自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

good_pig 發表於 18-10-24 09:40
佢地同類人嚟嘅,自己教出乜嘢仔,自己受返...

根本母子雙方都有唔著嘅地方,個阿媽太大安指意靠其他人,個仔講出嘅說話亦的確令母親好難堪。
當有經濟問題出現,矛盾亦出現,有些人要等到當父母同自己家庭一齊經濟大逆轉,關係開始受考驗,才明原來自己亦非想象中孝順,有時人係要通過某些考驗先驗證到自己係一個乜嘢人。
捱過苦嘅人會較有深度及有同理心,亦較少對他人口出狂言。

侯爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

cinda72. 發表於 18-10-24 09:15
睇到心都寒

係呀

侯爵府

IloveJJ 發表於 18-10-24 09:30
你做咩咁灰心。
我尋日同啲仔講咗,佢哋覺得呢度既仔女好衰。
我啲細佬同我老公啲兄弟,個個都好孝順,俾 ...

我個仔都拍哂心口話一定會養我,買屋比我住唔使行樓梯(e家住唐樓),我自己兄弟姊妹都算孝順,我媽而家晚年不良於行又要上片,各兄弟姊妹輪流照顧。但到我仔呢代人,世界已經变了,真係唔知架,就算個仔有孝心,個老婆呢?總之適當時候華麗轉身,大家都海闊天空。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

good_pig 發表於 18-10-24 10:00
個仔做精算,管錢點都叻過阿媽啦

上一代唔放心掛,講真佢地一把年紀,食又唔多著又唔會太講究,D錢最後又咪留番俾個仔,除非佢地餐餐酒店出入,一年幾次旅行就另計啦,仲有精算可能無教佢點計親恩既可貴。

侯爵府

Duster 發表於 18-10-22 14:37
侄仔這樣說當然不孝,但並不是無道理。我都覺得除非我已經有一層供完嘅自住樓 (或者已經上咗樓啦!) 和有 ...

好認同... 現今香港, 小朋友同老人家都係貴養, 真係壓力唔少.... 我個女雖然未讀完書, 但都大啦.... 但我仍然堅持努力工作, 為老來作好準備... 因為明白人口老化越嚟越嚴重, 希望自己可以顧掂自己, 唔想後生百上加斤.....

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

guardianangel 發表於 18-10-24 10:05

根本母子雙方都有唔著嘅地方,個阿媽太大安指意靠其 ...

我都覺得係咁....呢d嘢響屋企4466拆掂佢啦

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

littlecar 發表於 18-10-24 10:09
上一代唔放心掛,講真佢地一把年紀,食又唔多著又唔會太講究,D錢最後又咪留番俾個仔,除非佢地餐餐酒店出 ...

都係果句啦,比得4成,同埋個仔都大啦,唔放心都要放手啦

大宅

mother904 發表於 18-10-24 10:03
所謂最好邊個去定?佢自覺最好,人地覺得唔係,又跟邊個標準?
人生過後不能回頭,一個人既階層同學識決定 ...

不同住
搵4萬俾15000家用
算唔算最好?

侯爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

littlecar 發表於 18-10-24 09:49
細個都不知幾想呀媽唔好返工照顧我,但宜家D人就怪呀媽唔返工拖累自己。

...

其實年代唔同係唔可以一既而論,而家啲婦女比起上一代讀書多又有外傭可請,有個人在家睇住小朋友當然可以為自己事業或賺多個錢,出去做事總比湊仔自由又有多個自己錢,有邊個想做FTM其實唔易做

男爵府

littlecar 發表於 18-10-24 09:46
時代唔同咗,宜家好多父母積好多財富俾下一代,幫佢地供樓,自己退休食老本,所以年青人缺乏責任感,有D更 ...

無錯,其實最主要時代唔同了,上一代(五六十年代)係工業年代,好多媽媽都係FTM, 頂多車衫或做手作仔幫補家計,而且生好多個,養子防老,真係大富之家先會請馬姐/工人,上一代好多都係靠自己,無父蔭。
依家呢代好多家庭都有工人,只生一,兩個,好多媽媽都可抽身全職工作,相比上一代富裕好多,新一代好多都有父蔭/父母唔駛子囡養,而且追求自己空間。

子爵府

qee 發表於 18-10-24 10:13
不同住
搵4萬俾15000家用
算唔算最好?

