自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

阿仔真係好慘! 個阿媽出來打份工有幾難?! 點解唔供個仔去外國?!

翡翠宮

禁止發言 發表於 18-10-22 23:53
好得意嫁呢到 同住有問題就要人搬 但講到呢到就話要慳錢就返去住 返去住咪又係要交多d家用 慳得幾多 唔同 ...

BK班無知婦孺最叻搬龍門

大宅

lajasmin 發表於 18-10-22 23:09
好簡單,你問吓你大伯娘,如果佢個仔依家即刻結婚(照比$1,5000家用),新抱即刻生仔做ftm,然後大安旨意等 ...

呢招正

伯爵府

littlesister 發表於 18-10-23 01:30
咁又真係幾可惜既,其實當年伯娘出黎返工咪得,齋生活費又唔算好貴

係啦,身為媽媽唔知點解連幾十萬都冇能力(或唔想拎)竟然唔重投職場減輕家庭負擔。每個月搵1萬阿仔6年中學生涯都有72萬啦,要想想重投職場揾1萬當中衍生的不是1萬咁少。可惜媽媽唔識諗又或深信讀到邊度讀都一樣的信念,更可悲的是根本唔知個仔放棄的是甚麼,改變了個年輕人的命運。

珍珠宮

Myluckybaby 發表於 18-10-23 01:47
係啦,身為媽媽唔知點解連幾十萬都冇能力(或唔想拎)竟然唔重投職場減輕家庭負擔。每個月搵1萬阿仔6年中 ...

其實我都唔知呢位媽媽有咩資格學人哭訴?!做亞媽做到咁,真係……丟人現眼!佢個仔喊都咪輪到佢喊啦!

伯爵府

redhot 發表於 18-10-23 01:51
其實我都唔知呢位媽媽有咩資格學人哭訴?!做亞媽做到咁,真係……丟人現眼!佢個仔喊都咪輪到佢喊啦!:ig ...

係囉,呢d係真正叻仔,我唔相信以佢媽媽的智慧能係佢成長路上幫得幾多,呢個年輕人如生係中產家庭,相信已展翅高飛。

男爵府

2018復活節勳章

其實照版面睇落生活都係緊緊夠用,點解唔出去做野呢

男爵府

睇完lee個post ,我明白除左窮人唔好生仔,無知都唔好生仔

子爵府

哇,有這樣的乖仔,0力 仔,我幾生修到啦。

個仔考到國際級學府,我沒本事供,都會出來工作,再問盡所有親友借錢。讀大學都是4年,挨幾年換個仔的光明前途, 我好願意。

還有,個仔賺4万,給我1.5万家用,我安慰都來不及,還嫌少!!??

但竟然有人說他是不孝仔,到底哪些人是怎樣的思維??

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

mylittleson 發表於 18-10-22 14:53
一畢業就搬咗出去和女朋友同居。可能打算結婚但首期方面仲沒搞掂上唔到車,大伯娘又係不適當時候想加家用 ...

咁真係好可惜,我都係ftm, 但我有被動收入+少少saving...我未必有本事幫佢地置業,但如果讀得書,都應該可以供得起。

講真,$15k 都唔算少,如果兩個老人有為自己打算,應該有公屋or自住樓,$15k 生活費都應該夠用,都要體諒下個仔啦。

大宅

sunnymama2 發表於 18-10-23 00:48
其實如果阿媽做Working mum, 阿侄仔都未必有咁好成績啦,唉,點講都係不孝仔!
...

如果阿媽高學歷(大學),小學時期同個仔操練,初中應該都仲幫到,但佢仔高中應該阿媽幫唔到,佢仔仲要考al,精算要讀pure maths,阿媽無野幫到手,點都可以返幾年工。
如果阿媽學歷中下(中小學程度),其實初中已經幫得好勉強,一早返工搵多d好過。
佢細路係叻到超班,唔讀ic係香港都讀神科,呢d就算阿媽幫,頂盡都係初中,同埋,普通考第一都唔係父母谷得嚟,更加唔好話讀精算,阿媽影響微乎其微

大宅

moniko 發表於 18-10-23 01:40
阿仔真係好慘! 個阿媽出來打份工有幾難?! 點解唔供個仔去外國?!
...

你唔係話阿仔無眼光,唔識走去借幾廿萬財仔供自己讀書咩

伯爵府

siu-mai 發表於 18-10-23 02:32
你唔係話阿仔無眼光,唔識走去借幾廿萬財仔供自己讀書咩

講d大家鍾意聽既野, 咪幾好。

珍珠宮

mylittleson 發表於 18-10-22 16:23
其實邊有傾得咁深入吖。家族聚餐傾開教育問題,講到我仔仔好快呈分要搵補習負擔大,d錢倒水咁。大伯娘一時 ...

好明顯個衰仔係比佢現任女朋友洗左腦先跳錯制!

大宅

LuckyBBB 發表於 18-10-22 15:29
坦白講比$15000 家用兩老,每人先得果$7500 , 個仔有$35000 個人消費, 仲話被綁手綁腳 ,有咩使費或要做咩事 ...

人地好似自己搬左出去住架波

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 畀面勳章

回覆樓主:

姪仔真係好可惜,原本咁有前途就斷送喺無遠見既父母身上,能讀書讀到入世界名流大學既小朋友唔係靠從小有個咁既 ftm 睇住就有既成績,真係越諗越替佢心痛。

講件真人真事,我住美國,以前做中國餐館 pt 個副經理有幾個仔女,個個都係讀普通州立大學,畢業後人工算唔錯,其中一個女讀書好叻考到全美 top 10 內名校,人人羨慕,點知個老公寧願拎錢去賭,佢就覺得間間大學一樣無必要搬州去讀嗰間(名校學費好貴又要租屋住),反正之前兩個都係本州邊讀邊返 pt 住屋企,好彩最後有親戚出手同學校傾價,佢自己又爭氣,上年畢業出嚟年薪已經係佢家姐宜家一倍,邊間學校出身真係會改寫命運
生活在花旗國一年有 300 天陽光普照的城巿裡

伯爵府

lenareina 發表於 18-10-23 00:44
我相信當年一個正常十八歲都無嘅乖仔唔會識呢啲所謂嘅行情同方法
唔通賣身都要過去讀?

我諗起之前有班香港女仔working holiday冇人請又怕咁快回港樣衰係 係外國做邪骨

大宅

點解人地無父母幫忙都可以好上進心,又有不錯前景,自己諗吓喇

大宅

mylittleson 發表於 18-10-22 14:53
一畢業就搬咗出去和女朋友同居。可能打算結婚但首期方面仲沒搞掂上唔到車,大伯娘又係不適當時候想加家用 ...

一畢業無諗住儲錢就學人同居
嗰啲唔係錢?

伯爵府

回覆樓主:

懶阿媽除咗受精生個仔,就想月月有阿仔供養? 做人咁懶無用,而家月月有錢收,比人鬧咪當比老闆炳,唔受得氣,仲要覺得自己偉大,咪有骨氣出去打工,咁咪唔駛受阿仔氣。

ftm 懶得來長年累月以為自己偉大,講足卅年。當日父母交歡時唔避,仔女只係交歡結果,父母happy完,之後做ftm 。等個仔女出身供養,仲多多野講,呢種人抵x

首頁

尾頁

跳至