自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

goat 發表於 18-10-22 19:35
又咁講, 樓主兩公婆始終唔係侄仔父母, 佢地冇責任供養侄仔。
大伯兩公婆當年真係連第一年生活費都比唔到?
...

係無責任既,幫係人情唔幫係道理,家人仲要唔係直屬,樓主仲應該好興幸個老公企硬無聽個奶奶講幫個侄,先可以結婚買樓。

大宅

leopak 發表於 18-10-22 19:37
男人之家,咁有能力,就唔好斤斤計較啦!

我只係覺得個仔算死草,連以前阿媽做FTM, 都拎出來數 ...

如果俾成差不多40%人工俾父母家用都話個仔斤斤計較,我估你一定好大方,仲要係大方老公俾錢99嘅好老婆!

珊瑚宮

littlefunpig 發表於 18-10-22 19:29
我一路睇都諗緊係咪呢間,我識IC 但唔知中文名,如果有呢間u 既offer (仲要full scholarship) 但因為生活 ...

下,姪仔讀書生活費要阿叔嬸比?(叔嬸要生活,要供樓喎)。
如果阿嫂ftm,自己只是嬸嬸關系,每日要做野厓餐死,都無辦法供樓,只因要供大伯仔生活費,咁講吾通喎⋯⋯

子爵府

leopak 發表於 18-10-22 19:48

根據樓主話,伯父養到老婆仔女,又唔係要訓街。

個仔有比家用, 無要媽訓街, 搬出去有什麼問題?

伯爵府

safeway 發表於 18-10-22 19:49
如果俾成差不多40%人工俾父母家用都話個仔斤斤計較,我估你一定好大方,仲要係大方老公俾錢99嘅好老婆!:g ...

我未嫁之前搵$12000, 要俾$8000家用,下有2個妹要養。

但我覺得作為大囡幫到幾多就幾多。

珍珠宮

littlefunpig 發表於 18-10-22 19:48
係無責任既,幫係人情唔幫係道理,家人仲要唔係直屬,樓主仲應該好興幸個老公企硬無聽個奶奶講幫個侄,先 ...
千錯萬錯都唔關樓主兩公婆事, 你其實唔需要咁樣單打樓主 (如果誤會你, 先講sorry)

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

tszchungmama 發表於 18-10-22 16:26

睇晒樓主啲 post 先, 我自覺大伯娘唔抵幫

me too

如果我呀媽係咁,應該都好似樓主個姪仔咁,一畢業就搬出去,家用就sorry, 俾幾千算啦,又唔係一齊住,你養我都無萬5蚊一個月啦下話,更何況唔洗儲首期?搬出去無洗費?

窮養完個仔,又想攞到盡,食埋呀仔隻車咩?

公爵府

焦糖媽 發表於 18-10-22 14:35
一家唔知一家事, 大伯娘同你訴, 緊講得自己幾慘幾慘.....

個仔會無啦啦一入門口講啲咁既野? 仲有無前文? ...

咁佢又啱喎,搵得少少錢倒不如在家照顧得好啲。我c6以前都話,如果搵得一萬幾千不如我唔好返工,做ftm好過。
我講既ftm係冇工人、唔駛c6放工幫手,一腳踢嗰種。

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

12312 發表於 18-10-22 19:52
下,姪仔讀書生活費要阿叔嬸比?(叔嬸要生活,要供樓喎)。
如果阿嫂ftm,自己只是嬸嬸關系,每日要做野 ...

阿嬸要做嘢供個姪仔讀書,反而姪仔阿媽可以繼續做FTM

珍珠宮

littlefunpig 發表於 18-10-22 19:55
me too

如果我呀媽係咁,應該都好似樓主個姪仔咁,一畢業就搬出去,家用就sorry, 俾幾千算啦,又 ...
大膽假設, 呢個阿媽想窮養個仔, 但又想個仔富養返自己

伯爵府

bdrescue 發表於 18-10-22 19:54
個仔有比家用, 無要媽訓街, 搬出去有什麼問題?

我意思係話,個仔做咩連阿媽以前做FTM都數啫。

珍珠宮

Jnam 發表於 18-10-22 19:58

所以個仔先急急腳搬走
明知同住慳到錢都唔願對住媽媽
其實都幾可悲

翡翠宮

goat 發表於 18-10-22 19:55
千錯萬錯都唔關樓主兩公婆事, 你其實唔需要咁樣單打樓主 (如果誤會你, 先講sorry)
...

其實一家人,可以幫到咪幫,大好機會咁就無左,我係呢個男仔都覺得有條刺⋯⋯

結婚買樓其實都有一大舊錢,都叫做幫到手,唔幫都無計,唉,只怪個男仔不幸。

侯爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

KATRINE 發表於 18-10-22 14:38
d後生乜都赖!養及孝顺父母係應该的,点解d人唸野咁??

而家好多人都有呢啲壞思想,覺得長大了就最好自己顧自己父母就係負累,掉轉最好俾佢首期買樓結婚,幫佢唔到重攞返轉頭就係罪人做乜後生唔去賺錢,佢媽早知佢咁每日掉低飯$冇眼睇好過

洋房

回覆樓主:

我媽係FTM,我由細到大都唔鍾意,佢嘅"陪伴"對我嚟講係無需要(我唔係黐身同嗲果啲女),我係非常羨慕同學仔可以日日自己放學

我又有問我囝,佢4歲,問佢想我唔返工可以日日響屋企陪佢玩湊佢,定係我返工逢假日可以湊佢,但會同佢玩好啲(去playhouse, 買玩具之類),佢係揀WM

珍珠宮

$15000家用,是不是侄仔阿爸失業?

珍珠宮

littlefunpig 發表於 18-10-22 20:02
其實一家人,可以幫到咪幫,大好機會咁就無左,我係呢個男仔都覺得有條刺⋯⋯

結婚買樓其實都有一大舊錢 ...

你既思維真係好搞笑
好彩樓主侄仔係真叻仔
是非黑白仲識得分
冇算住樓主筆錢
嬲埋樓主一家
你話係咪?

goat    發表於 18-10-22 20:09

公爵府

yurijm 發表於 18-10-22 15:09
我估個仔心入面仲有多一句
就係媽媽一直做ftm
見識太少

比著我,如果亞仔咁叻咁生性,就算借都要供個仔去讀。同埋生活費又唔係要一次比晒,即刻出去搵份粗活,一萬幾千都好吖,起碼亞仔知家人有盡力。
倫敦帝國學院係世界級既學院,亞仔有奬學金都冇得讀,完全明白佢既 怨恨

伯爵府

Jnam 發表於 18-10-22 19:58

珍珠宮

milk323 發表於 18-10-22 19:56
咁佢又啱喎,搵得少少錢倒不如在家照顧得好啲。我c6以前都話,如果搵得一萬幾千不如我唔好返工,做ftm好過 ...
呢D情況只限於小學時期吧?
前幾頁都有JM提過, 一家三口, 個仔升中, 可以有幾多家務令佢必須留係屋企?
況且對於一般家庭來講, 搵多一萬蚊, 起碼都有多一萬駛, 唔駛咁吃力

首頁

尾頁

跳至