自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

所以BK有某幾人好中意話外國高稅呀3,40%架 梗係香港好過外國

喂D人又唔諗下人地有退休金,即係話唔駛俾家用養父母養到死個日,又唔駛擔心自己老後無錢用,再加上林林種種福利。比香港交多20%其實都係划算。唔好再話香港低稅好好

伯爵府

gracelam 發表於 18-10-22 16:17
上到中學阿媽就一定要做返野?

可能同時代脱節, 揾唔到! 可能學歷唔夠, 返足8個鐘都係幾千蚊, 不如打理頭 ...

佢拎到獎學金呀
不過無生活費
其實真係好可惜

珍珠宮

是是但但 發表於 18-10-22 16:14
樓主, 不如你整理一下你既回覆, copy 返上去#1啦....
1) 今次鬧交源頭, 係阿媽要求加家用, 唔知實際加幾 ...

還有多年都租樓住
大伯要退休
又一災難問題

複式洋房

taiwoon 發表於 18-10-22 16:31
佢拎到獎學金呀
不過無生活費
其實真係好可惜

我諗起早幾年有個喇沙仔,又係考到劍橋大學奬學金因為冇生活費結果放棄了,入咗港大讀醫,應該仲沒畢業。因為咁,條路從此改寫,不能說不可惜。

琥珀宮

mylittleson 發表於 18-10-22 14:22
大伯娘投訴侄仔:做FTM是你逃避職埸的的選擇,與其周圍歌頌自己的偉大,不如問下自己有沒有盡媽媽的責任, ...

就算我做ftm,肯定唔會要個仔比大學學費。

男爵府

kendomimi 發表於 18-10-22 16:02

咪係

我媽的努力捱大我地
同你所講既一樣呀

所以我依家對屋企都係嗰句
無怨無悔
付出幾多都得

水晶宮

mylittleson 發表於 18-10-22 14:22
大伯娘投訴侄仔:做FTM是你逃避職埸的的選擇,與其周圍歌頌自己的偉大,不如問下自己有沒有盡媽媽的責任, ...

咁個伯娘當初冇做嘢,係咪一心一意照顧好個仔先?

珍珠宮

teaspoon 發表於 18-10-22 15:06
樓主呀,第一版交待埋無生活費放棄左去英國,同女友想上車又儲緊首期時,大伯娘要求加家用。會唔會好啲?
...

點解要同居,同居使费真是好大。個侄仔有計劃的話,應該住家裏儲下首期。

珍珠宮

redhot 發表於 18-10-22 16:25
嘩!倫敦帝國學院係咪即是Imperial College?堅嘢嚟架喎,世界級名校!咁都要放棄,難怪嬲喺個心度!
...

意難平唔出奇
可能同事能力比自己低
但個學位就壓低自己
係金融區上班比比皆是海歸名校
相比3大都當你流流地
見住周遭朋友家累輕
好快已能上車結婚
心理怎會平衡

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

做ftm都係想教好小朋友,但似乎非常失敗

珍珠宮

是是但但 發表於 18-10-22 16:26
我覺得個男仔應該係谷埋谷埋一次過爆。
雖然咁樣鬧阿媽好唔應該, 但佢都好委屈。

如果阿媽無扭加家用
穩收15k日子繼續過
唔會一下子爆發不滿

伯爵府

bbc2018 發表於 18-10-22 16:42
點解要同居,同居使费真是好大。個侄仔有計劃的話,應該住家裏儲下首期。
似乎係阿媽幾惡頂

男爵府

bbc2018 發表於 18-10-22 16:42

一畢業就出嚟
同屋企嘅關係都可想而知啦

大宅

洋洋 發表於 18-10-22 14:29
大伯娘唔做ftm 搵好多咩?
佢個仔比萬五家用又好多咩?
肯定嘅係,大伯娘做ftm 都教唔好個仔

一個唔同住嘅後生仔俾人工嘅37.5%作為家用都叫唔多?!
咁請問要俾幾多先叫多?

伯爵府

其實外國大學就算考到獎學金都要自己比生活費
唔係人人都appreciate ftm
我家姐資質好,大個咗,有時都會怨阿媽唔做野令佢冇咗好多機會
因為要還grant loan又要養我呢個細妹
所以唔敢轉工唔敢博殺,冇得去外國讀書
我自己都要還grant loan,一樣係少咗好多選擇
我好明白侄仔諗法
所以我一直做野
希望第時我小朋友可以做佢自己想做嘅野
我地到而家都係要比一大舊家用,媽媽先有安全感
做得太耐ftm,完全同社會脫節,我媽以為搵錢好易。
成日以為d工係唔駛ot,唔信有人要曰曰做到成十點

子爵府

開心吸收勳章

有時間怨人, 不如諗下自己當初點解咁死蠢搵錯洞出世, 阿媽唔係小甜甜呢

人地當初想生個孝順仔架, 點知你夾硬死要咇出黎喎
咁唔想做人地個仔, 當初就咪出世啦, 害人害己

大宅

回覆樓主:

事出必有因,大伯娘好大年紀?係咪個仔一滿足唔到佢就講舊事:我為左你乜乜乜,唔係因為你就點點點……咁樣真乞人憎(其實有冇諗過父母係有得揀生唔生,仔女冇得揀出唔出世)
搵4萬俾1.5萬好好啦,又唔係一齊住,佢自己都要開支架,要侄仔加家用係唔够洗定要草起?唔够洗建議佢去做pt。草起係咪弟日侄仔需要錢時肯拎返出來幫佢,如冇幫佢的打算就唔好拎到盡,留返D俾佢自已規劃將來。唔係弟日孫子都冇得出國

複式洋房

回覆樓主:

睇曬咁多頁,我都覺得姪仔好慘,明明有大好機會去英國讀書都要放棄,俾我真係會怨父母一世!再加上父母咁多年黎都唔買樓,經過7,80年代經濟起飛,97金融風暴,03年沙士都可以唔買樓/唔申請公屋,可想而知啲咁ge父母係無知+無遠見,個仔一生咁就俾佢地累死啦!

搵40000俾15000真係好多囉,扣埋稅還埋grant and loan 仲邊儲到錢?有啲咁ge父母真係前世唔修!話個仔之前好心自己反省下先啦!唔係所有野都父母啱哂,邊個話仔女一定要養父母先?我都有兩個女,我都唔會自私到要佢地將來犧牲自己幸福黎養我地囉!做人應該一早有計劃啦,父母後生洗腳唔抹腳怨得邊個?

子爵府

從來都唔覺得媽媽=偉大,因為每一個媽媽從來都無問過bb,就生bb出黎。

伯爵府

msanubis 發表於 18-10-22 16:52
有時間怨人, 不如諗下自己當初點解咁死蠢搵錯洞出世, 阿媽唔係小甜甜呢

人地當初想生個孝順仔架, 點知你夾 ...
成日聽唔想養咪鬼生 唔想做人個仔咪出世真係第一次聽

首頁

尾頁

跳至