自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我已經代入做侄仔,自己努力讀書考到好大學仲有獎學金,但因為亞媽所謂的偉大,而白白犧牲冇得去,係我就呢條刺一世拿不走
如果我女有侄仔咁叻,賣血丶賣命我都去,做父母就係咁

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆樓主:

現在的人大都姓賴,不知感恩,不知珍惜,自我中心,怨天尤人

伯爵府

LuckyBBB 發表於 18-10-22 18:54
在好多父母心目中比幾多係其次。

至於阿媽方面,
香港好多人就係咁搞到個社會好抑鬱,後生既要對上俾家用,自己又要儲錢買樓,之後生仔女仲有十幾年開支。
最慘係香港人仲係全世界最長命,樓全世界最貴。好同情香港後生仔

公爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

比我個仔咁叻,我一日做2份工都供佢讀,而且照咁睇個阿媽唔係偉大,不過係懶慣左搵個仔黎過橋唔使做野ja,偉大既媽媽唔係咁law。

公爵府

2024勳章

傻之達人 發表於 18-10-22 17:02
搵$40000俾$15000 仲會有$35000剩俾自己?
條數點計?

咪係, 點計出黎?!?!

珍珠宮

72leelily 發表於 18-10-22 17:55
阿仔是聰明底
真是命水差
大家講到無阿媽操
所以隔離後生仔論壇成日笑BK C9唔係無道理,
入到呢類世界級名校, 邊會係只靠操卷操返來架

伯爵府

tszchungmama 發表於 18-10-22 19:10
咪係, 點計出黎?!?!

可能要搵數學達人或精算師幫手計

珍珠宮

nainaitze 發表於 18-10-22 18:18
就樓主所講嘅嘢嚟睇,我唔覺得侄仔成績好係伯娘做ftm嘅功勞
一個有遠見,會為自己同仔女規劃人生 ...
AGREE, 呢D係叻仔,
就算當初阿媽咁偉大去睇住個仔讀書 (well, 我唔信mon住一個平庸人士就可以考到帝國),
明知個仔讀得成書, 又去申請外國名校,
都唔諗下可以點樣幫一幫個仔?

珍珠宮

bbc2018 發表於 18-10-22 18:29
每個人case 不同,要根據自己的情況考慮做FTM
根本現在一面倒。$15000可能伯娘會幫他儲起一部份將來結婚用 ...
儲起? 樓主一開始講左要加家用, 即係兩老基本洗錢都唔夠, 仲點儲呀

伯爵府

點解個仔講到自己咁辛苦,都要死出去同女人同居呢?
唔可以慳d $, 然後儲下$先咩?到有能力買樓先搬出去唔得咩?

珍珠宮

bbc2018 發表於 18-10-22 17:50
太可悲,原來一面倒幫侄子。這裏阿媽質素可見。根本個侄子好自私。就算幫咗生活費,為了買樓,會不給家用 ...
人地咪比左萬五囉, 幾時話唔比呀, 係近期想結婚, 但阿媽又要加家用先發爛。
其實究竟你有冇睇樓主寫乜架

珍珠宮

mylittleson 發表於 18-10-22 14:22
大伯娘投訴侄仔:做FTM是你逃避職埸的的選擇,與其周圍歌頌自己的偉大,不如問下自己有沒有盡媽媽的責任, ...

當日做FTM 時的親子关系如何

伯爵府

leopak 發表於 18-10-22 19:18
唔可以慳d $, 然後儲下$先咩?到有能力買樓先搬出去唔 ...

咪即係個仔一早已頂唔順父母,所以一讀完書就仆倒出去住囉!你明未呀!?

伯爵府

唔可以慳d $, 然後儲下$先咩?到有能力買樓先搬出去唔 ...

如果大家相處係有問題
好多人都寧願搬出去住

男爵府

回覆樓主:

家家有本難唸的經。好多野無得返轉頭。

如果大伯娘肯去打工,做吓粗活,捱幾年,比個仔去英國讀書,唔会比個仔怨。可能大伯娘身體唔好,唔知。

不過,姪仔月入4萬比1.5萬家用,都唔錯。再要加家用,份糧無咗一半,實唔高興。大伯娘無為個仔諗吓?

子爵府

跟你邏輯, 咁點解個亞媽咁等錢使,又唔係殘障, 都要死係屋企等運到? 唔可以慳d $? 到有能力買樓先做ftm?

男爵府

goat 發表於 18-10-22 19:14
AGREE, 呢D係叻仔,
就算當初阿媽咁偉大去睇住個仔讀書 (well, 我唔信mon住一個平庸人士就可以考到帝國),
...

x2 比我洗碗都肯

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

redhot 發表於 18-10-22 16:25
嘩!倫敦帝國學院係咪即是Imperial College?堅嘢嚟架喎,世界級名校!咁都要放棄,難怪嬲喺個心度!
...

我一路睇都諗緊係咪呢間,我識IC 但唔知中文名,如果有呢間u 既offer (仲要full scholarship) 但因為生活費問題,屋企support 唔到真係好可惜....

其實我反而有少少唔明白,又唔係一舊過full pay, 當年叔叔&樓主就用結婚呢個原因拒絕幫助侄仔,諗起都sad...

果陣幫左,而家就唔係搵得4皮,入ibank 年薪用百萬計了⋯⋯成家同家族都好無知

珍珠宮

mylittleson 發表於 18-10-22 16:36
我諗起早幾年有個喇沙仔,又係考到劍橋大學奬學金因為冇生活費結果放棄了,入咗港大讀醫,應該仲沒畢業。 ...

咁港大讀醫都絕對唔失禮,不過可能同個後生仔佢理想有啲分別,睇下當時人睇唔睇得開囉,如果睇唔開會心噏一世!

侯爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

milktealai 發表於 18-10-22 14:30
我睇完,只覺得個仔冇孝道,點解你反而會覺得係伯娘唔好,冇為自己未來打算?
不喜勿插
...

而家咩世界,佢當然想由細可以自由自在,冇人看住做功課冇皇管,佢又唔諗下如果唔係佢媽盡責照顧可能已經學業無成做一份一萬幾千既工,到時又赖亞媽冇好好照顧由細要自己照顧自己了,呢啲正衰仔無敵

首頁

尾頁

跳至