唔知點解我想起果個咩香港社區組織協會何喜華

翡翠宮

豬仔mami 發表於 18-10-24 10:15
其實年代唔同係唔可以一既而論,而家啲婦女比起上一代讀書多又有外傭可請,有個人在家睇住小朋友當然可以 ...

現今既FTM 好大壓力,亦比以前較自悲,呢個POST 都唔係唔好,可以睇到有D人既想法,女人真係要對自己好D,唔好下下付出到盡,因為識欣賞既人太少。

男爵府

chillimom 發表於 18-10-24 09:52
講過多次:

- 選擇做ftm, 無問題,是個人選擇,示對細時成長好

講到尾都係錢作怪,有錢自然懶得起,全家唔做野都無問題。
無錢唔出去做野就係問題,即使自己唔講究生活質素,但會被下一代埋怨點解無父幹。

翡翠宮

wg_ann 發表於 18-10-24 10:22
無錯,其實最主要時代唔同了,上一代(五六十年代)係工業年代,好多媽媽都係FTM, 頂多車衫或做手作仔幫補 ...

係架,所以我要求個仔養,將來有比較之下佢可能會覺得身邊朋友幸福好多,年青人已經少咗一份擔起頭家既責任,反而對父母D錢虎視眈眈就有好多。

翡翠宮

畀面勳章

qee 發表於 18-10-24 10:13
不同住
搵4萬俾15000家用
算唔算最好?

明顯侄仔覺得係最好,大伯娘覺得唔算,所以先會有加家用呢個爆發點。大伯娘當年可能都以為做ftm對家庭最好,但明顯呀仔唔覺得係。

很多人著眼15000元,我反而著眼侄仔對住媽媽咆哮的一番話,如果一個人認為因為呀媽做ftm,令佢冇得去留學,因為呀媽做ftm,令佢大學要自己交學費(事實上依樓主形容他的家庭背景,佢應該可以夠資格申請grant loan),因為呀媽做ftm,令佢冇首期買樓,呢種mind set十分恐怖。注意,他講呢一堆,都係成年後的事,反映了呢個人成年後仍然期望上流靠家人,而不是靠自己努力。

大伯娘出身基層低學歷,無知可以理解,但個仔大學畢業是知識份子,仍然只識得怨天怨地怨老母,我睇唔到呢個人同佢呀媽有咩分別。

日日是好日

男爵府

guardianangel 發表於 18-10-24 10:05

根本母子雙方都有唔著嘅地方,個阿媽太大安指意靠其 ...

捱過苦嘅人會較有深度及有同理心,亦較少對他人口出狂言。
----好認同

翡翠宮

good_pig 發表於 18-10-24 10:13
都係果句啦,比得4成,同埋個仔都大啦,唔放心都要放手啦

FTM 相信睇仔女既野更大,因為一生為仔女而活,思想角度會窄D,所以做FTM 唔緊要,最緊要與時並進,知道世界唔同咗再用上一代個套為仔女係唔WORK。

翡翠宮

mother904 發表於 18-10-24 10:31
明顯侄仔覺得係最好,大伯娘覺得唔算,所以先會有加家用呢個爆發點。大伯娘當年可能都以為做ftm對家庭最好 ...

學精算就係算父母為自己付出既唔夠資格要更多家用,算得準但全無親恩可言。

伯爵府

chillimom 發表於 18-10-24 09:52
講過多次:

- 選擇做ftm, 無問題,是個人選擇,示對細時成長好

地裂了。
你呢篇是最理性的分析,個人覺得為兒女提供生活所需、供書教學是身為父母的基本責任,和是否偉大扯不上關係。
當然,case中的大伯娘,好似活係不問世事的人間天堂,沒企係個仔立埸去體驗生活,怪不得個仔怨㗎。其實佢地究竟有沒有盡父母責任去栽培個仔,我相信佢自己和個仔都心中有數,後生仔既野,你盡咗力佢睇到會冇咁屈機。

男爵府

mother904 發表於 18-10-24 10:03
所謂最好邊個去定?佢自覺最好,人地覺得唔係,又跟邊個標準?
人生過後不能回頭,一個人既階層同學識決定 ...

有無比最好,雙方自己知啦
如果子女滿意唔會一做野搬走,唔會唔肯加家用
同樣父母肯做,唔會唔做野供小朋友讀書,唔會攞人4成仲繼續要

點解咁多人話佢坐係屋企唔出嚟做野,咪就係大家都覺得佢唔係最好,咁當然大伯娘一定覺得自己係最好啦

首頁

尾頁

跳至