18-10-22 16:55
JunJunJu    發表於 18-10-22 16:30

公爵府

畀面勳章

回覆樓主:

傻的嗎?奉旨要供去外國?
香港有15年免費教育,最多大學要比學費。咁我地又唔會要個女借錢讀,明明比得到。

公爵府

其實亞伯娘本新身做咩工? 其實佢十年前已經可以出嚟做嘢。男仔上到中學,父母可以做的極少。某程度上,高小都可能已經跟唔到功課,個仔生性,放學去補習社做功課,其實都已經可以返工。再唔係,朝早做part time 都可以。經濟唔係鬆動就真係要揾得幾多得幾多。
佢個仔一畢業就搬,應該已經積埋好多不滿。佢揾四萬,俾15000 屋企,自己只有25000 , 要交稅,仲有自己嘅衣食住行,返工應酬,其實已唔算太差。15000 住偏遠300 尺村屋,亦勉強可以。做父母應該體量獨子嘅壓力。唔係真係唔夠就算啦。

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

LuckyBBB 發表於 18-10-22 15:18
唔好講個伯娘性格鍾唔鍾意曬命或歌頌自己偉大呢樣野,只看佢做ftm 呢樣野 ,已經看得出呢對父母為個仔真係付 ...

咁有人係天生聰明, 只要阿媽唔算太hea, 都會考得唔錯. 而且讀大學時只係剛中學畢業, 個仔冇可能有積蓄, 唔靠父母可以靠邊個?

而且你中段所講的付出, 只可算阿爸, 中學開始真係唔需要阿媽留响屋企, 阿媽都係享用緊阿爸的付出. 個阿媽一方面同人講自己點偉大, 一方面又在實際行動中唔支持自己取得更有價值的學歷, 自傷矛盾. 阿仔心理不平衡, 可以理解.

珍珠宮

回覆樓主:

成篇文好難睇

伯娘係ftm ?
伯娘向樓主呻自己個仔怨自己?

大宅

LuckyBBB 發表於 18-10-22 15:29
坦白講比$15000 家用兩老,每人先得果$7500 , 個仔有$35000 個人消費, 仲話被綁手綁腳 ,有咩使費或要做咩事 ...

留意返 4萬人工 不同住 無食屋企 又點睇

伯爵府

要怨就怨自己當年投錯胎

珊瑚宮

kirstyau 發表於 18-10-22 16:03
傻的嗎?奉旨要供去外國?
香港有15年免費教育,最多大學要比學費。咁我地又唔會要個女借錢讀,明明比得到 ...

姪仔已考到獎學金去英國讀書,但就吾比在英國做兼職賺生活費,因無生活費,所以去吾到英國讀書。
(可能在香港讀大學已申請政府loan 做賺職兼錢)

男爵府

回覆樓主:

我個人覺得楂.....搵$45000比$15000算好好啦。係姪仔人工30%。
伯娘又想唔想個仔結婚抱孫?總不能咩都想要...

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

其實仔都係大壓力姐...其實佢搵4萬一個月....都幾OK..
父母對佢既栽培唔係冇用喎....

不過依家係HK...要買樓...就真係搵幾多都唔掂...

我自己都做左FTM 10幾年...如果仔仔咁同我講野..真係HURT死...
好彩佢知我做FTM...都唔係真係乜都唔駛做...知我辛苦...

佢高中後我開始返工(近期)...佢重識得幫我做多左家務...
人比以前重乖左....

講真...我可以一直做FTM...不過都有為將來WORRY...
會出番黎工作..都有D係唔想仔將來太辛苦...

但我後生生仔...仔高中我都重後生就易搵工姐..
有好多3,40 UP 先生仔的..到仔高中..其實已經近50或OVER 50...
要再工作都真係有難度...
真係冇十全十美....但做FTM..其實小朋友係中學以下的..
真係有用..對小朋友好D的

珍珠宮

heilok 發表於 18-10-22 14:53
其實母親偉大是一個前設,呢個前設同是否ftm 無關。ftm 從來都不會比working mother 更偉大,反之亦然。

...
同意, 但好多FTM都覺得自己放底左份工好偉大, WM係唔顧仔女

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

mylittleson 發表於 18-10-22 15:29
侄仔一出世到依家都是家庭主婦。
其實又唔可以話佢咩既,唔知點解個仔上咗中學唔出去做野,又或者揾唔到都 ...
mylittleson 發表於 18-10-22 14:53
一畢業就搬咗出去和女朋友同居。可能打算結婚但首期方面仲沒搞掂上唔到車,大伯娘又係不適當時候想加家用呱。
說來可惜架,侄仔當年考到倫敦帝國學院獎學金,好似話英國唔俾打工佢地搞唔掂生活費放棄咗個機會,當年奶奶想我老公出手俾$侄仔去留學,我地咁啱結婚買樓唔成事。

樓主, 不如你整理一下你既回覆, copy 返上去#1啦....
1) 今次鬧交源頭, 係阿媽要求加家用, 唔知實際加幾多, 但即係想要個仔俾over 15000 家用;
2) 個仔本身已同gf 同居, 唔同住;
3) 個男仔明明考到倫敦帝國學院獎學金, 因英國唔俾打工, 只欠生活費, 就放棄了呢個機會。當年嫲嫲要求叔仔(即樓主老公) 幫手供個男仔去英國讀, 最後因結婚買了樓先冇幫到。而阿大伯娘依然係keep 住做ftm 。

其實我反而有點同情樓主個姪仔。

大家真係睇埋呢幾點先鬧啦.....

APIGMA    發表於 18-10-23 11:25
Childhood is journey, not a race.

伯爵府

mylittleson 發表於 18-10-22 14:41
想加家用引起衝突。

兩老15000都唔夠使?
兩老自己無積蓄?
個仔搵4萬已經比15000
後生既都要儲下錢架掛
再加家用又真係令後生辛苦d喎

所以講到尾
最緊要自己有錢
幾時都係求人不如求己

珍珠宮

王國教室勳章

洋洋 發表於 18-10-22 14:29
大伯娘唔做ftm 搵好多咩?
佢個仔比萬五家用又好多咩?
肯定嘅係,大伯娘做ftm 都教唔好個仔

珍珠宮

環保接龍勳章

mylittleson 發表於 18-10-22 15:29
侄仔一出世到依家都是家庭主婦。
其實又唔可以話佢咩既,唔知點解個仔上咗中學唔出去做野,又或者揾唔到都 ...

上到中學阿媽就一定要做返野?

可能同時代脱節, 揾唔到! 可能學歷唔夠, 返足8個鐘都係幾千蚊, 不如打理頭家, 一家人日日有住家飯食仲好。

靠阿媽幾千蚊收入,不如問下自己點解攞唔到奬學金去外國讀書!!

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

首頁
45678...66

尾頁

跳至